Autosport NL • Dutch GT4

Lefterov en Huisman / Van Es winnen in GT4 European Series op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 juni 2015 12:10

Pavel Lefterov scoorde twee dominante overwinningen in de Competition102 GT4 European Series op Spa-Francorchamps. Op zijn favoriete circuit en in wisselende weersomstandigheden bleef de Bulgaar als AM-rijder zijn rivalen uit de PRO-divisie voor. Het Nederlandse rijdersduo Duncan Huisman / Sandor van Es viel de Lotus Evora GT4-coureur aan, maar tegelijkertijd moest er in de spiegels worden gekeken voor kampioenschapsleiders Jelle Beelen (NED) en Marcel Nooren (NED). Dit duo eindigde tweemaal als tweede in de PRO-klasse en hierdoor hebben zij na alle races een beker mee naar huis mogen nemen. Daniel Uckermann (GER), leider in het AM-klassement, finishte tweemaal als vierde en werd als tweede in zijn divisie geklasseerd.

De dominantie van Lefterov begon direct na de start van de eerste race toen hij twee rivalen tegelijkertijd in Les Combes inhaalde. Een van hen was Huisman die een solide eerste stint reed voordat hij het stuur aan teamgenoot Van Es over gaf. De Chevrolet Camaro GT4-coureur werd aangevallen door Luke Davenport (GBR), die de Ginetta G55 GT4 bestuurde, maar na de verplichte pitstop kwam het team er niet meer aan te pas. Huisman en Van Es eindigden de race als tweede algemeen en eerste in de PRO-klasse. Daar achter finishten teamgenoten Beelen en Nooren. Zij reden een indrukwekkende inhaalrace nadat er vanwege een technisch probleem achteraan het veld gestart moest worden. De derde plaats in de PRO-categorie werd door het tweetal Ricardo van der Ende (NED) en Bernhard van Oranje (NED) veilig gesteld, ondanks een drive-through penalty. Zij finishten achter AM-coureur Uckermann en voor Tristan en Yorick Boorsma (NED), die Lefterov op het podium van de AM-rijders vergezelden.

Lefterov startte de tweede wedstrijd van pole position en werd uitgedaagd door de twee Camaro’s. Toch nam de Bulgaar afscheid van zijn rivalen door steeds iets sneller het circuit rond te gaan. Van Es startte vanaf plaats vijf maar won al snel enkele posities en zat zijn teamgenoot Nooren achterna die de eerste plaats in de PRO-categorie in handen had. Van Es ging goed om met de natte baanconditie en haalde zijn rivaal en teamgenoot nog voor de verplichte pitstop in. Huisman nam het stuur van Van Es over en kreeg een zetje verse regenbanden om Lefterov bij te halen. Dit lukte echter niet waardoor Van Es en Huisman achter de Bulgaar eindigden, maar voor het tweetal Beelen en Nooren. Uckermann mocht zich gelukkig prijzen met de vierde plaats en daarmee de tweede positie in de AM-divisie. Sascha Halek (AUT) en Peter Ebner (AUT) brachten de KTM X-BOW GT4 thuis als vijfde overall en derde in de PRO-categorie. Thomas Krebs (DAN) en Carsten Struwe (GER) eindigden als derde bij de AM-rijders door met de Porsche 981 Cayman SP als negende overall de finishvlag te passeren.

“Ik ben heel erg blij om beide races op Spa-Francorchamps te winnen omdat het mijn favoriete circuit is. Het is een droom die uitkomt,” vertelde Lefterov. “We hebben tijdens de eerste drie evenementen enige moeite gehad, maar na wijzigingen in de setup beschikt de Lotus Evora GT4 over een briljante wegligging. De tweede race had ik het een beetje moeilijk omdat het circuit snel opdroogde en hierdoor was ik constant op zoek naar de natte plekken op de baan. Hopelijk kunnen we dezelfde prestatie op de Nürburgring herhalen.”

Huisman en Van Es waren erg blij met de dubbele overwinning in de PRO-divisie nadat zij strubbelingen met de schokdempers en bandenslijtage hadden overwonnen. “Het begon plots te regenen toen we op weg waren naar de startgrid van race twee. Er was aan het begin de wedstrijd nauwelijks zicht en daarom reed ik voorzichtig. Naderhand kon ik pushen en haalde ik de andere Camaro in,” zei Van Es. Zijn teamgenoot Huisman was blij om het weekend met twee overwinningen af te sluiten. “De monteurs hebben de afgelopen nacht twee nieuwe schokdempers gemonteerd en daarom is het geweldig om terug te keren op het podium. Zeker gezien de laatste wedstrijd op de Red Bull Ring waarin we geen geluk kenden. In de tweede race probeerde ik het gaatje naar de Lotus nog dicht te rijden, maar de baan droogde te snel op en moest ik mijn banden sparen. We zijn erg blij met deze twee zeges.”

Kampioenschapsleiders Beelen / Nooren hebben in totaal 162 punten verzameld en dat resulteert in een voorsprong van 32 punten op Huisman. Jörg Viebahn (GER) staat derde met 111 punten. Uckermann bezet de koppositie in het AM-klassement met 172 punten en heeft er 66 meer dan Lefterov.

De volgende twee races van de Competition102 GT4 European Series vinden plaats op de Nürburgring van 14 tot en met 16 augustus 2015.