Autosport Internationiaal Singleseaters • NEC Formule Renault 2.0

Manor MP Motorsport van race naar race; Podium in Silverstone tot Monaco

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2014 09:28

Steijn Schothorst heeft voor Manor MP Motorsport de leiding gepakt in de Northern European Cup (NEC) voor Formule Renault 2.0-auto’s. Dat deed hij door op Silverstone voor de tweede keer dit jaar het podium te betreden. Nadat hij op zaterdag al een topvijfpositie veroverde, voegde de Nederlander er een derde plaats aan toe in de wedstrijd van zondag. Dat was genoeg om naar de kop van het klassement door te stoten. Zijn scores droegen ook bij aan de derde plaats van Manor MP Motorsport in het teamkampioenschap. Terwijl het Nederlands-Britse team in Engeland actief was voor de NEC, ging de GP2-afdeling op bezoek in Monaco. Daar vond het derde raceweekend plaats voor de opstapklasse naar de Formule 1.

Manor MP Motorsport Steijn Schothorst podium in Silverstone

Vanaf zijn vierde startpositie werd Schothorst op zondag in de eerste bochten weggedrukt naar de vijfde plaats, maar hij vocht terug om aan het eind van de ronde de vierde plaats terug te pakken. Na een excursie van Ben Barnicoat schoof hij in de vierde ronde door naar de derde plaats. Die positie hield hij vast tot aan de finish, waardoor hij met 10 punten voorsprong de leiding in het kampioenschap nam.

In de regenrace van zaterdag moest de coureur van Manor MP Motorsport er hard voor werken om zijn achtste startpositie in iets beters om te zetten. Toch stond hij na twee ronden al zesde. In een poging om zijn snelle opmars te vervolgen, probeerde hij Seb Morris te passeren op de Wellington Straight, maar de Brit duwde Schothorst op het gras. Gelukkig wist de Nederlander de macht over het stuur te bewaren. Onverschrokken ging hij opnieuw in de aanval, resulterend in een prachtige inhaalactie in Brooklands in de zesde ronde. Vervolgens behield hij de vijfde plaats tot aan de finish.

Schothorsts teamgenoten, de eerstejaars Philip Morin en Julio Moreno, scoorden beiden hun beste resultaat van het seizoen. In de race van zaterdag startte Moreno als 15e. Hij zakte een plaats in de openingsronde en bleef daar tot het einde. De wedstrijd van zondag leverde meer spektakel op voor de Ecuadoriaan: vanaf de 25e startpositie stuurde hij in de openingsronde naar de 18e plaats. Vervolgens bleef hij vooruitgang boeken, om zijn veruit beste race tot nu toe als 13e te eindigen.

Ook voor Morin leverde de race van zondag zijn beste resultaat op: hij finishte als 11e, na als 16e te zijn gestart. Na twee plaatsen te hebben gewonnen bij de start, schoof de debutant nog een plaats op in de tweede ronde. Na vijf ronden stond hij al 12e en toen Louis Délétraz moest uitvallen, kreeg hij zelfs de 11e plaats in handen. In de eerste race werd Morin 20e.

“Alle drie coureurs hebben dit weekend sterk gereden”, aldus Sander Dorsman van Manor MP Motorsport. “We zijn bovendien blij dat Steijn het kampioenschap aanvoert. Hij had de snelheid voor twee podiumposities, maar derde en vijfde zijn prima resultaten. Philip en Julio blijven zichzelf intussen verbeteren, hun resultaten op Silverstone leveren het bewijs. Dat geeft iedereen in het team veel moed.”

GP2-debutant Ellinas in Monaco opnieuw in de punten
Terwijl het Nederlands-Britse team in Engeland actief was voor de NEC, ging de GP2-afdeling op bezoek in Monaco. Daar vond het derde raceweekend plaats voor de opstapklasse naar de Formule 1.

De Cypriotische coureur Tio Ellinas, die het team van MP Motorsport in het vorige raceweekend in Barcelona kwam versterken, voegde in Monaco opnieuw een punt toe aan zijn totaal, na in Spanje op zijn debuut als zevende te zijn geëindigd.

Vanaf zijn 19e startpositie werkte Ellinas zich voortreffelijk naar voren om in de toptien te eindigen, op de hielen van drie andere auto’s. Een halve seconde achter hem finishte teamgenoot Daniël de Jong. De Nederlander, die als 22e was gestart, evenaarde de prestatie van zijn teamgenoot met een vergelijkbare opmars door het veld.

Helaas liep de tweede wedstrijd van het weekend niet goed af voor het team. Beide MP-auto’s werden in de openingsfase geraakt door andere deelnemers. De Jong moest daardoor in de derde ronde opgeven. Ellinas kwam als 22e over de streep, met een ronde achterstand, nadat hij de pits moest opzoeken voor een nieuwe voorvleugel.

“Ons racetempo was goed dit weekend. Tio en Daniël deden het allebei geweldig in de eerste race op vrijdag. We zijn blij dat we bijna twee auto’s in de punten hadden”, aldus Sarah Shaw van MP Motorsport. “Zaterdag was wat minder: we hadden helaas pech met die aanrijdingen. Maar het tempo van vrijdag liet zien dat we vooruitgang hebben geboekt.”

De zevende en achtste wedstrijd in de GP2 Series worden op 21 en 22 juni verreden op de Red-Bull-Ring in Oostenrijk. Het volgende NEC-weekend voor Formule Renault 2.0 is over drie weken (14-15 juni) op Hockenheim in Duitsland. Het Eurocup-team voor Formule Renault 2.0 komt komend weekend (31 mei-1 juni) al in actie op Spa in België.