DTM

René Rast schrijft geschiedenis op de Nürburgring: de eerste coureur die het maximaal aantal haalbare punten scoort tijdens DTM-weekend

Uitgegeven door Peter Vader • 10 september 2018 09:06

René Rast schreef afgelopen weekend geschiedenis op de Nürburgring: de DTM-kampioen van 2017 pakte de pole-position en vervolgens de overwinning op zondag, net als de zaterdag ervoor en werd daarmee de eerste DTM-coureur die de maximale 56 punten wist te behalen tijdens een weekend. "Dit is een ongelooflijk moment", zei een overgelukkige Rast na afloop. "Ik ben echt sprakeloos." Tweede in de zestiende race van het seizoen werd Mercedes-AMG-coureur Paul Di Resta, die van de elfde plek naar voren was gereden. Het podium in de Eifel werd gecompleteerd door Marco Wittmann in de BMW. Dus net zoals op zaterdag waren alle drie de fabrikanten op het podium vertegenwoordigd. Het puntenverschil in de tussenstand in het DTM-rijderskampioenschap is aan het einde van het seizoen erg verkleind, met nog slechts vier races te gaan: Gary Paffett (206 punten) staat nog steeds aan de leiding, maar met slechts twee punten voorsprong op Di Resta (204). Rast (149) staat nu op de derde plaats.

DTM Nurburgring Rast winnaar
Superweekend voor René Rast!

Superweekend
Het was het weekend van René Rast. Tweemaal de eerste plaats op de startgrid en twee overwinningen. Niemand heeft dat gedaan vóór de titelverdediger. Gary Paffett was er dit seizoen dichtbij op Zandvoort, maar op zondag pakte Rast de winst en Paffett eindigde als tweede. "Het succes van het DTM-weekend op de Nürburgring kan nauwelijks onder woorden worden gebracht. Het zal moeilijk zijn om het te evenaren tijdens de komende races. Ik stond op de tweede pagina van de ranglijst van de rijders en nu sta ik derde", vatte Rast zijn indrukken samen. Wat er eenvoudig uitzag op het scherm en vanaf de tribunes, was in werkelijkjheid hard werken voor de 31-jarige coureur. "Nu kijken we weer vooruit, alles is mogelijk en er kan veel gebeuren. Maar het is momenteel onze beurt!" aldus René Rast , die de winnaarstrofee voor de zesde DTM-overwinning in zijn carrière uit handen van FIA-president Jean Todt.

DTM Nurburgring Rast, Todt, Berger
René Rast ontving de winnaarsbokaal uit handen van FIA-president Jean Todt, DTM directeur Gerhard Berger kijkt toe

Op zaterdag al winnaar
Op zaterdag zette de DTM-kampioen van 2017 zijn opwaartse trend al voort: hij claimde zijn tweede overwinning van het seizoen. De Duitser won de vijftiende DTM-seizoensronde voor Bruno Spengler (BMW) en Gary Paffett (Mercedes-AMG). Het was een zaterdag op maat. De 31-jarige coureur pakte de maximale score van 28 punten met poleposition en overwinning en zette ook de snelste raceronde neer. "Ik ben erg blij vandaag", zei hij in het winnaarsinterview. "Ik heb nog nooit de volledige score behaald. Dit is zoals het soms kan gaan... Maar morgen (zondag, red.) is het moeilijk om het resultaat te overtreffen." In de tussenstand in het DTM-rijderskampioenschap verbeterde Rast zich van zevende naar vijfde plaats met zijn tweede overwinning van het seizoen. Gary Paffett, die Paul Di Resta inhaalde in het klassement van de DTM-coureurs, stond zaterdagavond op de eerste plaats met 194 punten.

Paul Di Resta tevreden
"Tsja... we zitten er bovenop, maar we zijn er nog niet helemaal", aldus Paul Di Resta. Met zijn tweede plaats in de race van zondag verkleinde hij zijn achterstand op Gary Paffett in het rijdersklassement. Slechts twee punten scheiden de Mercedes-AMG-teamgenoten vier races voor het seizoenseinde. "In tegenstelling tot gisteren (zaterdag, red.) ging het heel goed vandaag. Ik reed vanaf de elfde plaats op de grid naar de tweede plaats. Dat is niet vanzelfsprekend in de DTM", zei de Schot. Marco Wittmann was ook tevreden. Nadat hij op zaterdag als vierde eindigde, werd hij derde in de race op zondag. "Ik was al optimistisch voor de race, hoewel mijn negende plek op de grid niet de beste startpositie was. Natuurlijk hebben we ook geprofiteerd van de pech van anderen, maar we hebben ook goed werk geleverd. Ik ben blij dat mijn RMG-team op zijn minst een podium hier heeft behaald in hun thuisrace."

DTM Nurburgring spin
Op zaterdagmiddag ging het niet altijd helemaal goed...

Onfortuinlijke Gary Paffett
Onder de ongelukkigen op zondag was de leider in het rijdersklassement, Gary Paffett. Zijn verplichte pitstop in ronde negentien duurde 11,1 seconden vanwege problemen met het wisselen van het rechter achterwiel. In plaats van tweede te worden achter Rast, viel hij vier plaatsen verder terug en eindigde op de vijfde plaats achter Bruno Spengler (BMW).

Spielberg volgende bestemming
Over twee weken rijdt de DTM in Spielberg (Oostenrijk) tijdens de voorlaatste ronde van het jaar. Van 21 tot en met 23 september 2018 staan ​​de races 17 en 18 van het seizoen op het programma voor de achttien DTM-coureurs van Audi, BMW en Mercedes-AMG op het circuit in Steiermark.