Karting • Karting Diversen

Intense races in Salbris voor de tweede RGMMC Rotax Euro Challenge Kart Prix van het jaar

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 3 juni 2017 09:17 • Print artikel

SALBRIS - Intense races onder een blauwe hemel en hoge temperaturen in Salbris voor de tweede RGMMC Rotax Euro Challenge Kart Prix van het jaar. Constantin Schoell reed naar de overwinning in de Rotax DD2 na een weekeinde bovenaan alle tijdschema's gestaan te hebben. De concurrentie worstelde met een antwoord op zijn snelheid en consistentie. Félix Warge liet zijn spierballen zien tegen Hugo Andersson in de Rotax Senior-klasse terwijl Jordan Brown-Nutley en Jonathan Hoggard achteraan de grid moesten starten. Mike van Vugt behaalde een verrassende overwinning in de Rotax Junior, dit terwijl Tijmen van der Helm tot dat punt domineerde. De Nederlanders van JJ Racing en JVD Power waren dominant. Nog meer Nederlands succes op het Franse asfalt; Robert de Haan kwam als eerste over de finishlijn na een onvoorspelbare race in de Rotax Mini-klasse. Ook Kris Haanen eindigde op het podium.

De tweede Kart Prix van de RGMMC Rotax Euro Challenge vond plaats in Salbris, Frankrijk onder een blauwe hemel en hoge temperaturen. De temperaturen klimmen vrijdag tijdens de kwalificatie al naar de 32 graden Celcius en tijdens de finale op zondag werd een temperatuur van 36 graden Celcius aangetikt.

Na de verschillende vrije trainingen leek Schoell al de duidelijke leider in de DD2-klasse, hij was meer dan 0,4 seconden sneller dan een ieder ander in deze categorie. Het voordeel van zijn positie bevestigde hij door in de kwalificatie de poleposition te claimen over Fleischman, met Durante op de derde positie. Bij de Senioren lagen de rijders in de kwalificatie dicht bij elkaar, de top vijf zat binnen 0,05 seconden. Daniel Machacek stal de poleposition van Brown-Nutley met Arnaud Sarrazin als derde. Tijmen van der Helm zette de snelste tijd neer bij de Junioren voor Luca Leistra en Mike van Vugt. In de Minimax-klasse was Kris Haanen de beste na de kwalificatie. Hij kwam voor Oli Pylka en Robert de Haan.

Bij de kwalificatie heats op zaterdag was wederom Schoell het snelste op de grid in de DD2-klasse, Fleischmann was consistent en volgde het spel, hij verloor wel een plek aan Kevin Ludi die een comeback maakte naar de tweede plaats. Brown-Nutley die een goede snelheid liet zien won twee van de drie heats bij de Senioren en eiste de poleposition voor de pre-finale op zondag van Sarrazan. Machacek viel terug naar de derde plaats doordat hij in de eerste heat als negende finishte. Van der Helm won bij de Junioren twee van de drie heats en behield zo zijn pole. Van Vugt eindigde op een knappe tweede plaats en Sylwester Aleksejevas claimde de derde positie. Bij de Minimax-klasse pakte Pylka de poleposition, Haanen viel terug naar de tweede plaats, de Haan behield de derde plaats.

Tijdens de pre-finales op zondag waren er verschillende verrassingen, zo won Marius Rauer vijf posities om vervolgens de DD2 pre-finale race te winnen 7,5 seconden sneller dan Schoell. Een grotere verrassing bleek Charlie Anderssen te zijn die maar liefst drie plaatsen omhoog klom en zo de pre-finale won. Félix Wargé maakte de klim van laatste naar tweede plaats een inhaalslag van slechts 22 plaatsen. Hugo Andersson maakte twee posities goed en finishte als derde, Door al deze verrassingen is de top drie voor de finale anders. Bij de Junioren waren geen verrassingen. Van der Helm, Van Vught en Aleksejevas behielden hun posities in respectievelijke volgorde. De Haan pakte de overwinning voor Haanen en Pylka in de Minimax-klasse.

Finale-tijd, Schoell kwam terug aan het front met een volle 5,2 seconde afstand, nadat Rauer zijn pas gevonden snelheid uit de pre-finale niet kon vasthouden. Tweede was de lokale held Charly Hipp die een geweldige prestatie leverde door voor Fleischmann te finishen, laatstgenoemde eindigde als derde. Bij de Senioren waren een aantal grote gevechten, waarbij Wargé als eerste over de lijn ging. Andersson in tweede positie en Max Timmermans op de derde plaats. Zo waren de Rode Duivels goed vertegenwoordigt op het podium.

Noemenswaardige prestaties van Hoggard en Brown-Nutley die als zevende en achtste finishten nadat ze als respectievelijk 22ste en 24ste van start waren gegaan. Machacek, de man die op de vrijdag poleposition claimde, werd mager twaalfde.

In de Junioren-klasse bepaalden de Nederlanders Van Vugt en Van der Helm het tempo, Aleksejevas finishte als derde. Verder een geweldige prestatie van Jamie Day op de vierde plaats, hij kon geen ronde maken tijdens de vrijdagkwalificatie en moest alle heats achteraan starten. Zaterdag finishte hij als veertiende en in de pre-finale op de vierde plaats. De vijfde en zesde plek gingen respectievelijk naar Kobe Pauwels en Luca Leistra. In de Minimax-klasse hield De Haan zijn positie vast en claimde hij de overwinning, Pylka werd tweede en Haanen derde.

Voor het kampioenschap na de tweede Kart Prix blijft Fleischmann aan de leiding, Schoel sprong naar de tweede en Ludi staat derde. Wargé heeft de leiding genomen bij de Senioren, gevolgd door nummer twee Andersson en Kindervater op de derde stek. Bij de Junioren nam Van der Helm de leiding voor Van Vugt en Pauwels. In de Minimax-klasse staat De Haan bovenaan met Pylka op de tweede en Haanen op de derde positie.

De RGMMC Rotax Max Euro Challenge vertrekt naar Wackersdorf in Duitsland voor de derde Kart Prix van het seizoen van 26 tot en met 30 juli.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS