Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Cooper Tires USF2000: Rinus van Kalmthout (VeeKay) scoort podium in Indianapolis USA

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2017 12:19

Indianapolis (Indiana, USA) - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op het Indianapolis Grand Prix Circuit in de tweede USF2000 race een prachtige tweede plaats behaald. Daarmee stond de 16-jarige Hoofddorper voor de vierde keer in zes races op het podium en verstevigde zijn tweede positie in het tussenklassement van het Amerikaanse USF2000 kampioenschap. Met name de wijze waarop Van Kalmthout zijn tweede positie veroverde en wist te behouden oogstte bewondering.

Rinus van Kalmthout

Het Amerikaanse Cooper Tires USF2000 kampioenschap deed zijn naam als ‘Road to Indy’ opstapklasse met de derde ronde op het Indianapolis Grand Prix Circuit letterlijk alle eer aan. Deze omloop van 3,9 kilometer met veertien bochten maakt voor een deel gebruik van de wereldberoemde oval waarop de Indy 500 wordt verreden. Topsnelheid is op deze baan erg belangrijk en juist dat miste de Pabst Racing-bolide van Rinus van Kalmthout in de eerste kwalificatie, waardoor het KNAF Talent First-autorensporttalent bleef steken op de achtste plaats. Wat aanpassingen aan de afstelling van de auto leverde meteen een duidelijke verbetering op waardoor de 16-jarige Hoofddorper in de kwalificatie voor race twee naar een keurige derde positie reed. “De auto voelde veel beter aan, dus in de races liggen er zeker kansen”, aldus Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekendheid geniet.

Met een uitstekende start had Van Kalmthout in de eerste race vanaf de achtste positie direct de zesde plaats te pakken, maar in een poging om nog verder door te schuiven werd de Pabst Racing-piloot klem gereden en teruggeworpen naar plaats acht. Door een lange safetycar-periode bleven er uiteindelijk nog maar tien minuten aan zuivere race-tijd over waardoor er voor VeeKay na drie podiumposities en een vierde plaats in de eerste vier wedstrijden dit keer niet meer in zat dan een zesde positie. “Een slechte kwalificatie breekt je extra op als er zo weinig ronden overblijven waarin echt geracet kan worden. Helaas, maar ook dit kan gebeuren”, aldus een strijdlustige Van Kalmthout.

VeeKay revancheerde zich echter meer dan uitstekend in de tweede race. Vanaf de derde startpositie kwam het Nederlandse racetalent in de eerste bocht in het gedrang maar drukte door en pakte zo de tweede positie. Ook bij de herstart vanachter de safetycar toonde Van Kalmthout zijn vastberadenheid door nog in dezelfde ronde de kort daarvoor verloren tweede positie met een fraaie uitremactie te heroveren. De KTF-rijder liep meteen bij zijn achtervolgers weg en zelfs een nieuwe safetycar-periode kort voor het eind van de race kon zijn tweede positie niet in gevaar brengen. Daarmee heeft de rijder van Pabst Racing in alle tot nu toe verreden ronden van de Cooper Tires USF2000 serie minimaal één keer het podium mogen beklimmen en staat met een comfortabele voorsprong op de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.