Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Nederlands tintje bij zege op de Hungaroring; Europese topprestatie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2014 07:49

Andrea Pizzitola is na de races op de F1-piste van de Hungaroring, nabij Boedapest, dankzij zijn tweede zege van het seizoen voor Manor MP Motorsport opgeklommen naar de top drie van het Eurocup Formula Renault 2.0-klassement. In de tweede race finishte de snelle Fransman als negende, waarmee hij zijn derde positie consolideerde en nu slechts 14 punten verwijderd is van de positie van vice-kampioen. Teamgenoot Steijn Schothorst, die naast aan de Eurocup Formula Renault 2.0 ook deelneemt aan de Formula Renault 2.0 Northern European Cup, scoorde zijn eerste Eurocup-punten dankzij een toptien finish in de tweede race achter Pizzitola.

Manor MP Motorsport

Nadat hij in de kwalificatiesessie voor de negende ronde op zaterdagmorgen de zo belangrijke poleposition had veiliggesteld, ging Pizzitola de race uitstekend van start, hij behield de leiding in de race voor Charles Leclerc. Met slechts enkele tienden van een seconde tussen het leidende duo in de openingsronden, wist Pizzitola in de derde ronde dankzij een foutje van Leclerc zijn voorsprong uit te breiden naar ruim twee seconden, wat de Manor MP Motorsport-coureur voor de volgende ronden wat lucht gaf.

Vanaf de zesde ronde won Leclerc terrein terug op Pizzitola, maar die had alles onder controle en reed foutloze ronden. In de elfde ronde reed Pizzitola de snelste raceronde, die uiteindelijk nog door Nyck de Vries op P3 werd verbeterd, en boekte na 16 ronden een fantastische zege met een voorsprong van 0,8 seconde.
“Het is natuurlijk fantastisch voor Andrea en iedereen bij Manor MP Motorsport om terug te zijn aan de top van het Europese podium”, zei Manor MP’s Sarah Shaw. “Inhalen is op de Hungaroring in deze auto’s erg moeilijk, dus was het erg belangrijk om poleposition te pakken. Na de goede start van Andrea wisten we dat hij de race kon controleren. Hij heeft het fantastisch gedaan, een prachtige overwinning.”

Vanaf de 19e startplek had Steijn Schothorts een moeilijke eerste race, die hij uiteindelijk als 21e finishte. In de openingsronde kon hij zijn startpositie vasthouden, maar de Nederlander werd na twee ronden teruggeworpen naar de 22e positie. Hij bleef daar tot de voorlaatste ronde, toen de Manor MP Motorsport-coureur nog een plaats won omdat Jake Hughes uitviel.

In de kwalificatie voor race tien op zondagmorgen was Schothorst op een natte baan de ster van het team met de tweede tijd in zijn groep, terwijl Pizzitola genoegen moest nemen met de negende tijd. Omdat de andere groep uiteindelijk sneller was resulteerde dit voor Schothorst in een vierde en Pizzitola in een 18e startpositie.

Hoewel Schothorst na de start enkele plaatsen terugviel naar de zesde plaats, was Pizzitola met een uitstekende eerste ronde hard op weg naar de top tien. Net voordat in de derde ronde de safetycar in de baan kwam verloor Schothorst twee posities, Pizzitola pakte de tiende positie. Na de herstart vervolgde de Fransman zijn opmars door zijn teamgenoot te passeren en de achtste positie over te nemen.

In de elfde ronde werd Pizzitola teruggezet naar de negende positie en hij bleef daar tot de vlag viel in ronde 15, slechts 0,5 sec. achter Dennis Olsen. Opvallend genoeg was Pizzitola’s beste raceronde, 1:43.824 (151,9 km/u), sneller dan de tijden die de top drie realiseerde.

Schothorst viel halverwege de race terug naar de tiende positie, maar behield voldoende voorsprong op Kevin Jorge om zonder zorgen naar de finishvlag te racen en zo zijn eerste Eurocup-punten van het seizoen te scoren. Omdat de op de tweede plaats gefinishte Leclerc als gastrijder geen punten kon scoren werden Pizzitola en Schothorst uiteindelijk als achtste en negende geklasseerd.

De elfde en twaalfde ronde van het Eurocup Formula Renault 2.0 seizoen zullenl plaatsvinden op 27 en 28 september op het circuit van Paul Ricard HTTT in Zuid-Frankrijk.