Karting • Karting Diversen

Ambitieuze Christof Huibers legt de lat opnieuw hoog voor het WK IAME X30 in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2016 09:32 • Print artikel

GENK – Het is voor hem de tweede keer in twee jaar tijd, maar het maakt de Iame International Final in Le Mans niet minder spannend voor Christof Huibers, die al eerder België vertegenwoordigde in de Rotax Max Grand Finals. De 23-jarige karter uit Brasschaat was in 2015 de beste Belg met de zevende plaats in de finale, dit weekend gaat de talentvolle Belg opnieuw voor een toptienklassering, al droomt hij stiekem van de winst.

Christof Huibers in actie

Het valt wel op, deze donderdagmiddag op de kartbaan van Genk. Er is één rijder die duidelijk harder door de bochten gaat dan welke andere rijder dan ook. Christof Huibers is een dagje rijderscoach tijdens een relatie-evenement van Belfor, één van de sponsors die zijn carrière in het karting mogelijk maken. “Leuk om met die mannen een dagje te rijden”, zegt Christof. Bovendien kan het nooit kwaad wat extra meters te maken, weet hij. “We weten dat we nog sneller kunnen, op alle gebied.”

En dus is er nog werk aan de winkel, vooral ook met het oog op de Iame International Final op het circuit van Le Mans. Christof wil uiteraard zo goed mogelijk voor de dag komen in de Super Shifter-klasse op het WK X30, waar zondag 16 oktober de prijzen worden verdeeld op de Franse baan. Hij heeft er goede hoop op. “Ik ben een jaar rijper qua ervaring, ik ken de baan nu. Het is een heel propere baan, zelfs als je die te voet afgaat. Het is de beste kartbaan die je kunt vinden.”

Het doel is helder: sowieso top tien. “En ik wil graag wat dichter bij de kop zitten qua snelheid”, zegt de student elektromechanica aan de Universiteit Antwerpen. “Vorig jaar zat ik op vier tienden van een seconde van de snelste, dat vinden we te veel. Ik denk dat ik een paar tienden bij mezelf kan vinden. Dan moet ik kort kunnen komen. Met mijn uithoudingsvermogen zit het wel goed. Het is voor mij nu een kwestie van zo veel mogelijk in de kart zitten en mijn nekspieren trainen. Ik loop ook om de dag om mijn gewicht goed te houden. En hoe lager het is hoe beter. Als ik in de top tien eindig ben ik daar content mee, maar we mikken op het hoogst haalbare. Natuurlijk moeten we realtisch blijven, dat wordt heel moeilijk. Maar moeilijk kan ook.”

Hoewel goed presteren op het WK zijn hoogste doel is, haalt Christof ook veel voldoening uit zijn werkzaamheden naast de kartbaan. Inmiddels 23 jaar oud heeft hij in zijn sport al zoveel ervaring opgedaan dat hij de jonge garde daarvan wil helpen profiteren. Zo begeleidt hij Nygel Verhaeren in de X30 Senior als rijderscoach en monteur. “Het is cool jongens zoals hij groot te zien worden. Mooi dat hij apprecieert wat hij bijleert. Ik hoop op die manier in de kartsport te blijven. Maar ik rijd nog altijd het liefste.”

Christof Huibers en Patrick Loncke

Met een goede sponsor als Belfor wordt dat ook dit jaar weer mogelijk gemaakt. Het wereldwijd opererende bedrijf in brand- en waterschadesanering in zowel de particuliere als de zakelijke markt houdt elk jaar met zijn belangrijkste klanten van de Belgische vestiging een kartdag. “Dit is een dagje toys and boys, een gekend verhaal”, zegt Patrick Loncke, gedelegeerd bestuurder van Belfor in België. “Dit idee werd door de vader van Christof geopperd. Het is het serieuze werk: rijden op een officiële FIA-baan in karts die tot wel 120 kilometer per uur lopen. Dus niet in huurkarts, dat heeft iedereen al weleens gedaan. Dit is uniek verhaal.”

blije gezichten toys for boys Belfor Kartdag

Loncke is dan ook zeer te spreken over de dag, die vader en zoon Huibers in samenwerking met De Feyter karting hebben georganiseerd. “Het is superfantastisch. We zijn allemaal weer even kleine jongens hier. Dit heeft met snelheid te maken, net zoals in onze job. Daarin is snelheid enorm belangrijk. Want hoe sneller je schade beperkende maatregelen neemt, hoe sneller mensen back in business zijn.”

Voor Belfor, dat in 28 landen opereert waaronder in heel West-Europa, is het deze dag de tweede keer dat er met klanten wordt gekart op de baan in Genk. En wat Loncke betreft niet de laatste keer. “Iedereen is hartstikke enthousiast. Het is een mooie dag geweest. We gaan dit zeker nog vaker doen!”

Christof Huibers wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Belfor, DFK en zijn vader Frank Huibers.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS