Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

Anthony Kumpen beleeft heftig debuut op Daytona maar finisht race

Uitgegeven door Dirk Kempen • 21 februari 2016 15:04

De Belgische NASCAR ster Anthony Kumpen heeft zijn eerste race op Daytona International Speedway verreden. De snelle Belg beleefde een enerverend debuut op de snelle 2,5 mijls oval. Kumpen eindigde de NASCAR Xfinity Series race op plaats 26.

Bij de openingsfase van de race over 120 ronden leek het direct mis te zijn voor Kumpen. De coureur uit Hasselt raakte betrokken bij de crash van Bobby Gerhart en Ryan Preece. De schade voor Kumpen was slechts cosmetisch en na een lange pitstop kon hij zijn weg achteraan vervolgen. Doordat de kampioen van de 2014 NASCAR Whelen Euro Series volgetankt was, had hij een andere pitstop strategie dan zijn concurrenten. Dit zorgde er voor dat Kumpen zich binnen enkele ronden op de zesde plaats bevond.

De snelle oval zorgde er voor dat coureurs ronden lang met drie naast elkaar reden. Kumpen reed hierbij in het midden met hulp van NASCAR superster Joey Logano (winnaar van de 2015 Daytona 500) achter zich. Nadat Logano zich na enkele ronden naar de binnenste baan begaf viel Kumpen terug in het veld. Om uit de brokken te blijven reed hij achter de grote groep. Een lange periode zonder ongevallen zorgde er voor dat Kumpen een ronde achter op de leiders kwam te liggen. De Belgische NASCAR rijder werd als 26e afgevlagd na 120 ronden.

De strijd voor de winst in race duurde tot het einde. Joey Logano deed een finale poging om raceleider Chase Elliott te passeren. Een touché tussen beide voorkwam dat Logano er met de winst vandoor ging. Polesitter van de Daytona 500 Elliott won de race met een minieme voorsprong.