Karting • Karting Diversen

Joey van Splunteren gaat zoeken en proberen op WK X30 in Le Mans: "Het niveau is hoog"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2016 13:47 • Print artikel

ZAANDIJK – Normaal gesproken begeleidt hij aanstormende karttalenten, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus stapt Joey van Splunteren deze week zelf weer in de kart. En nee, niet voor zomaar een evenement. De 24-jarige toprijder uit Zaandijk maakt zijn opwachting op het IAME X30 wereldkampioenschap in Le Mans. De voormalig Europees kampioen Rotax Max doet mee in de prestigieuze super X30-klasse en komt uit voor SFP racing van Franky Saeys.

Joey van Splunteren en Franky Saeys SFP Racing

Waarom hij meedoet? Het is bijna een jaar geleden dat hij voor het laatst zelf in een kart zat tijdens een race en dus is het bij Joey gaan kriebelen. Hij móest weer eens rijden. “Je hebt een virus waar je niet vanaf komt”, verklaarde hij tegenover RaceXpress.nl over zijn deelname aan het wereldkampioenschap IAME X30. Deze week houdt het in Le Mans in Frankrijk de kartwereld een paar dagen in de ban.

Voor de ex-Europees kampioen Rotax Max en Nederlands kampioen Formule Ford van 2011 is het geen onbekende wedstrijd. Twee jaar geleden deed hij er al eens mee. “Ik vond het een heel mooi evenement. Daarom wilde ik nu perse meedoen.” Op de Franse baan zal hij uitkomen voor SFP Racing. Een topteam waar Joey op kan bouwen en waar veel kennis en knowhow zit. Zijn ambitie is dan ook meteen stevig: hij richt zich op de top vijf. “Maar ik denk dat het top tien wordt. Er is veel concurrentie en het niveau is hoog. Maar als ik de top vijf haal zou dat wel heel mooi zijn. Na een jaar niet rijden zou ik dat best wel goed vinden.”

In Le Mans zal hij aantreden op een Formula K-kart. Daarmee is SFP Racing teruggekeerd op het thuishonk, na eerder te zijn overgestapt naar materiaal van een andere kartfabrikant. Joey heeft er alle vertrouwen in dat hij er snel mee zal zijn. Al zal hij zelf nog wel moeten wennen, erkent hij. “Ik heb er één keer in gereden en dat was nog maar om les te geven. Dan ben je niet echt op racen en de kart gefocust. Tijdens het WK wordt op zachte banden geracet en daar heb ik nog nooit mee gereden. Wat dat betreft wordt het allemaal nieuw voor me. Het wordt zoeken, proberen en nadenken.”

Stiekem wordt wel wat verwacht van Joey. Hij gold nog niet zo lang geleden als één van de allergrootste karttalenten van Nederland. Zelf wil hij daar overigens niets van weten. “Ik zal sowieso nooit van mezelf zeggen dat ik talent heb. Ik zal eerst moeten winnen voordat ik überhaupt al zal zeggen dat ik gas kan geven.”

In Le Mans wacht hem ferme tegenstand. “Er doen alleen maar goede rijders mee in de Super X30. Het wordt echt vechten om in de buurt te kunnen komen van de top vijf. De andere jongens hebben het hele jaar met die kart gereden, zich goed op het WK kunnen voorbereiden. Dat geldt voor mij allemaal niet, helaas. Het wordt dus lastig. Ik hoop dat ik snel in mijn ritme kom en de kart snel goed krijg afgesteld.”

Toch heeft Joey alle reden om hoopvol te zijn over zijn mogelijkheden op het WK. Twee weken geleden reed de Noord-Hollander op de kartbaan van Spa-Francorchamps een wedstrijd in de Super X30 en werd er prompt tweede. “Het ging vrij goed, maar er waren niet zo heel veel deelnemers”, bleef hij bescheiden. “Het was wel even wennen, vooral het starten. En ik heb mijn reactievermogen getest. Het is lastig om zonder wedstrijden in je ritme te komen.”

Hoe dan ook: Joey kijkt met bijzonder veel genoegen uit naar het WK van dit weekend. “Het is sowieso al heerlijk om zelf weer in een kart te zitten tijdens een race!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS