Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Arie Luyendijk Jr. breekt sleutelbeen bij zware crash tijdens seizoensopener

Uitgegeven door Casper Bekking • 7 april 2014 07:32

Voor Arie Luyendijk Jr. is het raceseizoen dramatisch begonnen. Tijdens zijn debuut in het TORC off-road kampioenschap beleefde de Nederlander een zware crash. Elf coureurs stonden aan de start van de race in de Pro-2 klasse. Nadat Arie Jr. in 2013 een aantal races heeft gereden in de Pro-Lites klasse, doet hij voor 2014 met zijn eigen team een stap omhoog. Na een sterke kwalificatie startte de zoon van racelegende Luyendijk Sr. als vijfde aan de race. De coureur, woonachtig in Scottsdale, Arizona, verloor één plaats bij de start maar wist deze snel terug te winnen. Halverwege de race kwam er een neutralisatie om het veld weer dichter bij elkaar te brengen.

Bij de herstart ging het vreselijk mis voor de zoon van tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Sr. Bij het uitkomen van de laatste bocht voor de herstart kwam de Arie Jr. in contact met Mike Jenkins. Hierdoor werd de Nederlander gelanceerd, waarbij hij diverse maalden over de kop rolde. Uiteindelijk kwam de auto buiten het parcours tot stilstand. Hierna werd de race stilgelegd. Marshalls en een ambulance waren snel ter plaatse. Het medisch personeel verwijderde het bodywork van de auto om hem veilig uit de auto kunnen halen. Na een half uur zonder nieuws werd Arie Jr. uit de auto gehaald en naar het lokale ziekenhuis gebracht. Hier werden röntgenfoto’s gemaakt waaruit bleek dat zijn sleutelbeen gebroken was. Het goede nieuws is dat zijn rug en nek geen verwondingen hebben opgelopen. Tegen het einde van de dag was Arie Jr. alweer terug op het circuit. Chad Hord won de race, Arie Jr. werd als achtste geklasseerd.

De volgende ronde van het kampioenschap vindt plaats op 25 april in Charlotte, North Carolina. Gezien zijn verwondingen is het nog onbekend of Arie Jr. hier aan deel kan nemen.

Tekst: Dirk Kempen