Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Nederlands raceteam scoort punten in het voorportaal van de Formule 1

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2016 11:15

Oliver Rowland is zijn eerste volle GP2-seizoen goed van start gegaan door op Barcelona voor MP Motorsport punten te scoren in de eerste twee races van het jaar. Nadat hij in de hoofdrace op zaterdagmiddag in de top-tien eindigde, leverde de Brit op zondagochtend een nog betere prestatie af door vanaf de vijfde rij naar een sterke zesde plaats te rijden. Rowland staat nu negende in het kampioenschap. Het beste resultaat van teamgenoot Daniël de Jong was een 14e plaats. De Nederlander moest genoegen nemen met een 17e plaats in de tweede race, die onder de safety car werd beëindigd na een ongeluk tegen het slot van de wedstrijd.

MP Motorsport Barcelona

“Het is goed om het seizoen meteen met punten te beginnen”, aldus MP’s teammanager Sander Dorsman. “Oli heeft ‘t het hele weekend goed gedaan. Hij had geen geluk in de kwalificatie. Jammer, want we hadden de kans op een plek op een van de eerste rijen. Dan hadden we om het podium kunnen strijden. Hoe dan ook, top-tien in de eerste race en top-zes in de tweede is een goed begin van het jaar.”

“Het weekend was iets zwaarder voor Daniël. De tijden lagen in het middenveld dicht bij elkaar: de zes, zeven coureurs net buiten de top-tien zaten maar honderdsten van elkaar. Het viel niet mee om naar voren te rijden, maar de 14e plaats in de eerste race was behoorlijk goed. We hopen dat het beter gaat in Monaco.”

Renault-junior Rowland begon de eerste wedstrijd van het seizoen vanaf de zevende startpositie. Hij had zich op zes tienden van de pole gekwalificeerd. De Jong startte vanaf de 17e plek, op twee tienden van de top-12, in een zwaar bevochten middenveld.

Na een goede start leek Rowland de zesde plaats over te nemen door in de eerste bocht buitenom te gaan, maar hij werd over de kerbs geduwd, waardoor de auto werd gelanceerd. Als gevolg daarvan viel hij terug naar de 11e plaats.

Na vier ronden achter de Virtual Safety Car doordat een auto van de baan was geraakt, lag Rowland nog steeds 11e. De Jong lag 15e na een goede start van de race.

Rowland schoof de top-tien binnen toen Alex Lynn na het eind van de zesde ronde zijn pitstop maakte. Een ronde later wisselde ook de MP-coureur zijn zachte rubber voor de hardere Pirelli-compound.

De Jong volgde de omgekeerde strategie: hij reed lang door op het hardere rubber en bereikte daardoor de top-acht voordat hij in de 24e ronde voor softs naar binnen ging, juist op het moment dat de safety car verscheen.

Na de herstart in de 26e ronde lag Rowland negende en De Jong 17e, maar Rowland werd al gauw teruggeduwd naar de 11e plaats. In de 33e ronde maakten Raffaele Marciello en Antonio Giovinazzi contact, waardoor de race opnieuw werd geneutraliseerd. De race werd afgevlagd onder de safety car, met Rowland terug in de top-tien en De Jong als 15e. Een tijdstraf voor Giovinazzi schonk De Jong na afloop nog een positie.

Vanaf de tiende startpositie had Rowland een raketstart in de sprintrace op zondag. In een treintje achter Marciello, die vierde lag, reed Rowland lange tijd op de achtste plaats rond.

Met ronden van hetzelfde tempo als leider in de wedstrijd Alex Lynn naderde Rowland zijn concurrenten steeds dichter. In de 17e ronde lag hij nog maar vier tienden achter Sergio Canamasas. In de laatste zes ronden betaalde zijn snelheid zich uit: eerst passeerde hij Canamasas, om meteen ook Nicholas Latifi onder druk te zetten. Met een mooie passeeractie in de eerste bocht ging hij in de 21e ronde aan de Canadees voorbij.

In de andere MP-auto verloor Daniël de Jong enkele plaatsen bij de start, om een tijd de 16e plek in handen te houden. Na een derde van de raceafstand begon de Nederlander echter plaatsen te verliezen: na 11 ronden lag hij 20e.

Na een zware crash in de 22e ronde, waarbij twee auto’s betrokken waren, schoof De Jong door naar de 18e plaats. Doordat Jimmy Eriksson in deze safetycarperiode nog een pitstop maakte, kreeg De Jong de 17e plaats in handen. De wedstrijd eindigde na 26 ronden onder de safety car. Met zijn zesde plaats scoorde Rowland opnieuw punten.

De volgende twee GP2-races vinden plaats in het prinsdom van Monaco, op 27 en 28 mei.