Karting • Karting Diversen

Bart Ploeg als een duvel uit een doosje bij debuut bij X30 Junioren en pakt gelijk een podiumplaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2018 09:35 • Print artikel

GENK - Als fabrieksrijder is karter Bart Ploeg dit seizoen vooral in de grote internationale competities te vinden, maar om ervaring op te doen, reed hij zondag de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30. Op het circuit van Genk liet hij meteen zien waarom hij naar het team van Zanardi is gehaald. Als rookie werd de twaalfjarige rijder uit Heijningen direct tweede in de finalerace van de sterk bezette Junioren-klasse.

Bart Ploeg knalt gelijk naar podium

Bart was blij met zijn tweede plaats. "Sommige jongens rijden al twee jaar in deze klasse, zoals de winnaar. Dan is de tweede plaats wel goed", zei hij. "Ik had ingezet op een plaats in de top vijf. Dit was mijn eerste wedstrijd op een grote kart en je weet nooit of je tegenslag krijgt. Dit is voor mij dan ook een leerjaar en met dit soort wedstrijden kan ik goede ervaring opdoen voor mijn eerste race in de OK Junior op 21 april op het circuit van Lonato."

Hoewel de snelle Brabander zich focust op het prestigieuze OK Junior-kampioenschap, sluit hij niet uit dat hij dit jaar nog vaker een X30-race zoals die in Genk meepakt. "Als er ruimte is in het OK-programma rijd ik misschien een EK of WK." Ook die races zijn bedoeld om meer ervaring op te doen en wedstrijdritme vast te houden. De races in de OK Junior-klasse vergen al zijn aandacht en die klasse is uiteindelijk ook een hoger niveau. "In de OK Junior-kart ligt de snelheid hoger, heb je te maken met meer G-krachten en heb je zachtere banden."

Toch kon hij zondag tevreden concluderen dat zijn deelname in Genk erg nuttig was geweest. "Het was wel even wennen omdat ik in Genk veel heb getest met een OK Junior-kart en niet met een X30, maar ik heb weer geleerd van de inhaalmanoeuvres. Ook heb ik snelle tijden kunnen rijden, heb ik constant gereden. Daar leer ik van. En met de sneeuw en de wisselende omstandigheden was het best wel lastig om te rijden. Zeker tijdens de eerste race. Toen begon het keihard te sneeuwen en had ik helemaal geen grip meer."

Na de derde plaats in de kwalificatie finishte de sympathieke jongeling in de eerste race knap als tweede. De tweede race verliep helaas ietsje minder. Hij werd daarin achtste. Bij de start lag hij nog wel tweede, maar Bart kwam niet voorbij aan de nummer één en toen haalde een groep achter hen hen ineens in. "Maar ook daar leer je weer van", wilde hij vooral het positieve ervan inzien. De eerste beker van het seizoen heeft hij in ieder geval in de pocket! En dat bij zijn debuutrace in de Junioren.

Bart Ploeg

Bart, die door de Nederlandse autosportfederatie KNAF is uitgenodigd om mee te doen aan een landelijke selectiedag in Assen, rijdt dit seizoen twaalf races in het OK Junior-kampioenschap. Die races zijn allemaal in het buitenland. Omdat raceweekeindes al op vrijdag beginnen, heeft hij een regeling met school getroffen om op die dagen vrij van school te kunnen zijn. Zolang zijn school goed blijft gaan, kan Bart topsport met zijn opleiding blijven combineren. "Ik ben er blij mee. School werkt heel goed mee. Volgend jaar ga ik naar de middelbare school. We hebben het er op mijn toekomstige school ook al over gehad. Ook dat moet goed komen."

Want een goede opleiding heeft iedereen nodig, al wil Bart het liefst beroepscoureur worden. "Mijn droom is de Formule 1", zei hij. Wie zijn favoriete rijder is? "Lewis Hamilton. Omdat hij al vier keer wereldkampioen is geworden en gewoon goed kan rijden."

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Truck- & Trailerservice Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS