Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Palmer wint GP2-sprintrace en leidt kampioenschap, De Jong P11, Vandoorne P22 + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 6 april 2014 12:55

SAKHIR - De Brit Jolyon Palmer heeft de eerste GP2 sprintrace van 2014 gewonnen. De DAMS-coureur had op het F1-circuit van Sakhir vanaf de zesde plaats een uitstekende start, schoot naar voren om de eerste bocht door te gaan op de tweede plaats. Een ronde later wist hij ook Simon Trummer uit te remmen, waarna hij de leiding greep en deze in de daarop volgende 22 ronden niet meer afstond. Rapax-coureur Simon Trummer wist zijn tweede plaats wel vast te houden waarmee hij zijn eerste GP2-podium scoorde. Het laatste podiumplaatsje werd geclaimd door de eveneens sterk rijdende Julian Leal. Stoffel Vandoorne, die finishte na de nodige problemen op P22. MP Motorsport-coureur Daniel gisteren nog de hoofdrace won, beleefde een minder gelukkig race en de Jong reed een solide race en eindigde op de elfde plaats.

Bij de start ging pole position-man Felipe Nasr iets te enthousiast op zijn gas. Hierdoor kreeg de Braziliaan te maken met wielspin, waardoor hij slecht wegkwam en om de oren werd gereden door de mannen achter hem. Simon Trummer was beduidend beter weg en dook als eerste de eerste bocht in. Maar de beste start was toch voor Jolyon Palmer. De DAMS-coureur vertrok vanaf P6, maar sloot na de eerste bocht aan achter Trummer op plaats twee, gevolgd door Leal, Quaife-Hobbs, Nasr en Pic.

Aan het begin van ronde twee zat Palmer onder de achtervleugel van de Rapax-bolide van Trummer en kort voor de eerste bocht remde de Brit de Zwitser uit voor de leiding. Kort daarna beleefde de Belg Stoffel Vandoorne een minder moment, toen hij met zijn voorvleugel contact maakte met de MP Motorsport-bolide van de Nederlander Daniel de Jong. Hierdoor moest de ART-coureur naar binnen voor een nieuwe neusvleugel, waarna hij kansloos was voor een goede klassering en uiteindelijk als 22e finishte.

Halverwege de race reed De Jong in zijn gelukkig onbeschadigde bolide rond op P10 terwijl het leidende duo niks toegaf op elkaar en binnen twee seconden van elkaar bleef rijden. Verder terug werd een hevige strijd gestreden voor de vijftiende, zestiende en zeventiende plaats door onder andere Abt, Marciello, Berthon en Daly.

Met nog vijf ronden te gaan had Adrian Quaife-Hobbs op de vierde positie echter al teveel gevraagd van zijn harde Pirellibanden. De aangesloten Felipe Nasr wist hem met nog drie ronden te rijden uit te remmen en een ronde later wist ook Richelmi de nu worstelde Rapax bolide van de Brit voorbij te gaan.

Hoewel het leidende trio niks toegaf op elkaar en met name Trummer en Leal nog werden aangemoedigd door hun teams om actie te ondernemen, finishte Palmer de tweede race van het seizoen als eerste. Hiermee won hij niet alleen zijn eerste race van het seizoen, maar greep hij tevens de leiding in het kampioenschap, na zijn eerder behaalde pole position (goed voor 4 wk-punten) en zijn derde plaats tijdens de hoofdrace. Palmer leidt nu de tussenstand met 38 punten, gevolgd door Julian Leal met 28 en de Belg Stoffel Vandoorne met 25 wk-punten.