Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Vandoorne in GP2-rookie seizoen vice-kampioen, Coletti wint laatste race van 2014 + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 23 november 2014 11:45

ABU DHABI - Stoffel Vandoorne heeft zich op het F1 Yas Marina circuit in Abu Dhabi tot GP2 vice kampioen laten kronen. De Belg begon de allerlaatste GP2 race van 2014 vanaf de achtste plaats, finishte als zesde terwijl zijn grootste rivaal om het vice-kampioenschap, toekomstig Sauber F1-coureur Felipe Nasr, als tweede finishte. Hierdoor leek het erop alsof de Braziliaan tweede zou worden in het kampioenschap, maar omdat McLaren-junior Vandoorne de snelste rondetijd reed en hier twee punten voor kreeg ging het vice-kampioenschap uiteindelijk toch naar de Belgische rookie. De 22 ronden tellende sprintrace werd uiteindelijk gewonnen door de ervaren Monegask Stefano Coletti, op het podium geflankeerd door Felipe Nasr en poleman Arthur Pic.

Nog voor de start van de race leek de wedstrijd al over door poleman Arthur Pic. De Franse Campos-coureur leek zijn bolide te laten stallen bij de formatie ronde, maar kwam toch nog voor het passeren van de laatste wagen van zijn plek waardoor hij de race mocht aanvangen vanaf P1. Zijn start was uiteindelijk redelijk, maar Racing Engineering-coureur Stefano Coletti passeerde Pic bij het uitkomen van de eerste bocht buitenom om definitief de leiding te grijpen. Ook Carlin-coureur Felipe Nasr was goed weg en klom voor het verstrijken van de eerste ronde al op van P5 naar P2 in de hoop zo het vice-kampioenschap te hebben veilig gesteld. Terwijl Vandoorne slechts één plaatsje wist te winnen was de race al snel voorbij voor kampioen Jolyon Palmer. De Brit liet zijn DAMS-bolide spinnen, waarna hij afsloeg en ook Daniel de Jong moest zijn MP Motorsport-bolide langs de baan parkeren, onder andere met een lekke band.

Terwijl vooraan Coletti enkele malen de snelste rondetijd noteerde en langzaam een klein gaatje sloeg naar Felipe Nasr op P2 vonden er tot kort voor het einde geen positiewisselingen meer plaats. Vandoorne zat lange tijd vast achter de Nieuw Zeelander Mitch Evans en de enige kans voor de Belg om het vice-kampioenschap toch nog naar zich toe te trekken met 9 punten voorsprong en Nasr rijdend op P2 was het neerzetten van de snelste rondetijd, welke werd beloond met 2 punten. En dit was exact wat de Belg in zijn ART-bolide met nog vijf ronden te gaan deed. En hoewel Nasr dit tot de laatste ronde aan toe ook probeerde, was het uiteindelijk toch Vandoorne die de snelste rondetijd hield en zo in combinatie met zijn uiteindelijke zesde positie als GP2-rookie het vice-kampioenschap won.