Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zinderend slot: Greaves Motorsport Gibson 015S wint de ELMS 4 uur van Silverstone

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2015 05:10

In een zinderend slot van de 4 uurs race op Silverstone bleef de Gibson 015S van het Greaves Motorsport team haar zusterwagen van het JOTA team en de Oreca 05 LMP2 van het Thiriet by TDS Racing voor. Het was een enerverende race met tot op het eind een hevige strijd om de nummer één plek.

ELMS 4 uur van Silverstone

Het doorslaggevende moment in de race kwam na een spin en een crash van de Massive Motorsport Aston Martin. Nadat deze tegen de pitmuur was gecrasht, kwamen de twee Gibsons en de TDS Oreca door de safetycar weer bij elkaar. Dit zorgde voor de zinderende strijd om het podium. De strijd werd aan het begin gevoerd tussen de twee Gibsons met daarachter een jagende TDS Oreca. Door constant snelle tijden op de klok te zetten wist TDS’s Tristan Gommendy uiteindelijk aansluiting te vinden bij de Gibsons en deze voorbij te gaan.

Na de laatste pitstop van de TDS wagen stonden er nog 20 minuten op de klok. Door tijdens de pitstop alleen aan één kant nieuwe banden te nemen wist het team met 14 seconden voorspong de baan weer op te komen.

De beide Gibsons stonden echter op vier nieuwe banden, dit bleek uiteindelijk de doorslag te geven. Beide wagens waren hierdoor een stuk sneller dan de TDS Oreca die, met minder dan 20 minuten te gaan, door toe doen van de uiteindelijke winnaar spinde.

Uiteindelijk wist het trio van Björn Wirdhiem, Gary Hirsch en de op tijden erg agressief rijdende Jon Lancaster de race te winnen. Samen met de Gibson van het JOTA team legden zij beslag op de bovenste twee treden van het podium.

In de debuterende LMP3 klasse won Olympische gouden medaillewinnaar Chris Hoy samen met Charles Robertson. Door een erg sterk optreden van Hoy kon Robertson de wagen weer overnemen met een ruime voorsprong die deze wist te behouden. Uiteindelijk won het duo voor de andere wagen van het LNT team.

Gulf Racing Porsche

In GTE behaalde de Gulf Racing Porsche de overwinning. Door een discutabele beslissing van racecontrol kreeg de 911 RSR een ronde voorsprong op de achtervolgende Proton Porsche en JMW Ferrari.

Schrale troost voor TDS Racing, het team wist nog wel te winnen in GTC. In de klasse kwamen echter maar drie van de zes gestarte wagens aan de finish maar desalniettemin bleef de Z4 GT3 de AF Corse Ferrari 458 en de Gulf Racing Lamborghini voor.