Formule 1

Lewis Hamilton wint Grand Prix van Bahrein dankzij pech Charles Leclerc; Max Verstappen P4 + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 31 maart 2019 17:40

De Grand Prix van Bahrein is gewonnen door Lewis Hamilton. De tweede trede van het erepodium was voor Valtteri Bottas en op P3 stond Charles Leclerc. Het resultaat van de race op het winderige circuit was een bittere pil voor Leclerc, die de wedstrijd in de 48ste ronde verloor vanwege een probleem met zijn auto. Enig lichtpuntje voor de jongeling van Ferrari was dat de safety car in de slotfase in het veld kwam door het uitvallen van de beide Renault-bolides. Hierdoor kon Leclerc de derde plaats toch nog behouden. Max Verstappen, die zicht had op P3, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Formule 1 2019 Max Verstappen

De start van de tweede Grand Prix op de kalender van 2019 begon met Charles Leclerc op poleposition. Sebastian Vettel nam de leiding meteen over van zijn teamgenoot, en ook Valtteri Bottas profiteerde van de mindere start die de Ferrari-coureur had. Max Verstappen behield maar net P5. Lance Stroll en Romain Grosjean konden meteen naar de pits na een schermutseling in de openingsronde. Leclerc vocht zicht terug naar P2 voor Lewis Hamilton, die op zijn beurt Bottas achter zich liet. Carlos Sainz was intussen hevig gevecht geraakt met de Nederlander om P5. Verstappen verdedigde hard en Sainz reed lek, waarna de Spanjaard naarstig de pits opzocht. In ronde zes pakte Leclerc op nette wijze de leiding af van zijn teamgenoot Vettel. Twee ronden later maakte Sergio Pérez een pitstop.

De eerste pitstop voor Max Verstappen was in ronde twaalf, de Red Bull-coureur zakte daardoor terug naar P9 voor Kimi Räikkönen. Bottas volgde het voorbeeld en kwam een ronde later ook naar binnen voor vers rubber. Dit was voor de kop van het veld het juiste moment om ook hun stops te maken. Het resultaat van de carrousel was dat Leclerc weer aan de leiding ging, gevolgd door Hamilton en met Vettel op P3. Daniel Ricciardo, die nog moest stoppen, reed op dat moment op de vierde plek voor Bottas. De Fin had inmiddels Verstappen op zijn staart zitten. Pierre Gasly probeerde uit alle macht in het middenveld naar de top tien te rijden.

Daniil Kvyat kreeg een penalty voor te hard rijden in de pitstraat. Romain Grosjean was de eerste uitvaller, de touché tussen hem en Lance Stroll eiste daarmee haar tol voor Haas. De strijd in het middenveld ging gestaag door. Hülkenberg was op jacht naar Kimi Räikkönen voor P7 en verschalkte de Alfa Romeo-rijder in ronde 21. Aan de kop van het veld joeg Vettel op zijn rivaal Hamilton, het gat tussen de twee kemphanen bedroeg 0.690 seconden.

Hamilton had geen verweer tegen de snelheid van de Ferrari en verloor zijn tweede positie. Ricciardo maakte zijn pitstop in ronde 25 waardoor Pierre Gasly opklom naar P9. Zijn teamgenoot Verstappen lag op dat moment op P5, 5.057 seconden achter Bottas. Iets verder daarachter vocht Räikkönen een strijd uit met Lando Norris om P7, waarbij de McLaren iets meer power had dan de Alfa. De Brit kwam door zijn inhaalactie met drie seconden achterstand achter de Renault van Nico Hülkenberg terecht. Leclerc, die nog steeds aan de leiding ging, had ook de snelste ronde in handen.

Ronde 33 en de tweede pitstop voor Max Verstappen was een feit, maar de pitstop van 4,7 seconden was wel een erg lange stop. Het was strategisch wel goed om de Nederlander uit een groep achterliggers te halen. De top van Red Bull triggerde daarmee weer een pitstop-ronde voor de top vijf. Hamilton en Vettel kwamen naar binnen, Bottas kwam daardoor op P2 terecht en had op dat moment 24 seconden achterstand op de leider in de race. Vettel kwam op de derde plaats weer de baan op en had weer Hamilton op zijn staart, met daarachter Verstappen op P3.

In ronde 37 maakte de leider van de wedstrijd, Charles Leclerc, in alle rust zijn pitstop. Een ronde later ging Bottas ook voor nieuw rubber naar binnen. De strijd tussen Hamilton en Vettel ontbrandde en eindigde in tranen voor de Duitser. Vettel spinde tijdens het verdedigen en leek zijn linkerachterband lek te rijden, terwijl de Ferrari terug moest naar de pits verloor hij ook nog zijn voorvleugel door vibraties in de auto. Door dit incident won Hamilton het gevecht om P2, Verstappen schoof door naar P4 achter Bottas. Daniel Ricciardo op P6 maakte een misser bij zijn teamgenoot, waardoor hij zijn voorvleugel beschadigde. Vettel profiteerde en kwam daarmee terug op de zesde plaats. Ruim 26 seconden scheidden de Duitser van de Nederlander, die in niemandsland reed, doordat hij ook een halve minuut achterstand op de zilverpijl van Bottas had.

Met nog tien ronden te gaan, ontstond er een probleem bij de Ferrari van Leclerc, die elke ronde ineens erg veel tijd verloor. De Monegask werd daardoor de grote pechvogel van de race, want in ronde 48 nam Lewis Hamilton de leiding over. Met nog vier ronden te gaan ging ook Bottas Leclerc voorbij. Ook Renault zat het niet mee: beide coureurs raakten van de baan en vielen even later stil in het gras. Ook Carlos Sainz zocht definitief de pitbox op. Door het uitvallen van de Renaults kwam de safety car in de baan. Hierdoor mocht er niet meer ingehaald worden en was het podium gered voor Leclerc.