Karting • Karting Diversen

DKM Karting: Leerzame gastrace Van Kalmthout op Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2015 09:04

Afgelopen weekend werd het Deutsche Kart Meistershaft gehouden in het Belgische Genk. Onder de deelnemers ook Rinus van Kalmthout. Hij racet dit seizoen in diverse Rotax Max kampioenschappen, maar nu stond er voor de 14-jarige karter een gastrace in het Deutsche Kart Meistershaft (DKM) op zijn drukke programma. Op invitatie van het Oostenrijkse KSB Racing Team reed Van Kalmthout op Genk (B) voor het eerst mee in de klasse KF. Hoewel hij nog nooit eerder in een KF-kart reed kon de Hoofddorpse karter in de races prima meekomen in de top tien. In de pré-finale viel hij door een technisch mankement in de motor helaas terug naar de 25e positie, maar in de finale liet Van Kalmthout met sterke inhaalmanoeuvres zien dat hij een snelle leerling is. Hij klom van de 25e startplek op naar de 14e eindklassering.

Wolfgang Berr van KSB Racing Team had Rinus van Kalmthout al diverse keren in actie gezien en nodigde hem uit eens ervaring op te doen in KF-kart. Omdat hij in juni alleen deelneemt aan het Rotax US Open paste de DKM-race op Genk goed in zijn programma en dus ging de jonge karter graag op de uitnodiging van de Oostenrijker in.
In de klasse KF wordt gereden met een kart waarin de rijders naast sturen en gas geven ook de carburatie nauwkeurig moeten aansturen. Daarnaast is ook het remmen in een KF-kart anders, want de met de hand bediende voorrem maakt het mogelijk veel later te remmen dan Van Kalmthout gewend is. De 14-jarige pakte dit gelukkig snel op en al in de vrije trainingen kon hij goed meekomen met de snelste rijders.

Op de vertrouwde baan van Genk koos Van Kalmthout er in de kwalificatie voor om achter ex-wereldkampioen Felice Tiene aan te gaan. De Italiaan was in de vrije trainingen continu de snelste man op de baan, maar in de kwalificatie ging het hem minder goed af. Tiene reed de 7e tijd, Van Kalmthout de 9e in zijn groep en overall de 20e tijd.

Bij de start van de eerste heat kwam Van Kalmthout niet goed weg, waardoor hij terugviel naar de 19e plaats. In de eerste helft van de race klom hij weer op naar de 16e plek, maar daar miste hij de aansluiting met de rijders voor hem. Hij wist dit gat echter dicht te rijden en met een serie sterke inhaalmanoeuvres finishte hij toch knap als 10e.

De start vanaf de 14e plek in de tweede heat ging uitstekend, hij passeerde enkele rijders en klom op naar de 11e plaats. Vervolgens bouwde Van Kalmthout zijn race sterk op en reed hij naar de vijfde positie. In gevecht om de vierde positie verloor hij een plaats, waardoor hij de tweede heat als zesde over de finish kwam.
Dankzij de resultaten uit de heats mocht Van Kalmthout de pré-finale als 11e vertrekken. In de eerste bocht verloor hij in het gedrang enkele plekken, die hij meteen al in de eerste ronde wist terug te winnen. Al snel merkte Van Kalmthout echter dat zijn kart vermogen kwijt was en zonder power viel hij terug naar de 25e positie. Na afloop van de race bleek de 'powervalve' kapot te zijn, pure technische pech dus helaas. Gelukkig kon dit door zijn motortuner voor de finale begon hersteld worden en dus wist Van Kalmthout dat hij weer een inhaalrace moest rijden.

Van Kalmthout toonde zich een snelle leerling door in de finale een mooie opmars te maken. Na een prima start vanaf positie 25 kwam hij na twee ronden al als 17e door. Bij het aanremmen voor een bocht reed de rijder achter hem over zijn wiel en daardoor raakte Van Kalmthout de aansluiting op de rijders voor hem even kwijt. Hij reed dit gat echter dicht in het laatste deel van de race en wist en passant nog enkele rijders te passeren. Daarmee eindigde Van Kalmthout zijn debuut in de KF als 14e. "Ik vond het een leerzame ervaring en heb genoten van het rijden in deze krachtige kart. Nu kijk ik vooral uit naar de volgende Rotax-races in Colorado."
Die races vinden plaats in het laatste weekend van juni. Van 25 tot en met 28 juni wordt op de Grand Junction Motor Speedway in Colorado de tweede ronde van het Rotax US Open gereden. Tijdens de eerste ronde in Dallas werd Van Kalmthout vierde, dus hoopt de KNAF Talent First-karter in Colorado weer de Nederlandse eer te kunnen verdedigen.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.