DTM

Ekström wint overtuigend de DTM zondagsrace op de Hungaroring

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2016 17:33

In de 16e race van het 2016 DTM seizoen, heeft Mattias Ekström laten zien dat hij op geen enkele wijze al tot de kansloze oudjes behoort. De Zweed, die in 2004 en 2007 de DTM-kampioenstitel won, scoorde een dominante overwinning in de race op zondag en versloeg zijn collega Audi coureur Adrien Tambay.

Start race 2 Hungaroring

Na 36 ronden kwam Ekström over de finish met 4,35 seconde voorsprong op de Fransman en behaalde hij zijn eerste overwinning van het seizoen, tevens zijn 22e overwinning van zijn carrière in de DTM. "Vandaag had ik een fantastische auto en hoefde ik niet alles uit de kast te halen voor deze overwinning", zei de Zweed bij de finish. "Meestal moest ik dit jaar heel hard vechten en werd ik op het einde niet beloond. Vandaag was het anders." Op de Hungaroring behaalde AMG coureur Daniel Juncadella de derde plaats. Voor Tambay, die tweede werd en zijn eerste podiumplaats behaalde sinds de openingsrace van het seizoen 2014. Juncadella stond voor het eerst op het podium na een DTM race. Na een turbulente start eindigde Marco Wittmann als vierde en verzamelde daarmee een puntenaantal dat hem weer aan de leiding van het DTM- kampioenschap brengt. Het DTM-evenement in Hongarije werd door 39.500 toeschouwers bezocht.

Podium race 2 Hungaroring

Terwijl Ekström onbetwist naar de overwinning reed, was de race al bijna voorbij voordat hij echt begonnen was voor Edoardo Mortara, Jamie Green en Robert Wickens. Wickens stond aanvankelijk aan de verkeerde kant van de startgrid opgesteld en moest starten vanaf één van de laatste plaatsen op de startgrid. Pole sitter Mortara vertrok met te veel wielspin en had dus een slechte start. Hij moest zijn positie hard verdedigen tegenover Wittmann in de eerste paar meters. Hierbij beschadigde hij zijn Audi RS 5 DTM. Wittmann en Mortara kregen waarschuwingen voor hun aanvaring en een extra benodigde pitstop verpestte de race voor de Italiaanse Zwitser. Jamie Green werd ook betrokken bij dezelfde botsing en moest zijn race voortijdig in de pits beëindigen.

Ekstrom voor Tambay

Als de coureurs afreizen naar de DTM-finale op de Hockenheimring, leidt Marco Wittmann het klassement met 188 punten voor Edoardo Mortara. De laatste heeft 162 punten en 26 punten minder dan de klassementsleider. Mortara is Wittmann ’s enig overgebleven tegenstander in de strijd om het kampioenschap. Na dit weekend doen Jamie Green (137 punten) en Robert Wickens (121 punten) niet meer mee in de titelstrijd. De DTM seizoensfinale wordt van 14-16 oktober traditiegetrouw verreden op de Hockenheimring.