Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Nederlandse Manor MP Motorsport drie keer op podium in Jerez de la Frontera

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2015 12:32

Manor MP Motorsport heeft op het Spaanse circuit van Jerez het seizoen in de Eurocup Formule Renault 2.0 voortreffelijk afgesloten. De Italiaanse coureur Ignazio D’Agosto eindigde voor Manor MP drie keer op het podium.

Manor MP Motorsport

Nadat D’Agosto in de eerste wedstrijd van het weekend al derde werd, voegde hij daar op een regenachtige zaterdag een tweede plaats in de tweede race aan toe. D’Agosto completeerde op zondag zijn trio van podiumplaatsen door derde te worden in de laatste race van het weekend. Daarmee eiste de Italiaan de negende plaats in het eindklassement voor zich op.

De beste resultaten van teamgenoten Dennis Olsen en Bruno Baptista waren een achtste en een 18e plaats. Olsen eindigde als achtste in het kampioenschap. In het teamkampioenschap werd Manor MP Motorsport vierde. Het team kwam daarbij net een punt tekort op de nummer drie.

“Drie podiumplaatsen met Ignazio is een geweldige manier om ons Eurocup-seizoen mee af te sluiten”, aldus Tony Shaw van Manor MP Motorsport. “Ignazio heeft ‘t het hele weekend fantastisch gedaan. Het weer maakte het er niet makkelijker op, want de omstandigheden waren soms bar en boos. Daarom zijn we blij dat we opnieuw met een paar bekers naar huis gaan en het kampioenschap hebben kunnen afronden met zulke sterke resultaten.”

Regen vormde de rode draad van de seizoensfinale op Jerez. De eerste race van zaterdag moest vanwege de verraderlijke omstandigheden achter de safety car van start gaan. D’Agosto had zich als vierde gekwalificeerd, Olsen als zesde en Baptista als 12e. De auto’s reden diverse ronden achter de safety car totdat met nog 15 minuten op de klok de rode vlag werd gezwaaid.

Na een kort oponthoud vertrokken de auto’s opnieuw achter de safety car, waarna met tien minuten te gaan het veld werd losgelaten. D’Agosto behield zijn vierde plaats, maar zette Ben Barnicoat voortdurend onder druk. In de laatste ronde viel Barnicoat echter weg, zodat D’Agosto de derde plaats kon grijpen. Het was zijn eerste Eurocup-podium van 2015.

Olsen werd na de herstart teruggeduwd naar de zevende plaats, maar vocht zich in de negende ronde terug naar de zesde plaats. Helaas viel ook Olsens auto in de laatste ronde stil, net als die van Barnicoat. Hoewel Olsen de auto weer aan de praat kreeg, kwam hij pas als 21e over de streep. Teamgenoot Baptista was toen al uitgevallen.

Regen was opnieuw een factor van belang in de tweede wedstrijd, die aan het eind van de zaterdagmiddag werd verreden. De race startte wederom achter de safety car, maar deze keer wapperde de rode vlag al snel.

Met nog 23 minuten op de klok ging het veld weer aan het rollen, eerst achter de safety car en vanaf de derde ronde op racesnelheid. D’Agosto behield zijn tweede positie uit de kwalificatie. Olsen reed op de zesde plaats en Baptista was 14e.

D’Agosto bleef poleman Jack Aitken op de voet volgen terwijl het duo zich losmaakte van de rest van het veld. Hun volgorde bleef onveranderd totdat de wedstrijd werd geneutraliseerd na een carambolage tussen twee auto’s. Olsen had intussen een plek verloren, terwijl Baptista’s race opnieuw tot een vroegtijdig einde kwam.

Met nog één ronde te gaan werd de race weer vrijgegeven. Daarin bleef D’Agosto tweede; met op 0,6 seconden achterstand op Aitken kwam de Italiaan over de streep. Aitken zou later de nieuwe Eurocup-kampioen worden. Olsen raakte in die laatste ronde nog een plaats kwijt en finishte als achtste.

In de race van zondag startte D’Agosto vanaf de vierde plaats, Olsen was tiende en Baptista 18e. Na een vroege safetycarperiode wist D’Agosto de derde plaats te veroveren en die tot de finish te behouden, een mooie bekroning van een fantastisch weekend.

Olsen klom in de eerste ronde op naar de negende plaats en pakte na de herstart ook de achtste plaats. Daarna verloor de Noor echter twee plaatsen, zodat hij als tiende finishte. Baptista werd in de eerste ronde in de rondte getikt, maar vocht zich vanaf de 26e plaats sterk terug naar de 18e positie.

Voor het Formule Renault-team van Manor MP Motorsport zit het seizoen er nu op, maar het zusterteam van MP Motorsport komt over vijf weken weer in actie voor de twee GP2-races op het circuit van Sakhir in Bahrein.