Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Fantastisch GP2-debuut Rowland bij MP Motorsport, sterke races Daniel de Jong

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juli 2015 13:01

Oliver Rowland heeft voor MP Motorsport een fantastisch GP2-debuut gemaakt. Op zijn thuiscircuit Silverstone reed hij in beide races in de punten. Zijn beste klassering was een zevende plaats in de sprintrace van zondagochtend. De Brit, die momenteel het Formule Renault 3.5-kampioenschap aanvoert, sloot op het laatst een overeenkomst voor zijn allereerste GP2-weekend. Als teamgenoot van Daniël de Jong schitterde hij vervolgens in de twee races in het voorprogramma van de Britse GP.

MP Motorsport Oliver Rowland en Daniel de Jong

Voor de wedstrijd van zaterdag kwalificeerde Rowland zich als negende voor het Nederlandse team, op iets meer dan een halve seconde van de pole. Hij kwam in dezelfde positie aan de finish, maar werd een plaats teruggezet nadat hij een discutabele tijdstraf kreeg voor het met vier wielen naast de baan rijden.

In de sprintrace van zondag vocht de 22-jarige coureur zich van de vijfde rij naar voren naar een welverdiende zevende plaats, op slechts drie tienden van de top-zes.

Zijn Nederlandse teamgenoot Daniël de Jong had dit weekend meer verdiend. In de race van zondag leverde hij een uitstekende prestatie door naar de achtste plaats te klimmen, na onder meer een geweldig gevecht met ranglijstaanvoerder Stoffel Vandoorne, maar uiteindelijk moest hij in de laatste ronde opgeven na contact met Robert Visoiu.

Op zaterdag reed De Jong, die donderdag 23 wordt, een formidabele race door vanaf de 21e startpositie op te klimmen naar de 12e plaats. Na een tijdstraf voor Arthur Pic schoof hij nog een plek door naar de 11e plaats, net buiten de punten.

“Het is altijd fijn om op Silverstone te zijn, Oli en Daniël deden ‘t allebei uitstekend”, aldus Tony Shaw van MP Motorsport. “We zijn erg onder de indruk van Oli, het was geweldig om weer met hem samen te werken. Het is fenomenaal dat hij zonder enige voorbereiding meteen dit tempo aan de dag legt en zulke resultaten boekt. Tegelijk was het geen verrassing, want hij is een groot talent en een echte ster.”

“Daniël had helaas pech in de tweede race. Hij had veel meer verdiend. Vooral zijn duels met Vandoorne en Oli aan het begin van de race waren indrukwekkend. In de eerste race was hij niet ver verwijderd van de punten, dus hopelijk kan hij die lijn doortrekken naar de Hungaroring.”

Rowland koos er op zaterdag voor om op de medium-compound van start te gaan. Na een start waarin hij enkele plekken verloor, klom hij terug de toptien in voordat hij in de zevende ronde naar binnen kwam voor verse banden.

Hij kwam buiten de top-20 de baan weer op, maar produceerde vervolgens uitstekende rondetijden – met in de tiende ronde de tot dan toe snelste ronde van de wedstrijd. Daarna reed hij zich naar voren naar de achtste plaats. In de 25e ronde raakte hij bij Copse buiten de baan en verloor daarbij een plaats, om in de voorlaatste ronde nog een plek kwijt te raken, maar een spin van Jordan King in de laatste bocht schonk hem weer een plaats terug.

De Jong reed vanaf de 11e rij een van zijn beste races van het jaar. Met een andere strategie dan die van Rowland was hij na een derde van de race naar de rand van de toptien geklommen. Daarbij had hij het geluk dat de hoofdsteun van Mitch Evans niet tegen hem aan vloog toen de Nederlander vlak achter de auto van Evans reed. Na twee derde van de race lag De Jong zesde.

Na zijn pitstop in de 22e ronde keerde De Jong terug op de 15e positie. Hij kwam als 13e over de finish, maar kreeg er nog een plaats bij door een tijdstraf voor zijn vorige teamgenoot Sergio Canamasas. Na de straf voor Pic schoof De Jong zelfs nóg een plaats op in de uitslag.

Beide MP-coureurs reden op zondag een sterke race. De Jong maakte een betere start en schoot vanaf de 11e startplaats voorbij aan Rowland. Hij ging als negende de eerste bocht in, met de Brit vlak achter hem.

Nog in de openingsronde liet De Jong in Maggotts een opmerkelijke inhaalactie zien op Stoffel Vandoorne, om zo de top-acht binnen te rijden. Ook Rowland probeerde de Belg te passeren, maar moest zijn poging in Stowe afbreken.

De Jong behield de achtste plaats tot in de zesde ronde, toen Vandoorne terugsloeg in The Loop. Rowland ging vervolgens twee ronden later aan zijn teamgenoot voorbij. Terwijl De Jong terugzakte naar de 11e plaats, waar hij bleef tot aan zijn uitvalbeurt, bleef Rowland progressie boeken. Na Vandoorne rondenlang onder druk te hebben gezet, ging de Brit in de 18e ronde met een voortreffelijke inhaalactie in The Loop aan zijn tegenstander voorbij.

In de 21e en laatste ronde was Rowland het duel om de vijfde plaats tussen Sergey Sirotkin, Nick Yelloly en Alex Lynn genaderd, waarna hij Sirotkin in Abbey passeerde met opnieuw een fraaie inhaalactie. Zo slootRowland als zevende een uitstekend eerste GP2-weekend af.

De volgende stop op de GP2-kalender is de Hungaroring bij Budapest. Daar worden over drie weken ronden 11 en 12 van het GP2-kampioenschap verreden.