Karting • Karting Diversen

Rinus van Kalmthout vice-kampioen in de USA en wint test in Mazda Road to Indy

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2015 10:58

Las Vegas – Rinus van Kalmthout heeft in Amerika alle ogen op zich weten te richten door twee heats te winnen en in de finale van het Rotax US Open in Las Vegas vanaf de achtste positie naar de tweede plaats te rijden. Deze sterke prestatie was tevens goed voor de tweede plaats in het Rotax US Open-kampioenschap. Met zijn sterke optreden in de Rotax US Open dit seizoen won de Hoofddorpse karter tevens een USF2000-test in de Mazda Road to Indy op het Formule 1-circuit van Austin (Texas, USA), een opleidingsprogramma dat talentvolle coureurs in diverse stappen richting de IndyCar Series kan brengen.

Rinus van Kalmthout vice Amerikaans kampioen Rotax US Open

In het veld van 26 Rotax Senioren was Van Kalmthout de enige Nederlander op het kartcircuit van Las Vegas. Te midden van topcoureurs uit de hele wereld reed de 15-jarige rijder in de kwalificatie naar een tweede startplek, slechts 0,008 seconde achter polesitter Oliver Askew. Vanaf die mooie uitgangspositie begon Van Kalmthout deze derde en laatste ronde van het Rotax US Open, met als doel een podiumplek in dit sterke kampioenschap.

In de eerste heat werd Van Kalmthout al in de eerste bocht van achteren aangereden, waardoor hij enkele plekken verloor. In de tweede ronde vloog een rijder bij het insturen van een bocht vol achter op zijn kart, waarna Van Kalmthout helemaal achteraan zijn race moest vervolgen. Met een kromme kart reed de KNAF Talent First-rijder vanaf de laatste plaats naar de 18e positie. Omdat dit tevens zijn startpositie voor de tweede heat was, leek het podium daarmee ver weg.

Allerminst aangeslagen reed Van Kalmthout in de tweede heat een wereldrace, waarin hij van de 18e startplek opklom naar de vierde plaats en daarbij ook de snelste raceronde reed. Die vorm hield hij vast, want in de derde heat reed hij overtuigend naar de overwinning. De vierde en laatst heat voor de finale startte Van Kalmthout vanaf poleposition en met opnieuw een sterke race pakte hij ook nu de zege.

De uitslagen van alle heats samen gaven een puntenaantal meetellend voor het kampioenschap en tevens de startpositie voor de grote finale over 25 ronden, die voor zaterdag op het programma stond. Voor Rinus van Kalmthout betekende dit een vierde startpositie in de finale. In het tussenklassement stond hij op dat moment derde.
Vanaf de vierde positie had Van Kalmthout een goede start, maar zijn motor hield in de openingsronde wat in en hij viel terug naar de achtste plek. Door een zware crash in het achterveld werd de wedstrijd na drie ronden stilgelegd. Bij de herstart bleek zijn motor niet meer in te houden en vanaf P8 begon Van Kalmthout aan een fantastische inhaalrace.

Ronde na ronde wist de 15-jarige karter verder naar voren te komen, waarbij hij steeds een gat naar de rijder voor hem moest dichtrijden, om hem vervolgens al snel te passeren. Zelfs de leider in het klassement Askew kon de ontketende Van Kalmthout niet afstoppen, alleen de ervaren 34-jarige Braziliaan Andre Nicastro kon Van Kalmthout in de finale achter zich houden. De Hoofddorper verbeterde telkens zijn rondetijd en reed uiteindelijk ook de snelste raceronde, maar de race was net te kort om Nicastro nog van de zege af te houden.

Zijn tweede plaats in de finale was voor Van Kalmthout voldoende om het vice-kampioenschap in het Rotax US Open veilig te stellen. Bovendien won de Nederlander een test in het programma Mazda Road to Indy, waardoor hij in het weekend van 21 en 22 november op het Formule 1-circuit of the Americas in Austin (Texas) mag testen in een USF2000 formulewagen.

Daarmee wordt ook november een drukke maand voor Van Kalmthout, want van 8 tot en met 14 november vindt in Portugal op het circuit van Portimao de Grand Finals, het WK Karting, plaats. Van Kalmthout won begin september een ticket om deel te mogen nemen aan het WK en wil zich ook graag hier in de kijker rijden.

"Ik ben ontzettend blij dat ik naast in Europa nu ook in Amerika vice-kampioen ben geworden bij de Rotax Max Senioren. Ik wil mijn team KoeneUSA, mijn Belgische teambaas Jan Daems, mijn engineer Tarra, mijn coach Henki Waldschmit, mijn ouders en natuurlijk mijn sponsors bedanken. Mede dankzij hen kan ik deze mooie resultaten behalen", waardeert Rinus van Kalmthout de mensen om zich heen.
Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.