Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

Regenspecialist Renger van der Zande toont klasse in waterballet: "Extreem"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2015 07:11

Braselton - Zoveel water tegelijk had het gezelschap Internationale coureurs in Georgia nog nooit in één race gezien. De tien-uursrace Petit LeMans op het circuit Road Atlanta was één groot waterballet. Renger van der Zande maakte zijn Nederlandse afkomst met dijken en polders helemaal waar. Hij pakte met zijn team de tweede plaats op het podium.

Renger van der Zande Road Atlanta als vis in het water

Het was voor de start al duidelijk. Wedstrijdleider Beaux Barfield kondigde bij de rijdersbriefing al de mogelijkheid van het vervroegd stoppen van de tien-uursrace aan. Het Martini Starworks team met Mirco Schultis, Mike Hedlund, Alex Popow en Renger van der Zande ging desondanks gedreven van start. Maar al gauw werd tegenslag geïncasseerd. De bediening van de versnellingsbak had door het vele water een storing. Een snelle reparatie bracht het team op bijna vijf ronden achterstand. Mike Hedlund reed een nette stint, waarna 'waterman' Renger van der Zande zich als een vis in het water terugvocht. In hoog tempo reed hij door het deelnemersveld en bracht de Martini Starworks auto terug in de kopgroep. Hij reed met een rondje van 1.33.5 ook nog even de snelste raceronde.

Veel neutralisaties vanwege ongelukken typeerden de race. Na 5 uur en 20 minuten werd de race voor ruim een uur stil gelegd. Alex Popow kon het werk van Van der Zande afmaken en pakte na de herstart in ronde 187 de kop in de Le Mans Prototype klasse. Maar na 199 ronden en een slordige twee uur voor het einde besloot de wedstrijdleider de race definitief af te vlaggen. De naderende duisternis in combinatie met het totaal gebrek aan zicht door de waterspray achter de bolides maakten de baan te gevaarlijk. Tegenstanders als Colin Braun en Bruno Junqueira waren inmiddels al gesneuveld. Alex Popow ging precies in die laatste raceronde ook achterstevoren en verloor de koppositie aan het team van Tom Kimber Smith. Met een tweede plaats eindigde het Martini team toch ruimschoots voor Johnny Mowlem en zijn teamgenoten, die derde werden.

“Dit was behoorlijk extreem”, zei Renger van der Zande. “Zoveel water en spray en aquaplanning-plassen kom je niet vaak tegen. Terwijl hier niet ver vanaf in South Carolina de orkaan Jaoquin zijn werk deed, bleven wij drijfnat onze rondjes draaien. Een compliment voor ons hele team dat we zo hard hebben kunnen vechten. We hadden de overwinning in handen, maar de vlag kwam toch te vroeg. De tweede plaats was echter dik verdiend.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS