Karting • Karting Diversen

Glenn van Berlo vestigt zich tussen top van Europa: "Hoop geleerd over hoe het er op dit niveau aan toegaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2017 01:34 • Print artikel

Natuurlijk wist hij wel dat hij snel is. Maar dat hij erin slaagde zich bij de top van Europa te voegen tijdens de tweede race van het Europees kampioenschap OK Senior, dat kwam voor karter Glenn van Berlo enigszins als een verrassing. De vijftienjarige Veghelaar werd zondag op Circuit Fernando Alonso vierde in de finale en was daar vanzelfsprekend erg blij mee.

Glenn van Berlo


“Ja, dit was boven verwachting”, zei Glenn opgetogen over zijn fraaie optreden op de baan van de Formule 1-coureur van McLaren. “In het begin van de week was de snelheid niet zo goed, ging het wat moeizaam. Pas vanaf vrijdag kregen we die goed.” Zodoende pakte hij tijdens de kwalificatie de tweede tijd in zijn groep en werd daarmee zestiende overall.

Helaas werd de eerste heat – buiten zijn schuld - geen succes. Iemand denderde over hem heen en Glenn viel als gevolg daarvan uit. Gelukkig kon hij in de tweede heat wel laten zien dat zijn snelheid goed was. Hij werd daarin vijfde, een prestatie die hij in de derde heat herhaalde. Tijdens de vierde en laatste heat van het weekeinde was de sympathieke Brabander betrokken bij een startcrash. “Ik heb mijn kart nog kunnen aanduwen en ben uiteindelijk nog als zestiende gefinisht.”

Zijn resultaten in de heats betekenden dat hij in de finale van de 23ste plaats moest starten. Zeker niet slecht in een veld van ruim zestig rijders, maar ook nog een eindje verwijderd van de kop van het veld. Toch zou hij zich in een ommezien vooraan melden. “Toen we op de grid stonden, leek het erop dat het zou gaan regenen, maar op dat moment stond iedereen op slicks”, legde Glenn uit.

En inderdaad: het begon te regenen en zo begon de race ineens in natte omstandigheden. De baan was erg glad en dat maakte het rijden moeilijk. Maar Glenn wist er wel raad mee. In één ronde rukte hij op van de 24ste naar de 9de (!) plek. Drie ronden later reed hij al op de vijfde plaats! “Het ging wel lekker, ja. Ik kon het zelf niet geloven. Maar ik had in de formatieronde al een beetje aangevoeld waar de grip lag, had een paar lijnen geprobeerd en dacht daarna: dat ga ik doen.”

In de vijfde ronde werd er echter met de rode vlag gezwaaid na een crash. Dat betekende tien minuten wachten in de pits voor de resterende negentien ronden. Alle rijders lieten regenbanden monteren, maar toen het bord vijf minuten tot de herstart werd getoond, werd het weer droog. “Toen hebben we snel weer slicks erop gelegd.”

Glenn van Berlo


Dat bleek de juiste keuze, want na de herstart bleef het de hele race droog. “De rijders voorin waren moeilijk bij te houden”, constateerde Glenn, die gewoon vanaf de vijfde plaats zijn race mocht vervolgen. “Ik kon wel aanhaken, zat op een gegeven moment op de bumper van de nummer drie, maar hem inhalen was erg moeilijk.”

Zodoende kwam Glenn als vierde over de finish. Weliswaar net geen podium, maar gezien het feit dat hij van de 23ste plaats moest komen, een resultaat om trots op te zijn. “Ik heb een hoop geleerd over hoe het er op dit niveau vooraan aan toegaat en dat bevalt me goed. Ik heb weer een hoop meegemaakt en ik heb meer vertrouwen gekregen op dit niveau. Ik weet nu dat ik vooraan kan rijden.”

Glenn van Berlo bedankt zijn monteur Riebert, zijn teambaas Willemjan Keijzer, zijn ouders en zijn sponsoren.

Glenn van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto's, Home Autotainment en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS