Formule 1

Interessante cijfers: GP Australië de snelste race in jaren, 225ste overwinning Ferrari, en nog meer..

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 maart 2017 02:10

De Formule 1-bolides zijn dit jaar sneller en de banden gaan langer mee. Door een afgebroken start, kregen we de kortste Australische Grand Prix uit de geschiedenis voorgeschoteld. Sebastian Vettel had slechts 1 uur, 24 minuten en 11,672 seconden nodig om de race af te wikkelen. Daarmee was de F1-race 4,085 seconden langzamer dan de kortste race uit 2004. Dit kwam met name door het inkorten van de race met 1 ronde.

Formule 1 2017 Sebastian Vettel

In 2004 ging de race in Melbourne wel over de volledige 58 ronden en werd door Michael Schumacher, in eveneens een Ferrari gewonnen, met een gemiddelde snelheid van 219,010 km/u. Dat is een hoger gemiddelde dan de 215,408 km/u van Vettel. Een ander reden waarom de race zoveel sneller was dan de afgelopen jaren, was dat de safetycar niet naar buiten hoefde te komen. Waarmee de race niet de tweede snelste Grand Prix van Australië is, omdat Kimi Raikkonen de wedstrijd won in 2007 met een gemiddelde snelheid van 215,893 km/u. Overigens werd deze race ook door Ferrari gewonnen.

Sinds de invoering van de V6 hybride Turbomoteren is Mercedes slechts negen keer verslagen in zestig races. Daarnaast is dit de eerste keer in drie jaar dat het constructeurs- en rijderskampioenschap door een andere coureur geleid wordt dan een coureur uit de stal van de Zilverenpijlen.

Voor Ferrari was het alweer de 225ste overwinning in de hoogste klasse van de autosport. De verwachting is niet dat het team snel ingehaald gaat worden. McLaren volgt op een respectvolle afstand met 182 overwinningen en het ziet er niet naar uit dat het gat snel gedicht wordt.