Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Pro Series

Voormalig protegé van Helmut Marko verongelukt in race-ongeluk

Uitgegeven door Dirk Kempen • 30 maart 2017 02:12 • Print artikel

Dave Steele werd in 1998 door Helmut Marko geselecteerd om enkele IndyCar races te rijden. De destijds 23-jarige rijder had al veel successen in de populaire SprintCar kampioenschappen behaald. Na een korte stint in IndyCar en NASCAR keerde hij terug naar SprintCar racen. Deze liefde voor de sport werd hem op 25 maart 2017 fataal. Bijna acht maanden nadat de Amerikaanse ovalrace-gemeenschap Bryan Clauson verloor, is nu een andere grote naam verloren gegaan. Dave Steele (geboren op 7 mei 1974 in Tampa, Florida) reed sinds begin jaren negentig in de hoogste SprintCar klasse, USAC Silver Crown Series. Coureurs zoals Clauson, Tony Stewart en Ed Carpenter waren allemaal succesvol in deze klasse.


In 1998 kreeg Steele zijn eerste kans in de, destijds, nieuwe IndyCar klasse. Helmut Marko startte het RSM Marko raceteam en zette Steele in de auto, met als doel om de Indy 500 te rijden. Echter, na slechts één race was het geld op en besloot Dr. Marko om terug te gaan naar Europa. Steele kwam zonder IndyCar zitje. Twee IndyCar races reed hij nog, beiden keren haalde hij de finish niet.


In 1999 deed Steele een poging om zich voor de Indy 500 te kwalificeren. Zijn poging eindigde in de muur tijdens de kwalificatie. De grootste autosportsuccessen haalde Steele in de Silver Crown Series. In 2004 en 2005 werd hij daar kampioen. Steele bleef daarna actief in de SprintCar wereld met vele overwinningen als resultaat. Op 25 februari 2017 haalde de Amerikaan zijn laatste overwinning. In de Southern Super Shoutout Series, een ander SprintCar kampioenschap, was hij de snelste op Southern Speedway, Florida. Het volgende raceweekeinde liep dramatisch af voor de coureur. Op DeSoto Speedway kwam Steele op 25 maart hard in aanraking met de muur. Hij was op slag dood.

Hieronder beelden van de Indy 500 crash uit 1999. Steele kwam zonder kleerscheuren uit de auto.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS