Autosport NL • Renault Clio Cup

Vier podiums Team Bleekemolen in Spa, Sebastiaan Bleekemolen not amused

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2015 14:43

Team Bleekemolen heeft tijdens de twee races in de Clio Cup Benelux op het circuit van Spa-Francorchamps vier podiumplaatsen behaald. Melvin de Groot scoorde in beide races een mooie tweede plaats, René Steenmetz werd in de eerste race op zaterdag derde en Michael Bleekemolen mocht op zondag de derde podiumplek betreden. Regerend Clio Cup-kampioen Sebastiaan Bleekemolen beleefde een teleurstellend weekend. Op zaterdag kwam hij als tweede over de finish, maar kreeg hij een in zijn ogen onterechte tijdstraf van 30 seconden vanwege het overschrijden van de track-limits. Dat wierp hem terug naar de zevende positie. Op zondag werd hij, gelegen op een tweede plaats, in de rondte getikt door een Franse Clio-coureur, waardoor hij ver terugviel en uiteindelijk als 14e Clio Cup Benelux-rijder over de finish kwam.

Michael Bleekemolen

Het tweede raceweekend in de Clio Cup Benelux vond plaats op het befaamde Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. Zoals vrijwel altijd speelde het weer een belangrijke rol. Felle regen en droge perioden wisselden elkaar in snel tempo af en maakten het moeilijk een juiste strategie te kiezen. Aan de World Series by Renault deden niet minder dan 40 Clio's mee, naast de rijders in de Clio Cup Benelux reden ook coureurs uit de Franse Clio Cup mee.

Sterk teamwerk
In de kwalificatie merkte Sebastiaan Bleekemolen dat zijn motor niet de snelheid had om naar de poleposition te rijden. Dat maakte goed teamwerk en slipstreamen noodzakelijk en dankzij de hulp van Melvin de Groot en Loris Hezemans slaagde de regerend kampioen erin om de tweede tijd te rijden in de Clio Cup Benelux. René Steenmetz reed de vierde tijd, net voor Loris Hezemans op een vijfde en Melvin de Groot op een zesde positie. Michael Bleekemolen reed de naar de negende en Stephane Polderman naar de tiende tijd.

Onterechte straf
Bij de start van de eerste race op zaterdag kon Sebastiaan Bleekemolen raceleider Niels Langeveld goed volgen. De race werd echter geneutraliseerd, omdat een groot raceongeluk voor een ravage op de baan zorgde. Gelukkig was er alleen materiële schade en na de herstart wilde Sebastiaan Bleekemolen op jacht gaan naar de raceleider. Tot zijn ongenoegen leverde de motor echter niet voldoende power om in de aanval te gaan en meer dan volgen lukte dan ook niet. "Hoewel de motoren verzegeld zijn is wel duidelijk dat er verschillen zijn tussen de auto's. Ik moet eerlijk zeggen dat dit mijn plezier in het racen wel belemmert", constateerde Bleekemolen na de race. "Door goed samen te werken met Melvin kon ik de race als tweede finishen en Melvin werd derde. Na de race kreeg ik echter te horen dat ik bij een inhaalmanoeuvre de track-limits zou hebben overschreden en werd ik bestraft met 30 seconden, waardoor ik teruggezet werd naar de zevende plaats. Dit werd door de wedstrijdleiding bepaald, maar ik weet zeker dat dit niet gebeurd is, want ik ben daar altijd zeer attent op. Het is echter zinloos om hiertegen in te gaan, dus ik accepteer deze onterechte straf maar."

De tweede race was voor Sebastiaan Bleekemolen van korte duur, want in de tweede ronde werd hij aangetikt door een Franse Clio-coureur. Bleekemolen ging in de rondte en kon zijn weg wel vervolgen, maar moest de pits in om zijn Clio te laten checken, waardoor hij veel kostbare tijd verloor. Een teleurstellende 14e positie op een ronde achterstand was het resultaat. Melvin de Groot reed een ijzersterke race, al kon ook hij de raceleider niet aanvallen. Na tien ronden finishte De Groot als tweede, terwijl racenestor Michael Bleekemolen knap naar het podium reed.

Het volgende evenement in de Clio Cup Benelux vindt over drie weken wederom plaats op Belgische bodem. Op 20 en 21 juni staat op de omloop van Terlaemen de Zolder Superprix Supercar Challenge op de agenda. Daar hoopt Team Bleekemolen op nieuw succes in jacht op prolongatie van de titel in de Clio Cup Benelux.

Uitslagen Clio Cup Benelux, 30 en 31 mei 2015
World Series by Renault, Spa-Francorchamps

Race 1: 1. Niels Langeveld, 9 ronden; 2. Melvin de Groot, op 3.959; 3. René Steenmetz, op 4.423; 4. Jan Muys op 12.707; 5. Michael Bleekemolen, op 15.959; 7. Sebastiaan Bleekemolen op 30.806; 13. Stéphane Polderman; 15. Loris Hezemans.

Race 2: 1. Niels Langeveld, 10 ronden; 2. Melvin de Groot, op 21.315; 3. Michael Bleekemolen, op 39.356; 4. Stéphane Polderman op 41.371; 6. Loris Hezemans; 7. René Steenmetz; 14. Sebastiaan Bleekemolen.