Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Ethan Ringel pakt eerste Indy Lights pole voor Freedom 100 + UITSLAG

Uitgegeven door Dirk Kempen • 22 mei 2015 14:39

Lights
De Indy Lights-coureurs maken zich klaar voor de grootste race van het seizoen, de Freedom 100 op Indianapolis Motor Speedway. De kwalificatie voor de race werd donderdagavond verreden. Ethan Ringel start de eerste ovalrace van het seizoen vanaf pole position. Dit is opvallend, Ringel eindigde dit seizoen nog maar twee maal in de top tien.

De twintig-jarige Ringel reed in het verleden GP3 en werd vorig jaar vierde in de Formule Atlantic. De coureur uit Orlando, Florida verbrijzelde het oude baanrecord van Wade Cunningham. Ringel reed een ronde van 197.684 mijl per uur (318 km/u). Hiermee was hij maar liefst zeven mijl per uur sneller dan Cunningham in 2009. Jack Harvey, momenteel tweede in het kampioenschap, kwalificeerde zich op de tweede plaats. Sean Rayhall, de winnaar van de laatste Indy Lights race, kwalificeerde zich als derde.

Voor Carlin Racing was het de eerste kennismaking met een oval. Voor coureurs Max Chilton en Ed Jones was het ook een nieuwe ervaring. Voormalig F1-coureur Chilton kwalificeerde zich op de zevende plaats. "Het moeilijkste is om op de koude banden direct snel te durven gaan", sprak Chilton. "Daarna wist ik dat ik grip had. Ik ben erg blij met resultaat." Zijn teamgenoot kwalificeerde zich op de achtste plaats en was minder tevreden. "We hadden aanpassingen aan de auto gedaan, die pakten niet uit zoals we gehoopt hadden", aldus Ed Jones na de kwalificatie. "Ik heb nog nooit zij-aan-zij geraced op een oval, daar kijk ik erg naar uit."