DTM

Rookie René Rast pakt de DTM 2017 titel, Marco Wittmann racewinnaar voor 152.000 bezoekers!

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2017 08:20

HOCKENHEIM - Een rookie 'rockt' voor het eerst in de DTM en pakt zelfs de titel: René Rast werd de man van de dag, want hij veroverde voor het oog van 152.000 bezoekers de DTM-kampioenstitel 2017! De Audi coureur kwam tijdens de DTM seizoensfinale op een zonovergoten Hockenheimring in Baden-Württemberg als tweede over de finish en greep de vijftien kilo wegende kampioensbokaal met twee handen vast na zijn eerste, volledige seizoen in de DTM. Tot aan de laatste ronde van de 30-jarige Rast, wist hij niet of hij de klus geklaard had. Totdat teambaas Arno Zensen over de boordradio in de cooldownronde het voor hem verlossende bericht doorgaf, waarin hij René Rast op de hoogte bracht van zijn succes. Daarna liet Rast zijn emoties de vrije loop en hief zijn gebalde vuisten steeds opnieuw juichend in de lucht. "Ik kan het niet in woorden uitdrukken", zei Rast bij de finish. "Dit is allemaal nog zo ver weg. Een ongelooflijk emotioneel moment en de beste dag in mijn leven!" De onttroonde kampioen Marco Wittmann behaalde de raceoverwinning in Hockenheim. Tijdens de laatste race van het seizoen behaalde hij zijn eerste seizoensoverwinning, de negende in zijn DTM loopbaan. "Iedere coureur wenst een overwinning in de laatste race", zei de lijstaanvoerder. Als derde stond Mike Rockenfeller op het podium, die theoretisch ook nog titelkansen had. Gary Paffett in de Mercedes-AMG C 63 DTM eindigde als vierde.

DTN+M kampioen Rene Rast DTM kampioen 2017: René Rast!

René Rast: "Een harde en zware race..."

De weg naar de titel was voor Rast hard en zwaar: hij had tijdens de zondagsrace op Hockenheim een slechte start, verloor in de eerste ronde drie posities en viel terug naar de vijfde plaats. Zijn uitzicht op de titel kwam voor het eerst in beeld toen hij in de vijfde ronde Robert Wickens inhaalde en daarmee de vijfde plaats pakte. Zijn directe concurrenten in de titelstrijd, Mattias Ekström en Jamie Green, reden op dat moment buiten de punten. Beiden waren vanwege sancties als gevolg van hun zaterdagrace, teruggezet op de startgrid. Beiden vertrokken dus met een flinke achterstand. Green en Ekström wisten zich tijdens de race weliswaar op te werken naar de vijfde en achtste plaats, maar dat was niet voldoende om Rast te verslaan. Ook Mike Rockenfeller deed er alles aan tijdens de wedstrijd om de titel binnen te slepen, maar de 33-jarige coureur had moeten winnen om voldoende punten te vergaren. Met de achttien punten voor zijn tweede plaats, verzamelde Rast een puntentotaal van 179 punten. Achter hem volgden Ekström (176 punten), Green (173 punten) en Rockenfeller (167 punten).

null
Racewinnaar Marco Wittmann met de BMW M4 van BMW Team RMG

DTM finale een feest voor de fans!

De demonstratie van de SUPER GT auto's uit Japan, die samen met de DTM auto's van Audi, BMW en Mercedes-AMG op zaterdag en zondag demonstratie ronden reden, liet bij de voltallig aanwezige toeschouwers een blijvende indruk achter over de toekomst van de DTM. De Lexus LC500 en de Nissan GT-R boden de fans op de Hockenheimring- samen met de DTM-raceauto's - spectaculaire foto's en een geweldig geluid. "Hiermee hebben we de samenwerking tastbaar gemaakt. Het zijn fascinerende raceauto's. Het geluid van de viercilinder motoren is geweldig. Ik was eerst sceptisch, maar nu weten we het zeker: de DTM auto's van de toekomst zullen veel meer een spectaculaire 'Racing-Sound' hebben", aldus Gerhard Berger.

null
Gerhard Berger (DTM) en Masaai Bandoh (Japans Super GT kampioenschap) verheugden zich over de samenwerking tijdens het Hockenheim weekend

Geslaagde seizoensfinale!

Niet alleen vanuit een sportief perspectief bood de DTM finale alles wat de harten van de motorsport fans sneller doet kloppen. Een hoogtepunt was het concert van de Fantastic Four op zaterdagavond, die enthousiast al hun hits presenteerden aan de vele DTM fans uit hun meer dan 25jarige bestaan van hun de band. Daarnaast waren er talrijke sterren en beroemdheden aanwezig in Hockenheim, met inbegrip van Sebastian Vettel (vier keer wereldkampioen Formule 1), Moritz Bleibtreu (acteur), Lena Gercke (model en presentatrice), Fabian Hambüchen (wereldkampioen en Olympisch kampioen in artistieke gymnastiek), JP Kraemer ( presentator en producer), Franziska Knuppe (model), Oliver Pocher (komiek) en Alex Zanardi (racer en meervoudig wereldkampioen en Paralympisch kampioen in handbike). Kortom: een geslaagde seizoensfinale met een rookie als kampioen!