Karting • Karting Diversen

Joey van Splunteren na winst in Dubai, dit jaar nog een keer naar Dubai voor 24 uursrace

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 december 2017 17:47 • Print artikel

DUBAI – Hoewel het jaar bijna om is, neemt karter Joey van Splunteren nog geen gas terug. De 25-jarige rijder uit Zaandijk, in het dagelijkse leven werkzaam bij Garage Viljo van Splunteren kwam twee weken geleden nog in actie tijdens de Skusa Supernationals in Las Vegas. Afgelopen week was hij te vinden op het Ras Al-Khaimah-circuit voor een internationale kartwedstrijd in Dubai. Voor Joey maakt het niet uit waar en tegen wie hij racet, hij is altijd snel. En ‘dus’ won hij de race in het emiraat in het Midden-Oosten. Overigens moet Van Splunteren binnenkort wéér naar Dubai voor een 24 uurs kartrace.

Joey van Splunteren aan kop

Het hele weekeinde was Joey ver voorin te vinden. Zo reed hij de derde tijd tijdens de kwalificatie. Daarna werd hij ook derde in de heat, om vervolgens tweede te worden in de prefinale. Dat leverde hem een plaats op de voorste startrij op voor de finale. Daarin bleek Van Splunteren onklopbaar. De supersnelle Noord-Hollander denderde op het woestijncircuit naar de overwinning en mocht daarmee voor de zoveelste keer dit seizoen de hoogte trede van het podium beklimmen. “Super dat ik gewonnen heb”, zei een tevreden Joey. “Er was echt goede tegenstand. Zoveel had ik niet verwacht. Maar er waren onder anderen een aantal sterke Engelsen. Ik kende er twee en die reden ook vooraan. De races hadden een echt heel goed niveau.”

Het was niet de eerste keer dat Joey op de baan in Dubai racete, wel was de lay-out vernieuwd en dat was even wennen. “De baan was wat smal en samen met de hoge kerbstones was het rijden daar best moeilijk. Je moest precies langs de kerbs rijden, zorgen dat je ze net niet raakte. Het kwam heel nauw, want verder van de kerbs af was een stuk minder grip. Ik heb een paar kleine foutjes gemaakt, maar het ging wel goed.”

Dat was een understatement gezien zijn overwinning. Echt verbazen deed die zege overigens niet, want Joey wint sowieso heel vaak, ongeacht waar hij rijdt. Toch was de overwinning voor de kampioen van de GK4 in de IAME X30 senioren geen vanzelfsprekendheid. “Het is elke week een verrassing als ik win. Ik moet me toch weer iedere keer bewijzen. Het is nooit makkelijk. We kiezen altijd wedstrijden uit waar veel competitie is. Dat maakt het leuk.”

‘We’ zijn Joey en zijn zestienjarige teamgenoot Niels Koolen, wiens begeleider en monteur hij is. Omdat Joey dit jaar zoveel won, heeft hij van vier teams aanbiedingen gekregen om komend jaar bij hen te komen racen. “Ik ben er niet op ingegaan. Ik rijd ook komend seizoen met Niels”, zegt Joey die hoogstwaarschijnlijk net als dit jaar X30 gaat rijden. “Ik vind het een uitdaging om een jonge karter verder naar voren te helpen zodat hij races kan winnen. Niels is dit seizoen flink gegroeid als rijder en dat is gewoon mooi om te zien”, lichtte Joey toe, die in de Verenigde Emiraten samen met teamgenoot Niels Koolen uitkwam voor Brand Racing. Teameigenaar Danny Brand runt daar met succes een raceteam in Dubai.

Voor Joey zit het seizoen er overigens nog altijd niet op. Over twee weken pakt hij opnieuw het vliegtuig naar Dubai. Daar gaat hij een 24-uurs-kartrace rijden. Hij komt er uit voor het team Batelco Racing. De equipe had hem gevraagd. Zo zie je maar, wie in de racewereld goed presteert komt altijd in de belangstelling te staan. En goed, of eerder uitstekend presteren, dat is Joey wel toevertrouwd!

Joey van Splunteren en Niels Koolen worden gesponsord door: Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS