Autosport NL • Dutch GT4

Racing Team Holland by Ekris Motorsport:Tegenslag Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2015 08:21

NÜRBURG – Racing Team Holland by Ekris Motorsport heeft afgelopen weekeinde twee podiumplaatsen in het Europees GT4 kampioenschap behaald. Rob Severs en Simon Knap waren op de Nürburgring de listige omstandigheden de baas en slaagden er in om twee keer als derde (pro’s) te worden geklasseerd. Teamgenoten Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende hadden het moeilijker in de Eifel en belandden tijdens beide races net buiten de prijzen.

Het Europees GT4 kampioenschap kwam afgelopen weekend in actie op de 3,629 kilometer lange configuratie van de beroemde Nürburgring. Racing Team Holland begon het weekeinde voortvarend. Zoals wel vaker in de Duitse Eifel, regende het er ook zaterdagmiddag bij aanvang van de kwalificaties. In de eerste sessie verzekerde Rob Severs zich met een tweede tijd van een startplek op de eerste startrij voor de openingswedstrijd. In de tweede training stuurde Ricardo van der Ende de Ekris-BMW M3 GT4 in 1:35,836 minuut naar de pole positie voor de tweede wedstrijd.

Rob Severs en Simon Knap: ‘Geweldig weekend, kan haast niet beter’

Door de slechte weersomstandigheden werd het startveld zondagochtend pas na vier ronden voor de eerste race losgelaten. Rob Severs kwam goed uit de startblokken en behield zijn tweede plaats. Met de top zes op sommige momenten binnen vijf seconden, moest Severs goed in zijn binnenspiegel kijken. Knap slaagde er na de rijderswissel in om de #8-BMW M3 op podiumkoers te houden en werd als derde geklasseerd. In de tweede wedstrijd reed het snelle duo een keurige wedstrijd en wist haar BMW wederom als derde (pro-team) over de finish te brengen. “Ik had een onwijs goede start”, reageerde Knap na de podiumceremonie. “Ik maakte meteen een hoop plekken goed. Daarna had ik een mooi gevecht met Huisman. Twee keer podium in een weekend, het kan eigenlijk niet beter.” Severs: “We hebben een top weekend gehad. Vanochtend zijn we ook derde geworden, maar nu hebben we er flink voor moeten knokken. Ik zat nog te azen op de tweede plaats, maar Luc Braams gaf zich niet makkelijk gewonnen. Als ik vanochtend voor twee podiumplaatsen had kunnen tekenen, had ik zeker een krabbel gezet.”

Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende: ‘Veel strijd, weinig resultaat’

Voor Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende zat een podiumplaats er op de ‘Ring’ helaas niet in. Van Oranje moest in de eerste race van zich afbijten en een aanvaring met BMW-collega Dietmar Lackinger zorgde er voor dat de Ekris-BMW M3 zich in het vervolg van de race lastig liet besturen. Teamgenoot Van der Ende won in het ingekorte tweede deel van de wedstrijd nog terrein en werd uiteindelijk als zesde (pro) geklasseerd. De regerend kampioenen waren in de tweede race goed op weg, toen Van der Ende van pole positie vertrok en een mooi gevecht leverde met Peter Terting en Duncan Huisman. Van Oranje nam het met nog twintig minuten op de klok van zijn teamgenoot over, maar kwam vrij kort er na met een bandenstapel in aanraking. Van Oranje kon zijn race vervolgen, maar eindigde als vierde (pro) net buiten de prijzen. “Het begon goed”, reageerde Van der Ende. “Ik had een leuk gevecht met Duncan Huisman. Helaas maakte Bernhard na de pitstop een duur foutje, anders hadden we het weekend op het podium kunnen afsluiten. We hebben in ieder geval veel strijd gehad, helaas zonder resultaat.”

Pieter-Christiaan van Oranje: ‘Flinke domper’

Voor Pieter-Christiaan van Oranje verliep het weekeinde niet als gepland. Hij kwam vrijdag en zaterdag in actie met de Sin R1 GT4, maar tot racen kwam het niet. Wegens problemen met de wegligging van de Bulgaarse sportauto, besloot het team om zich voor de start van de eerste race terug te trekken. “Ik had hoge verwachtingen. Een podiumplaats had er mogelijk in gezeten, want ik reed met een Duitse coureur die op de Nürburgring veel ervaring heeft. Bovendien had ik er na de races op Zandvoort vertrouwen in dat de auto goed in orde zou zijn. Dat viel behoorlijk tegen. Dit is een flinke domper”, reageerde ‘P.C.’ teleurgesteld.

De finish van het Europees GT4 kampioenschap komt in zicht. In het weekeinde van 3 en 4 oktober vindt op Misano (Italië) de seizoensafsluiting plaats.

Uitslag Competition102 GT4 European Series – Nürburgring

Race 1: 1. Terting / Struwe, Porsche 981 GT4, 21 ronden in 41:30,030 minuten, 2. Viebahn, BMW M3 GT4, + 9,482 seconden, 3. Knap / Severs, BMW M3 GT4, + 10,695 en 7. van der Ende / B. van Oranje, BMW M3 GT4, + 15.584 (6e pro).

Race 2: 1. Lefterov, Lotus Evora GT4, 28 ronden in 52:26,357 minuten, 2. Terting / Struwe, Porsche 981 GT4, + 5,858 seconden, 3. Huisman / Braams, Chevrolet Camaro, +21,006, 4. Knap / Severs, BMW M3 GT4, +21,230 (3e pro) en 6. Van der Ende / B. van Oranje, BMW M3 GT4, +25,934 (4e pro)