Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 2

Oliver Rowland wint laatste Formule 2 hoofdrace van 2017, geen pace in auto Nyck de Vries + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 25 november 2017 16:32

ABU DHABI - De Brit Oliver Rowland heeft op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi de laatste Formule 2 sprintrace van 2017 gewonnen. De DAMS-coureur startte de race vanaf P4, vocht zich na de bandenwissels naar voren om na 31 als eerste onder het zwart-wit geblokt door te komen. Onder het kunstlicht werd poleman Artem Markelov in zijn Russian Time bolide tweede terwijl de Italiaan Fuoco enkele meters voor de eindstreep nog voorbij ging aan zijn Prema-teamgenoot en kampioen Charles Leclerc voor P3. Voor de Nederlander Nyck de Vries verliep de laatste hoofdrace van dit seizoen teleurstellend. De McLaren-junior startte de race vanaf P2, reed zelfs kortstondig aan de leiding maar kwam na de bandenwissels uiteindelijk tekort voor het podium. In zijn Racing Engneering-bolide moest de jonge Fries genoegen nemen met de zesde plaats.

Bij de start op het verlichte Abu Dhabi circuit behield de Rus Markelov, startend op het zachtste rubber, zoals verwacht de leiding. Nyck de Vries, die startte naast de Russian Time bolide, kwam eveneens prima weg en behield zijn tweede plaats terwijl daarachter Oliver Rowland opklom naar P3.

Voor aan wist de op de hardere Pirelli's gestarte De Vries het tempo van de raceleider prima te volgen en vanaf ronde 4 zat hij Markelov onder de achtervleugel. Daarachter liet toekomstig Sauber-coureur Charles Leclerc zien niet voor niks gekroond te zijn tot kampioen door vanaf P6 op te klimmen naar P3.

In de zesde ronde stuurde De Vries zijn rood-gele bolide buitenom voorbij aan Markelov die op zijn beurt de pits opzocht om zijn zachte banden om te wisselen voor harder rubber. Vooraan bleef Leclerc maar snelle ronde tijden noteren en al snel had de Momegask het gat naar de leidende Nederlander gedicht. Hoewel De Vries aanvankelijk de kampioen achter zich wist te houden verremde de Nederlander zich in ronde elf waardoor Leclerc eenvoudig voorbij kon aan de Vries om de leiding over te nemen.

In ronde 23 besloot De Vries uiteindelijk om ook zijn zachte Pirelli's om te wisselen voor het superzachte rubber, een ronde later gevolgd door de raceleider. Nadat het duo weer terug op de baan was leidde Oliver Rowland inmiddels de race. Leclerc wist vervolgens vanaf P5 weer op te klimmen naar P3 maar Nyck de Vries beleefde een heel wat moeilijker einde van zijn race. Terug op de baan wist hij aanvankelijk voorbij te gaan aan de Italiaan Fuoco en, mede door stoppers, op te klimmen naar P4, maar kort voor het vallen van de vlag moest hij Fuoco en in de laatste ronde ook nog Lucas Ghiotto aan zich voorbij laten gaan.

Terwijl vooraan DAMS-coureur Oliver Rowland de race won en Markelov als tweede over de finish kwam leek Leclerc het laatste podiumplaatsje op te gaan eisen. Enkele meters voor de eindstreep viel de Ferrari-junior echter nagenoeg stil waardoor Antonio Fuoco alsnog derde werd.