Karting • Karting Diversen

Kay van Berlo blikt vooruit op waanzinnige vuurdoop op de Rotax Max Challenge Grand Finals

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2016 07:02 • Print artikel

SARNO – Nooit eerder reed hij op de kartbaan; Circuito Internazionale di Napoli in Sarno, maar zijn debuut op het Italiaanse circuit belooft voor Kay van Berlo een vuurdoop van jewelste te worden. De vijftienjarige rijder uit Veghel debuteert op de Rotax Max Challenge Grand Finals 2016 bij de Rotax Max senioren en is daarmee de enige die namens Team Nederland deze week uitkomt in die prestigieuze klasse.

Kay van Berlo WK ticket

De Rotax Max Grand Finals, dat tot en met zaterdag duurt, geldt als het officieuze wereldkampioenschap karten in de Rotax Max. Het wordt ook wel beschouwd als de Olympische Spelen van de kartsport. Ruim 350 rijders uit ruim 50 landen doen mee aan het jaarlijkse evenement. Voor Kay, die begin deze maand Nederlands kampioen karten in de seniorenklasse werd, betekent de editie van 2016 zijn debuut op het prestigieuze evenement dat dit jaar wordt het gehouden in het Italiaanse Sarno. De jonge Brabander keek er de afgelopen dagen al zijn ogen uit.

“Zaterdag zijn we aangekomen en heb ik me ingeschreven. Zondagochtend zijn we naar de baan gegaan”, aldus Kay. “Een heel gaaf gezicht, 360 karts op een rij. Dat zie je niet zo vaak. Erg indrukwekkend. Toen kwam de raffle (loting van de kart en motor, red.). Nadat we de kart hadden opgehaald, hebben we zondag alles opgebouwd. Vandaag hebben we al de eerste vrije training. Het wordt een lange week, maar ik heb er veel zin in. Ik ga echt genieten. Ik wil dit gewoon meemaken, ik ben blij met mijn ticket voor de Grand Finals. Mijn doel is de finale halen, verder stel ik geen hoge eisen. Dan blijft het ook het leukst. Natuurlijk zal ik alles geven en mijn best doen.”

Rotax Max Challenge Grand Finals Sarno

Niet alleen het prestigieuze karakter van het evenement en het feit dat hij er debuteert, maakt de Grand Finals bijzonder voor Kay. Hij rijdt ook nog eens voor het eerst op het fameuze circuit van Sarno, die ligt aan de voet van de vulkaan Vesuvius. “De baan is voor mij onbekend terrein. We hebben die van tevoren via internet bekeken en ik heb filmpjes van Richard Verschoor bestudeerd van toen hij daar racete in de Karting Academy. Verder heb ik op verschillende manieren informatie opgedaan over de baan.”

Het moet hem helpen goed voor de dag te komen. Hij is één van de acht talenten van Team Nederland, die allen de eer van hun land proberen hoog te houden. Kay is er trots op dat hij tot dat selecte groepje behoort. “En ik ben de enige Nederlander in de Rotax Max senioren-klasse, dat vind ik gaaf. We hebben bovendien een mooi pak met een oranje leeuw erop. Dat ik dat pak mag dragen geeft me een trots gevoel. Je komt hier voor je land uit, je weet dat iedereen in het karting in Nederland het volgt.”

Om zo goed voorbereid mogelijk aan de Grand Finals te beginnen, deed hij inmiddels een track walk om de baan te verkennen. Ook werkte hij een sessie af in een huurkart. “We wilden toch even de baan verkennen. Er zitten een paar technische bochten in. Ik heb de ideale lijn gezocht, want ik had hier nog niet gereden. Dus hoe goed ik hier kan zijn, wordt even afwachten.”

In Sarno is Ribert Kuijpers Kays monteur en Hugo van der Ham doet de begeleiding. Oude vertrouwde gezichten voor de sympathieke rijder, mensen van wie hij precies weet wat hij aan hen heeft en die hem in staat stellen optimaal te kunnen presteren. Hij keek dan ook vol vertrouwen vooruit op de races van deze week. De setting van het evenement droeg daar voor een belangrijk deel aan bij. “Het is nu al gaaf hier te zijn, veel verschillende landen, meer dan vijftig”, zei Kay. “Ik ontmoet veel nieuwe mensen, Rotax heeft het heel mooi aangekleed, de sfeer is erg goed. Ook leuk is dat we als team Nederland werden gepresenteerd. Ik kan niet wachten om te gaan rijden!”

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten gesteund door Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto’s, Home Autotainment Benelux, IBC Personeelsdiensten, Herenhuys en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS