Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Milan Dontje wint bij debuut GT4 European Series, Equipe Verschuur op podium met de McLaren

Uitgegeven door Dirk Kempen • 8 april 2018 08:02

De Nederlanders zijn het seizoen van de GT4 European Series erg goed begonnen. Milan Dontje en Nicolaj Möller-Madsen wonnen de eerste race van de erg goed gevulde GT4 European Series 2018 vanaf pole position. Ricardo van der Ende bezorgde de Nederlandse Equipe Verschuur gelijk een podium met de snelle McLaren 570S. Simon Knap en Max Koebolt nestelden zich keurig in de top vijf.

Milan Dontje
Möller-Madsen startte sterk en hield de leiding. Ondanks dat de GT4 auto's met vier tegelijk door de eerste bocht probeerden te gaan, ging de start vlekkeloos. In de opening bleef de top vier binnen anderhalve seconde. Ricardo van der Ende maakte hier goed gebruik van. De Equipe Verschuur coureur reed op plaats vier maar zette Gabriele Piana onder druk. Het duurde enkele ronden maar Van der Ende ging de Italiaan voorbij. Van der Ende zat daarna vlak achter Stuart Middelton. Van der Ende, in een McLaren 570S, ging vervolgens snel voorbij de Britse Ginetta rijder.

Na de pitstop nam Milan Dontje de leidende Audi R8 GT4 over van Möller-Madsen. Na de rijders wissel kwam de pitstop van Equipe Verschuur "under investigation for unsafe release". Equipe Verschuur verloor een plaats aan het Ginetta team met Will Tregurtha achter het stuur. Door de pitstop en het gevecht om plaats twee was de voorsprong van Milan Dontje opgelopen tot zestien seconden.

Jan Kasperlik strandde met zijn Porsche Cayman in het grind. De safety car bracht het veld weer bij elkaar. Met nog een kleine tien minuten te racen werd het veld vrijgegeven. Hutchison ging voorbij aan Tregurtha na de safety car om terug op de tweede plaats te komen.

Beitske Visser
De voorsprong van Milan Dontje was bijna vijf seconden op dat moment. Mede door verschillende gele vlaggen op de baan leverde Dontje veel voorsprong in. Met nog 2,5 seconde voorsprong kwam Dontje over de finish.

Naast Dontje en Van der Ende, die op het podium stonden, waren er nog andere Nederlanders in het veld. Simon Knap en Max Koebolt eindigden op plaats vijf na een sterke race. BMW Motorsport junior coureur Beitske Visser reed zich knap naar plaats zeven. Luc Braams en Duncan Huisman hadden problemen met de remmen en moesten genoegen nemen met plaats achttien. Koen Bogaerts en Mark van der Aa reden een sterke race maar kregen een drive-through-penalty waardoor ze terug vielen naar plek negentien. Liesette Braams had ook remproblemen in het begin van haar race en eindigde op plaats 37.