Karting • Karting Diversen

Joey van Splunteren beleeft sterk seizoen en hoort nog altijd bij de beste karters uit Europa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2017 10:29 • Print artikel

CASTELLETTO – Zes jaar was hij uit het karten, nadat hij zijn pijlen op de autosport richtte. Dit seizoen stapte Joey van Splunteren weer in de kart en toonde direct dat hij niets van zijn oude snelheid was verloren. Afgelopen weekeinde reed de 25-jarige rijder uit Zaandijk in het Italiaanse Castelletto de vierde en laatste ronde van het Europees kampioenschap X30 en werd heel knap vierde in het eindklassement. Een podiumplaats kwam even zelfs heel dichtbij.

Joey van Splunteren

Nadat Van Splunteren een aantal jaren met succes in de autosport te hebben gereden, waar hij onder andere kampioen werd in de Formule Ford en diverse races in toerwagens won, is hij sinds dit jaar ook weer in de kart te vinden. Zes jaar niet meer in wedstrijdverband gekart, alleen af en toe eens een enkele race. De routine was bij Joey aan het begin van het seizoen al snel terug. En was hij in no time ouderwets snel en deed hij mee met de besten van het veld. Zo slaagde hij erin tijdens de EK-ronde in Salbris het podium te halen (derde) en werd hij in Genk vierde. Afgelopen weekeinde werd hij in Castelletto zesde. Dat resultaat was iets minder dan hij had gehoopt aangezien hij het hele weekend één van de snelsten was. Maar een beuk in de finale kostte hem een topklassering.

“Dat was een behoorlijke teleurstelling”, bekende hij. “Er konden er nog drie kampioen worden en zij namen heel veel risico. Ik werd in de slotfase van de baan gereden en moest door het gras om de wedstrijd te kunnen uitrijden.” Toch wilde hij niet al te lang treuren over die race. “Ik heb dit jaar een goede comeback gemaakt na zes jaar uit de running te zijn geweest. Dat geeft een goed gevoel.”

Joey van Splunteren

Nog altijd hoort hij bij de beste karters van Europa. Dat bewees Joey, die in 2010 Europees kampioen Rotax Max werd, al vanaf het begin van het weekeinde in Italië. Hij kwalificeerde zich als tweede op acht honderdsten van een seconde van de nummer één. Daarna liet hij die snelheid ook in de heats zien. Tijdens de eerste heat werd hij tweede, de volgende won hij en in de derde heat werd hij derde. “Voor die derde heat hadden we wat aan de afstelling veranderd omdat de kart eigenlijk niet zo goed ging. Ik heb de tweede heat op ervaring nog kunnen winnen.”

Tijdens de prefinale mocht hij als derde starten. Bij de start pakte hij prompt de leiding. “Dat was fantastisch. Ik bleef een paar ronden op de eerste plek rijden, maar op een gegeven moment haalde de nummer twee me in. Ik kon hem niet meer terugpakken, maar heb wel de tweede plaats kunnen vasthouden.”

Zo had hij een uitstekende uitgangspositie voor de finale. Opnieuw reed de als tweede gestarte Joey al gauw weer aan kop. “In de eerste fase van de race was ik de snelste op de baan. Daarna kreeg ik wat problemen met de afstelling. Ik begon te glijden en moest gaan verdedigen. Daardoor pikte ik veel vuil op.” En uiteindelijk werd hij dus slachtoffer van de drie die nog streden om de titel en kwam hij als zesde over de finish.

Vierde in de eindstand in het EK, het kon bepaald slechter. In zijn uitstekende vorm van de laatste tijd rijdt Joey de KNAF Cup-wedstrijd in Emmen van komend weekeinde. Een baan die hij goed kent. De laatste twee races won hij. Het doel is dus duidelijk. “Die van dit weekend wil ik ook winnen!”

Ook in de autosport is Joey van Splunteren actief. Zo stapte hij eerder deze maand in Spanje in bij het Nederlandse team Spirit Racing van Rob Nieman voor de 24 uur van Barcelona. Lange tijd leek het team op weg naar de overwinning in hun klasse. Helaas ging de zege in rook op door technische tegenslag en vielen ze terug naar P3 in hun klasse. "Het was erg zonde, want we waren goed bezig. We lagen lang aan kop, maar het is en blijft een technische sport. Ik wil mijn sponsoren, Rob Nieman, de teamgenoten en Spirit Racing bedanken voor deze mooie ervaring!"

Joey van Splunteren wordt in de autosport gesteund door Autoschade Karel van Oudenaren, Autoschade Jan Okkerse, Drukkerij Zaanprint, Garage Cas Kieft en Brezan Automaterialen. In de kartsport krijgt Joey support van Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS