Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

Borja Garcia verovert pole, Kumpen P3, Elite 2 rijders voelen nattigheid op Raceway Venray

Uitgegeven door Dirk Kempen • 15 mei 2016 09:36

Op Raceway Venray was het vroeg ochtend voor de NASCAR Whelen Euro Series, al om 09:00 werd de kwalificatie verreden. Zooals gebruikelijk in de meeste NASCAR klassen kreeg elke coureur twee snelle ronden om zich te bewijzen. Voor de Elite 1 klasse kwam het neer op een strijd tussen ervaren mannen Borja Garcia, Giammarco Ercoli en Anthony Kumpen.

Op de nog koude baan kwam nieuwkomer Claudio Giudici als eerste in actie. Daarna volgde Team Raceway Venray. Barry Maessen noteerde de snelste tijd, helaas bleef zijn tijd niet lang staan. Ulysse Delsaux ging naar de voorlopige pole position. Maessen hield wel indrukwekkende namen achter zich, zoals Marc Goossens die naar een voorlopige zesde plaats reed. De Zweed Freddy Nordström, die in 2015 een lastig seizoen kende, reed als eerste een ronde onder de twintig seconden. Het lukte slechts vier coureurs uit de Elite 1 klasse om sneller te zijn dan de Zweedse coureur. Lang leek het er op dat Giammarco Ercoli de beste uitgangspositie kreeg voor de eerste race. Als laatsten gingen Borja Garcia en Anthony Kumpen de baan op. Garcia legde de druk volledig bij de voormalig kampioen Kumpen door een indrukwekkend snelle tijd neer te zetten. Kumpen moest genoegen nemen met plaats drie. "Het was veel beter dan verwacht!" Sprak Garcia enthousiast. "Ik verloor bijna de controle over mijn auto en raakte bijna de muur, dit betekende alleen maar dat ik op de limiet reed." Barry Maessen kwalificeerde zich op plaats twaalfde.

Dreigende wolken verschenen er boven Raceway Venray bij de start van de Elite 2 kwalificatie. De eerste rijders reden hun ronden op een droge baan. Dit betekende dat Team Raceway Venray coureurs Marko Stipp en Maik Barten lang in de top vijf bleven. Een korte regenbui verpeste de kwalificatie van enkele snelle mannen zoals PK Carsport rijder Gabriele Gardel. Hugo Bec en Riccardo Geltrude noteerden allebei tijden van minder dan twintig seconden. Dit legde de druk bij Stienes Longin. Longin deed wat hij moest doen, sneller rijden dan zijn concurrenten. Hiermee scoorde de snelle Belg zijn eerste pole position op Raceway Venray. "De pole position is een echte meevaller," verklaarde Longin. "Ik was er bang voor met de regenbui, maar het was net op tijd droog." Maik Barten kwalificeerde zijn Chevrolet Camaro op plaats elf.

De eerste race van de Elite 1 klasse wordt verreden om 12:20. Elite 2 rijdt later in de middag om 16:15.