Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort rijdt baanrecord en wint in Duits kampioenschap OK Junior: "Leuke verrassing"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2016 13:16 • Print artikel

KERPEN – De laatste weken sowieso al in bloedvorm bewees Kas Haverkort ook tijdens de slotrace van het Duits kampioenschap OK Junior dat hij tot de besten van het veld hoort. De twaalfjarige karter uit Rheezerveen won afgelopen zondag in het Duitse Kerpen de eerste finale en werd derde in de tweede finale.

Kas Haverkort Keijzer Racing

“Ik ben heel tevreden”, zei Kas, uitkomend voor Keijzer Racing, na de races in Kerpen. “Het gaat de laatste tijd heel goed. Dat komt vooral door het trainen, denk ik. Daardoor word ik steeds beter. Dat blijkt ook wel uit mijn prestaties. Vooral het inhalen gaat steeds beter.” Dat heeft hij met name te danken aan zijn monteur Tom Stevens. “Ik heb geleerd dat ik direct moet inhalen zodra ik de mogelijkheid krijg. Eerst was ik afwachtender.”

Kas had van tevoren ingezet op een plaats in de top drie op de Duitse omloop. “Tijdens de vorige DKM ging het heel goed. Toen werd ik vijfde. In Kerpen ga ik normaal altijd heel hard, ik train er veel, dus nu wilde ik het nog ietsje beter doen.”

Woensdag bij het kartcircuit aangekomen stond de dag in het teken van het testen van de motoren. Op donderdagen mag er niet worden gereden op de baan, dus hield de rijder van Keijzer Racing zich vooral bezig met de kartopbouw en met het maken van zijn huiswerk, want ook dat hoort er bij voor een schoolgaande topsporter. Voor vrijdag stonden de eerste officiële trainingen op het programma en die gingen direct heel goed. “Ik heb toen het baanrecord met een tiende van een seconde verbeterd”, zei de razendsnelle karter. “We wisten niet wat het baanrecord voor onze klasse was, dus dat was een heel leuke verrassing.”

In de kwalificatie was de jonge Overijsselnaar echter iets minder snel, want als de man met het baanrecord in handen, was hij natuurlijk degene die door de rest van het veld in de gaten werd gehouden voor wat betreft de ideale lijn. “De andere jongens wachtten steeds op mij. Omdat ik een vrije ronde wilde rijden, liet ik mezelf ook terugzakken, maar zij deden dat dan ook weer waardoor ik nooit een vrije ronde had.”

Uiteindelijk kwam Kas ondanks een inhaalactie op een andere rijder tot de snelste tijd in de eerste groep. Omdat de tweede groep meer grip en betere baanomstandigheden heeft omdat er inmiddels meer rubber op de baan ligt, kwam hij zaterdag uiteindelijk tot de vijfde tijd van de twee gecombineerde groepen. En die uitgangspositie was goed genoeg voor uitstekende prestaties in de heats. Want het karttalent won die dag de eerste en werd tweede in de tweede. “De snelheid was goed, vooral in de eerste heat ging ik steeds sneller en sneller.”

Kas Haverkort aan de leiding met startnummer 158

Dat beloofde veel goeds voor de twee finales op zondag. Bij de start van de eerste finale zakte hij weliswaar terug van P3 naar P4, maar daarna had Kas goed de snelheid erin en reed een ijzersterke race. “Ik haalde twee jongens in en vier rondes voor de finish haalde ik ook de nummer één in en reed ik hard weg. Op de finish had ik 0.8 seconden voorsprong en had ik gewonnen.” Kas finishte vóór de kersverse DKM-kampioen Dennis Hauger.

Dat smaakte allicht naar meer. Door zijn overwinning in de eerste finale mocht Kas in de tweede finale van poleposition starten. Hij pakte kopstart, maar moest al gauw de race staken. Er was met de rode vlag gezwaaid omdat er in de eerste bocht zo’n vijftien rijders op elkaar waren geknald. Na de herstart was de eerste plaats opnieuw voor Kas. Maar na drie ronden ging in de eerste bocht de gele vlag uit. “Toen kreeg ik een beuk van achteren en werd ik onder geel ingehaald.”

Hoewel diegene daarvoor wel tien strafseconden kreeg, was de race van Kas verpest. Door de beuk ging hij namelijk door het gras en miste hij een aantal rondes lang de juiste snelheid door het vuil op zijn banden. Vier rijders haalden hem vervolgens in en moest hij zich van de vijfde plek zien terug te knokken. “Ik kon nog terugrijden naar de derde plek, maar de andere twee jongens daarvoor waren te ver weg. Ik was wel boos. Je kunt gewoon niet onder geel inhalen en ik ga er nog af ook.”

Maar al met al kon Kas toch met een tevreden gevoel terugkijken op het weekeinde in Kerpen. Hij had voor elke finale een mooie beker gekregen. Hij heeft er inmiddels zo veel dat ze thuis bijna niet meer passen in de kasten op de overloop bij zijn slaapkamer. “Maar ik wil toch graag zo veel mogelijk races blijven winnen”, zei hij met een lach.

Het reguliere seizoen zit er nu voor hem op. Zijn volgende race is het WK OK Junior in Bahrein in november. Hij keek er al reikhalzend naar uit. “Ik heb nog nooit op die baan gereden, maar ik heb er heel veel zin in!”

Kas Haverkort bedankt zijn familie, Tom Stevens, Danny Brand, Keijzer Racing, Marco du Pau, Maarten van Wesenbeeck, de KNAF en alle sponsoren voor de mooie samenwerking en hun steun.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS