Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Wat doet de FIA tegen dopinggebruik in de autosport?

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 januari 2015 13:48

Recentelijk ging een schok door de autosportwereld toen Franck Montagy positief werd getest tijdens een Formule E-wedstrijd op het gebruik van cocaïne. Een coureur die gepakt wordt op het gebruik van stimulerende middelen is minder gebruikelijk dan in andere sporten als bijvoorbeeld het wielrennen.

De Fransman is niet de enige coureur die gepakt is op het gebruik van doping, want coureurs als Tomas Enge en AJ Allmendinger. Wat minder bekend is, is wat de gevolgen voor een coureur zijn, hoe de tests worden uitgevoerd, wat is verboden en welke rol speelt de FIA. In het middelpunt van de dopingbestrijding staat de World Anti-Doping Agency, welk in 1999 is opgericht. De in Montreal gevestigde organisatie voert de campagne tegen doping uit en de missie is simpel: “een wereldwijde campagne voor een doping vrije sport in samenwerking met haar partners.”

In december 2010 werd een wereldwijde anti-doping code opgesteld en twee jaar later zette de FIA een programma op met diverse autosportfederaties, zoals de KNAF. Op een website heeft de internationale automobiel federatie een e-learning en een test, welke de coureurs inzicht geeft over waar zij zich bewust van dienen te zijn. Voor het gebruik van doping zijn twee categorieën. De eerste categorie geeft aan wat verboden is tijdens competitie en de tweede geeft aan wat verboden is buiten de competitie om. Diverse middelen zijn verboden zoals anabolen, groeihormonen, bloedcomponenten, chemische en psychische manipulatie en genetische doping.

Gedurende de competitie zijn stimulerende middelen, verdovende middelen, cannabinoïden, glucocorticoïden, beta-blockers (gebruikt in cariologische drugs die de werking van adrenaline blokkeert). Daarnaast is het maximaal toegestane alcoholpercentage 0,10 g/l. De coureurs in de Formule 1 en het World Rally Championschip staan meer onder de aandacht in andere klassen, toch kan elke coureur die getest worden in een competitie van de FIA gestraft worden voor het gebruik. Daarnaast dienen coureurs hun verblijfplaats voor out-of-competition-controles op te geven. Dit geldt voor coureurs in de Formule 1 en het WRC die punten kunnen scoren voor de fabrikanten.

De staf is afhankelijk van de zwaarte van de overtreding. Zo werd Tomas Enge voor 18 maanden geschorst, toen de coureur positief werd getest op Marihuana tijdens een FIA GT World Championship-wedstrijd in Spanje. Ook in Amerika worden tests uitgevoerd en daar werd AJ Allmendinger gepakt op het gebruik van doping. Op een feestje voor de wedstrijd in Kentucky nam de coureur een pil, welke Adderall bevatte. Het lot van Frank Montagny is nog onduidelijk. De Fransman gaf zijn gebruik van cocaïne toe en het niet besloot aan te vechten. De schorsing die hem wacht kan van dezelfde hoogte zijn of zelfs zwaarder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS