Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Schumacher en Joey van Splunteren onbedreigd winnaar bij de Superlights tijdens Superprix Zolder

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juni 2015 19:38

Onder een regenachtige hemel stelden Yorck Schumacher en Joey van Splunteren zondagmiddag orde op zaken. Ze pakten met hun Wolf GB08 de eerste plaats bij de Superlights, nadat ze op zaterdag nog genoegen moesten nemen met een derde plaats. Henk Thuis reed alleen met zijn Radical SR8 en werd tweede, gevolgd door de Norma 20FC van Luc de Cock en Sam Dejonghe.

Superlights start Zolder

De race begon met een moeilijk incident in de Kanaalbocht. Het was geen aanrijding, maar twee wagens spinden en stonden dwars op de baan. Paul Sieljes met de Praga R1 was één van hen, beide heren konden hun weg ongeschonden vervolgen.

De Tatuus PY012 van Joossen/Haverhals en de Ginetta-Nissan LMP3 vertrokken vanuit de pitstraat, waarbij de Ginetta alweer een moeilijke race tegemoet ging met als grootste tegenvaller een tijdstraf van dertig seconden, vanwege het niet uitvoeren van een drive through penalty.

De Wolf GB08 pakte onmiddellijk de leiding voor de Radical van Henk Thuis. Schumacher/Van Splunteren zouden de koppositie niet meer afstaan totdat de finishvlag viel. In de derde ronde ging Filip Declercq voorbij aan Wim Jeuris, die hem in de zevende ronde weer terugpakte. De Norma van Burrick/Rihon/Delflosse ging bij ‘Gilles Villeneuve’ nog even het grind in en had daarna een heftig aandringende De Cock/Dejonghe achter zich aan. De twee Norma’s wisten hun strijd rondenlang vol te houden en hun strijd was een lust voor het oog. Tim Joossen reed ook sterk. Hij passeerde eerst de Norma van David Houthoofd en daarna in de zevende ronde de Radical van Donald Molenaar.

Dezelfde rangorde bleef vooraan erg lang gehandhaafd. Voorop Schumacher/Van Splunteren, gevolgd door Henk Thuis, Burrick/Rihon/Delflosse en De Cock/Dejonghe. Uiteindelijk wist De Cock in de vijftiende ronde voorbij te gaan aan de zwarte Norma om de derde plaats te grijpen. En passant draaide de Wolf GB08 van Bas Koeten Racing in de 22e ronde ook nog de snelste raceronde met een tijd van 1:30.662.

Naast de ’eerste linkse’ was een motorcross wedstrijd voor junioren aan de gang, een gegeven dat Carlo Kuijer kennelijk zo afleidde dat hij daar een eind het grind in spinde. Henk Thuis passeerde intussen eerst de Tatuus van Joossen/Haverhals en daarna in de 23e ronde ook de Norma van Burrick/Rihon/Delflosse. Zij spinden even later in de ‘ziekenhuis’’-bocht en vielen daarmee terug naar een uiteindelijke vijfde plaats in de eindklassering.

Gedurende de race klaarde het weer op, van strak grijs naar een wazige zon. Na de pit window werden er drive through’s toegekend aan Burrick/Rigon/Delflosse, Donald Molenaar, Wim Jeuris en de Ginetta van Lequex/Naveaux/Ueberecken. Dick Freebird werd nog even ingehaald door Wim Jeuris en Donald Molenaar stootte in de 29e ronde door naar de eerste plaats in de Superlight 2-divisie ten koste van Houthoofd/Desschans. Vanwege zijn drive through kon hij zijn eerste plaats net zo snel weer inleveren als verkregen, maar tweede was ook niet slecht.

In de eindfase van de race zagen we Philip Daniels in de chicane eraf vliegen en als klapper op de vuurpijl ging Henk thuis in de laatste ronde nog De Cock/Dejonghe voorbij. Een tweede plaats viel de man uit Volkel daarmee ten deel! In de Superlight-divisie 2 bleef de volgorde bij de finish Houthoofd/Desschans, Molenaar en Dick Freebird, die na twee jaar niet geracet te hebben, een uitstekend weekend met de Radical meemaakte! Dat smaakt naar meer...