Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Net geen podium voor Tom Coronel tijdens WTCC-races Japan "Jammer dat er geen beker in zat"

Uitgegeven door Johan Vis • 27 oktober 2014 13:30

SUZUKA – Het voorlaatste FIA-WTCC raceweekend werd verreden op het 5.807 meter lange Grand Prix circuit van Suzuka. Tijdens de eerste race op het Japanse F1-circuit wist Citroën-rijder José Maria López uit Argentinië de wereldtitel voor toerwagens al veilig te stellen. Tom Coronel begon deze race als achtste en won een plaats. De focus van de ROAL Motorsport-coureur lag op de tweede race, waarin hij vanaf de derde positie startte en voor het podium ging.

Tom Coronel WTCC Suzuka Japan 2014

Maar in de hectiek van de eerste meters verloor hij die waardevolle plek aan Norbert Michelisz. De Nederlandse Chevrolet Cruze-coureur kende vervolgens een mooie strijd met de direct achter hem rijdende Citroën fabrieksrijders. Tom Coronel benutte de kennis van deze baan in zijn tweede thuisland ten volle en wist op die manier zijn vierde positie veilig te stellen. Daarmee weer kostbare punten aan zijn WK-totaal toevoegend. In die tussenstand bezet hij nu de zevende plaats met een totaal van 148 punten.

Na afloop verklaarde Tom Coronel: "Natuurlijk ging ik voor een podium, maar die piek zat er net niet in. Het ging goed, maar niet goed genoeg om in de Top 3 te eindigen. Ik ben dan ook dik tevreden met de nu gescoorde WK-punten. Met mijn geschiedenis hier en mijn vele fans, had ik graag weer een keer op het podium gestaan, maar helaas zat dat er echt niet in."

"Bij de start van de eerste race kwam ik goed weg, maar niet super. Dan mis je gelijk de aansluiting met de kopgroep en rijd je in een soort niemandsland. Door het uitvallen van Yvan Muller schoof ik nog een plek op, maar daar bleef het bij. Uiteraard ben je dan ook al met de tweede race bezig. Tussen de races was er maar weinig reparatietijd en schade voorkomen is dus het belangrijkste."

"Voor die tweede race heb ik de auto iets gewijzigd en nieuwe voorbanden gemonteerd. Ik stond op de tweede rij naast de Honda van Michelisz, maar die had een rocketstart en pikte mijn derde plaats. Daarbij had ik al snel last van onderstuur en wilde mijn banden niet gelijk helemaal oproken. Dus net als in de eerste race slim rijden, hopen op foutjes van anderen en kijken waar mogelijkheden lagen. Het was zeker geen saaie race. Toen ik drie Citroëns steeds dichterbij zag komen, wist ik een ding zeker: ik laat ze er niet voorbij! Dat werd een leuk gevecht en het mooiste is dat ik ze vóór kon blijven. Jammer dat er net geen beker in zat, maar zoals gezegd, ik ben superblij met de gescoorde WK-punten."

Uitslag Race 1: 1. José Maria Lopez (Citroën C-Elysée) 11 ronden in 23:54.353; 2. Tom Chilton (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 8,473; 3. Sébastian Loeb (Citroën C-Elysée) op 9,693; 4. Norbert Michelisz op 10.414; 5. Hugo Valente (Chevrolet Cruze) op 12.153; 6. Gabriele Tarquini (Honda Civic) op 12.707 en 7. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 13.514.

Uitslag Race 2: 1. Gabriele Tarquini (Honda Civic) 11 ronden in 23:55.783; 2. Dusan Borkovic (Chevrolet Cruze) op 1,725 ; 3. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) op 4,360 ; 4. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 5,497 ; 5. Yvan Muller op 6,116 ; 6. José Maria Lopez op 6,346 en Sébastian Loeb op 6,665 (allen Citroën C-Elysée)

Stand na 22 races: 1. (en kampioen) José Maria Lopez 422 punten; 2. Yvan Muller 305; 3. Sébastien
Loeb 275; 4. Tiago Monteiro 174; 5. Norbert Michelisz 169; 6. Gabriele Tarquini 167 en 7. Tom Coronel 148.