Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Vandoorne behaald zesde GP2 overwinning, ART team kampioen, De Jong P19 + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 20 november 2015 15:04

BAHREIN - De Belgische McLaren F1-junior en GP2 kampioen Stoffel Vandoorne heeft zijn zesde GP2 overwinning van het seizoen behaald in Bahrein. Vandoorne won de 32 ronden tellende hoofdrace met 13 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Nobuharu Matsushita. Door deze één-twee pakte het ART-team vroegtijdig het kampioenschap voor de teams. Derde werd Mitch Evans voor het Russian Time team. De Nederlander Daniel de Jong, die dit weekend zijn rentree maakt bij het team van Trident na hersteld te zijn van crash, eindigde de race als negentiende.

Bij de start kwam poleman en Red Bull-junior Pierre Gasly slecht weg waardoor Stoffel Vandoorne, startend vanaf P2, vrij eenvoudig de leiding kon overnemen en zijn ART-bolide als eerste door de eerste bocht stuurde, gevolgd door Raffaele Marciello, Norman Nato, Alex Lynn, Matsushita en Arthur Pic.

In de vierde ronde wist Marciello met behulp van zijn DRS voorbij te gaan aan Gasly en daarachter gebeurde hetzelfde tussen Matsushita en Lynn, de Brit die op het rechte stuk duidelijk snelheid tekort kwam. Hierdoor viel Lynn verder en verder terug tot P8.

Vooraan leidde Vandoorne na tien ronde de race met bijna twee seconden voorsprong op Marciello, die op zijn beurt zijn positie moest verdedigen ten opzichte van de aandringende Norman Nato.

Op het moment dat de leiders in de race hun verplichte pitstop maakten had Vandoorne zijn voorsprong al opgebouwd tot dertien seconden, voordat ook hij wisselde in ronde 22 voor zachte Pirelli's.

De Amerikaan Alexander Rossi, die tweede kan worden in het kampioenschap, was de race vanaf de negende plaats gestart maar snelle rondetijden en een vroege pitstop zorgde ervoor dat de Manor F1-coureur onderweg leek naar een podiumklassering. Dit werd helaas teniet gedaan in ronde 25 toen de Amerikaan achterop Mitch Evans reed waardoor zijn voorvleugel vervangen diende te worden in de pits. Deze extra pitstop zorgde er voor dat Rossi uiteindelijk puntloos op P18 finishte.

Het contact tussen Rossi en Evans zorgde ervoor dat Matsushita opklom naar P3 en in de slotfase van de race verschalkte de Japanner eveneens Evans voor P2 waarna de ART-coureurs onderweg gingen naar een één-twee.

Alexander Lynn en Jordan King vochten in de laatste ronden nog om de pole position voor de sprintrace van zaterdag, maar het was uiteindelijk DAMS-coureur Lynn die aan het langste eind trok en race twee vanaf P1 mag starten.