Autosport NL • DRDO

Ook de regen kan de pret niet bederven bij de racers van de DRDO

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2015 07:04

Het vijfde evenement van de Dutch Race Driver Organisation werd op een kletsnat Circuit Park Zandvoort verreden. De combinatie van verraderlijke omstandigheden en de DRDO 'successeconden' leverden enkele nieuwe winnaars op. Met nog twee evenementen (vier races) te gaan, is de strijd in de DRDO BMW M3 Cup superspannend. De top drie wordt door slechts drie puntjes gescheiden.

De deelnemers aan de races van de DRDO keken uit naar de negende en tiende race van het seizoen. Na een zomerstop van elf weken konden ze hun raceoverall weer aantrekken en de racemotoren starten. Het startveld telde 30 auto's.
Laurens Gooshouwer behoorde tot de DRDO-nieuwkomers. "Ik race al 15 jaar, uitsluitend met BMW's", vertelde hij. "Vandaag maak ik mijn DRDO-debuut. Ik race vandaag voor het eerst sinds twee jaar." Laurens maakte zijn autosportrentree met zijn BMW Compact. "Dit is de eerste keer dat ik met deze auto rijd. De auto is allesbehalve standaard, onder de motorkap zit bijvoorbeeld een drieliter motor. Daarom ben ik in de snelle Specials Plus-klasse ingedeeld." Met een tweede plaats in zijn klasse in de eerste race eindigde hij meteen op het erepodium.

Van twee naar vier wielen
Bart Drost maakte zijn debuut als autocoureur met zijn BMW 130i. Toch beschikt hij over veel circuitervaring. "Ik heb de motorsport verruild voor de autosport. Deze zomer heb ik mijn racelicentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy. Ik begin vandaag met twee testdagen als ervaring." Bart komt uit voor het team Day V Tec, daarmee is hij de teamgenoot van de regerend kampioen in de Specials Plus klasse Alexander Berger.
De nieuwkomer mocht na zijn derde plek in de tweede race meteen het podium beklimmen. "Op de gladde baan werd ik gelijk voor de leeuwen gegooid. Ik kijk terug op een geslaagde kennismaking. De DRDO is leuk en gezellig. Daarnaast spreekt het mij als ondernemer aan dat het evenement pas aan het einde van de middag begint. Zo kan ik eerst nog een paar uur werken."

Nieuwe winnaars DRDO BMW M3 Cup
De eerste race ging tijdens een felle bui van start. Peter Koelewijn maakte een superstart. Vanaf de zevende startpositie nam hij meteen de tweede plaats in achter raceleider Menno van de Grijspaarde. Tijdens de verplichte pitstop kon Peter de leiding in de DRDO BMW M3 Cup overnemen. Menno moest 30 'successeconden' langer stilstaan, een gevolg van zijn goede resultaten eerder dit seizoen. Peter Koelewijn gaf de eerste plek niet meer uit handen en won zo zijn eerste race in de DRDO BMW M3 Cup. Gastrijders Bas en Joris Schouten eindigden als tweede in de klasse, gevolgd door Van de Grijspaarde. Ziad Geris kwam op de finishlijn nog geen halve seconde op de derde plek tekort!

In de tweede race voerde Menno van de Grijspaarde aanvankelijk het BMW M3-veld aan. Na de pitstops viel hij terug, met 'dank' aan zijn successeconden. Bas en Joris Schouten namen de eerste plek over en wonnen de race. Ziad Geris werd tweede, een halve seconde voor derde man Peter Koelewijn. Menno van de Grijspaarde moest genoegen nemen met de vierde plaats. "Dit is voor ons een eenmalige kennismaking met de DRDO", aldus Joris Schouten. "Bas en ik nemen deel op uitnodiging van Hein Koopman." Hein is de man achter Koopman Racing en de DRDO BMW M3 Cup-auto.
Met nog twee evenementen (vier races) te gaan is de titelstrijd in de DRDO BMW M3 Cup superspannend. Menno van de Grijspaarde leidt, op één puntje gevolgd door Dennis van der Linden en Herman Peene die vandaag niet verder kwamen dan twee achtste plaatsen. Ziad Geris staat derde, op drie puntjes achter zijn teamgenoot!

Over de klasse Specials Plus kunnen we kort zijn. Er was geen kruid gewassen tegen de equipe Cor Euser – Cees Lubbers en hun BMW M3 GTR. Euser stelde de poleposition veilig voor de beide races, hij reed twee keer de snelste raceronde en de equipe kwam twee keer als eerste Specials Plus-equipe over de finish. In de eerste race boekte het duo zelfs de overallzege, iets dat normaal voor deelnemers aan de DRDO BMW M3 Cup is weggelegd.

In de eerste race stelden Laurens Gooshouwer en de equipe Jeroen de Roode – Hans Creemers (BMW 330 E30) de overige podiumplaatsen veilig. Ook hier zat het venijn weer in de staart. Gooshouwer had op de finishstreep een voorsprong van ruim een halve seconde op zijn achtervolgers. In de tweede race was het zilver voor De Roode en Creemers, met een derde plek voor Bart Drost.

Kievit – Von Dincklage op titeljacht
Bas Baars en Marcel Roeleveld waren een klasse apart in de Specialsklasse. Het duo won de beide races met hun Volvo S60. Ze moesten alleen tijdens de kwalificatietrainingen hun meerdere erkennen in de klassementsaanvoerders Pim Kievit en Nick von Dincklage (VW Golf TDi). Bas en Marcel lagen de beide races van start tot finish op kop in hun klasse.
BX5C0403

Dankzij Johan Hoogewerff (Volvo 850) eindigde de eerste race in een dubbelzege voor Volvo. Martin de Weerd en Jan Stakenburg completeerden het erepodium met hun VW Golf TDi, het duo eindigde na ruim 50 minuten racen slechts twee seconden achter Johan.
De equipes De Weerd – Stakenburg en Kievit – Von Dincklage vochten in de eerste helft van de tweede race een leuke strijd met elkaar uit. Na de stop hadden De Weerd en Stakenburg de tweede plek onbedreigd in handen, met dank aan de successeconden van hun tegenstanders.
Met hun zevende plaats in de eerste race en derde plek in de tweede race en de twee punten van hun beide polepositions liepen Kievit en Von Dincklage een klein beetje uit op hun achtervolgers in de tussenstand. Met nog vier races te gaan hebben Pim en Nick een voorsprong van 57 punten op hun achtervolgers Peter Koopman en Gerard van Schajik opgebouwd. De kans lijkt groot dat het duo de titel al tijdens het voorlaatste evenement, op 4 oktober op TT Circuit Assen,veilig gaat stellen.

Volgende evenement: zondag 4 oktober, TT Circuit Assen.
Uitslagen:
DRDO BMW M3 Cup:

Race 1: Peter Koelewijn; 2. Bas en Joris Schouten, op 4.630 sec.; 3. Menno van de Grijspaarde, op 6.352.
Race 2: 1. Bas en Joris Schouten; 2. Ziad Geris, op 12.378 sec.; 3. Peter Koelewijn, op 12.947.
Tussenstand: 1. Menno van de Grijspaarde 152; 2. Dennis van der Linden en Herman Peene 151; 3.Ziad Geris 149.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Cees Lubbers en Cor Euser, BMW M3 GTR; 2. Laurens Goooshouwer, BMW Compact, op 1 ronde; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers, BMW 330 E30, op 1 ronde.
Race 2: 1. Cees Lubbers en Cor Euser; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers, op 1 ronde; 3. Bart Drost, BMW 130i, op 1 ronde.
Tussenstand: 1. Alexander Berger, BMW 130i, 144; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers 125; 3. Milan Dontje, BMW 130i, 99.

DRDO Specials:
Race 1: 1. Bas Baars en Marcel Roeleveld, Volvo S60; 2. Johan Hoogewerff, Volvo 850, op 1 ronde; 3. Martin de Weerd en Jan Stakenburg, VW Golf TDi, op 1 ronde.
Race 2: 1. Bas Baars en Marcel Roeleveld; 2. Martin de Weerd en Jan Stakenburg, op 1 ronde; 3. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi, op 1 ronde.
Tussenstand: 1. Pim Kievit en Nick von Dincklage 162; 2. Peter Koopman en Gerard van Schajik, VW Golf TDi, 105; 3. Raimond van Steen, BMW Compact, 96.