Karting • Karting Diversen

Girlpower met snelle Ine Vanderplasschen: klaar voor de overstap naar de autosport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2017 13:01 • Print artikel

TERNAT – Sinds een kleine zes jaar actief in de kartsport is voor Ine Vanderplasschen het moment daar om de overstap te maken naar de autosport. De zeventienjarige snelle rijdster uit Ternat doet dat onder begeleiding van Toon Bosmans van TB Competition. Zijn team is erin gespecialiseerd talentvolle karters op professionele en gerichte manier te begeleiden richting de autosport.

Girlpower met snelle Ine Vanderplassche

“Ik denk dat mijn toekomst in de autosport. Het ligt me”, zegt Ine, die overloopt van de ambitie. “Ik wil graag nog veel progressie boeken. Ik wil echt iets bereiken.” Voordat het zover is, doet ze dit jaar nog meer ervaring op in de kartsport. Vorig jaar reed ze in de Rotax Max het BMC-kampioenschap, sinds dit seizoen is ze actief in de IAME X30 bij de senioren. Ze komt uit in de GK4- en de IAME Benelux-klasse en toont zich daarin steeds sneller. Ondertussen kijkt ze met haar teambaas Toon Bosmans, zelf nog immer als rijder actief in de autosport, naar de mogelijkheden in de autosport. Volgend jaar wil ze haar debuut maken.

Volgens Toon ligt het voor de hand een keuze te maken uit de Mazda MX5 Cup, de Volkswagen Fun Cup en de Peugeot 206 GTI Cup. “Als mijn rijders er klaar voor zijn en ze hebben de ambitie, dan help ik ze bij de overstap. Zoals bij Ine”, zegt hij. “Dan stippelen we een weg uit. Ik heb veel contacten in de autosport. Ik ken de teams waar beginnende rijders goed worden begeleid.”

Ine heeft inmiddels al serieus kunnen rondkijken bij wedstrijden in de Fun Cup, waarin een deel van de race verplicht met passagier moet worden gereden. Zo zat ze op het circuit van Zolder naast Toon in de passagiersstoel om te ervaren hoe het er tijdens een race in zo’n auto aan toegaat. “Ik vond het superleuk. Ik wil natuurlijk heel graag zelf gaan rijden.” Toon: “Zo heeft ze van dichtbij kunnen zien hoe we ons op zo’n race voorbereiden en hoe we die aanpakken. Ze kon zien wat ik doe met mijn handen en voeten, welke lijnen ik rijd en waar de schakelpunten liggen.”

Girlpower met snelle Ine Vanderplassche

Ine begon bijna zes jaar geleden met karten. Het was voor haar bijna vanzelfsprekend dat ze die sport koos. “Ik ging met mijn papa altijd naar de autokoers, vooral naar de circuits van Zolder en Spa-Francorchamps”, zegt ze. “Op een dag zijn we een keer naar een indoorkartbaan gegaan. Ik vond het geweldig, die snelheid, elke ronde proberen sneller en beter te rijden. Ik heb eerst vier jaar indoor gereden, sinds twee jaar rijd ik nu outdoor, het echte karten. Supermooi om te doen!”

Dat Ine tegen voornamelijk jongens moet racen, deert haar niet. “Wel is het niet gemakkelijk. Jongens zijn fysiek sterker. Maar dat probeer ik te compenseren door extra te trainen; fitness. Ik word het liefst als één van de jongens behandeld. Ik zou ook geen aparte klasse voor meisjes willen. Ik kan gewoon goed samen met de jongens rijden.”

Zo is ze in ieder geval goed voorbereid op de competitie in de autosport, die ook gedomineerd wordt door mannen. Nu is het dus nog een kwestie van de juiste klasse vinden voor volgend seizoen. Maar samen met Toon Bosmans komt ze daar zeker uit. Voordat het zover is, gaat ze in het weekeinde van zondag 9 juli samen met haar teambaas de 25 uur rijden in de Volkswagen Fun Cup. “Daar kijk ik heel erg naar uit!”

Ine Vanderplasschen wordt ondersteund door:

- TB Competition
- Mides Engineering Partner
- Geodynamics Track/Trace
- A.R.S Metaal
- Verbiest Elektro
- Bright Light Lichtstraten

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS