Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Daniël de Jong en MP Motorsport stap voor stap naar de kopgroep in de GP2

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 mei 2015 14:31

Daniël de Jong boekte afgelopen weekend op het circuit van Barcelona zijn beste resultaat van het GP2-seizoen 2015. Een sterk gereden race leverde in de vierde wedstrijd van het jaar een negende plaats op. Dat was ook het beste resultaat tot nu toe voor zijn Nederlandse team MP Motorsport. De 22-jarige coureur uit Westmaas ging het weekend fantastisch van start met een zesde kwalificatietijd. Dankzij een uitstekende ronde van 1.30.169 (185,851 km/u) bleef hij maar iets meer dan een tiende van de top-3 verwijderd.

Daniel de Jong GP2

De eerste race van het weekend leverde voor De Jong niet gewenste resultaat, maar zijn race op zondag van de 15e naar de negende plaats was zonder twijfel een van zijn beste prestaties tot nu toe in de opstapklasse naar de Formule 1.

De Spaanse teamgenoot van De Jong, Sergio Canamasas, finishte in zijn twee thuisraces als 13e en 15e.

“Daniël had het tempo er in het hele weekend goed in zitten”, aldus Tony Shaw van MP Motorsport. “Het is jammer dat hij net buiten de punten viel, maar de negende plaats is een prima resultaat, dat het team veel vertrouwen geeft voor het volgende raceweekend. Hij was erg sterk in de kwalificatie, zó dicht bij de top-3. Hopelijk kan hij dat goede gevoel meenemen naar Monaco.”

“Sergio reed goed en toonde in beide races zijn ervaring, maar kon helaas niet de top-10 binnenrijden. We denken dat we als team een goede stap hebben gezet, dus we kijken uit naar de volgende wedstrijden.”

De start van de race op zaterdag was frustrerend voor De Jong, zeker na zo’n sterke kwalificatie. Hij kwam slecht weg, waardoor hij naar de negende plaats zakte. Canamasas reed 15e na de eerste ronde, één plaats hoger dan zijn kwalificatiepositie.

De Jong klom voorafgaand aan zijn verplichte bandenwissel nog wel de top-zes binnen, maar finishte uiteindelijk als 15e, twee plaatsen achter zijn teamgenoot. Canamasas volgde een andere strategie door pas laat banden te wisselen: hij lag zesde toen hij met nog tien van de 37 ronden te gaan de pits in kwam.

De meeste progressie in de race van zondag boekten De Jong en Canamasas bij de start. De Jong toonde zijn talent en klom in de openingsronde naar de negende plaats, met de Spanjaard in zijn sporen. Dankzij een constant gereden race kon De Jong die plaats tot aan de finish vasthouden. Canamasas zakte aan het slot helaas weg naar de 15e plaats.

De volgende races op de GP2-kalender zijn het kroonjuweel van het kampioenschap: het weekend van de GP van Monaco door de straten van Monte Carlo. De eerste wedstrijd vindt op vrijdag 22 mei plaats, de tweede race wordt op zaterdag 23 mei verreden.