Autosport Internationaal Toerwagens • Renault Mégane Trophy

Wisselende resultaten voor Max Braams tijdens Eurocup Megane Trophy races in Oostenrijk

Uitgegeven door Casper Bekking • 24 juli 2013 14:33

Spielberg – Coureur Max Braams kende tijdens het vierde weekend van de Eurocup Megane Trophy op de ruim 4,3 kilometer lange Red Bull Ring wisselende resultaten. De geklokte trainingen brachten hem een sterke vijfde en een achtste plaats. Na de start van de eerste race op het voormalige F1-circuit zat de 20-jarige coureur uit Krimpen aan de Lek, rijdend voor Las Moras by Equipe Verschuur, er prima bij. Na een onnodige tik van een andere Nederlandse coureur belandde hij kansloos in de grintbak. Race voorbij en een mooi resultaat in duigen. Na uren sleutelen wist Equipe Verschuur de 400 pk sterke Renault Megane 3,5 V6 weer in raceconditie terug te brengen voor de tweede racedag. Die startte met de genoemde achtste tijd in de training en eindigde met een vijfde plaats na een mooie race.

Voor Max Braams betekende het raceweekend op de Oostenrijkse racepiste een nieuwe ervaring. “Zowel voor de Renaults als voor mij is dit een nieuwe baan. Qua lengte vergelijkbaar met Zandvoort, maar sneller en met meer hoogteverschillen. Echt een gave baan”, laat Max weten. De eerste vrije training benutte hij om de instuur- en rempunten te bepalen. “Ik kwam nog ruim twee seconden te kort op de mannen aan de kop. Ik reed wel op oudere voorbanden en had daarmee last van flink wat onderstuur. De tweede sessie reed ik op nieuwe banden, volgde Mike Verschuur en klom naar een zesde plaats. In de kwalificatie op zaterdag voor de eerste race ging het nog een tandje beter en daarmee stond ik op een mooie vijfde plaats. Die eerste race begon ook goed. Ik kon het hoge tempo van de mannen voor mij goed bijhouden en reed als vijfde tot het moment dat Kelvin Snoeks besloot in een gat te duiken dat er absoluut niet was. Ik zag hem komen, probeerde nog ruimte te maken, maar helaas! De achterkant en zijkant liepen veel schade op en ik stond vast in de grintbak. Wat was dat een totaal zinloze actie! Ik kon in ieder geval niet meer verder en baalde echt als een stier. Ik heb absoluut niets tegen laat remmen, maar dit was echt veel te laat en dan is het gevolg dat er alleen maar een hoop schade ontstaat. Bij mij en een ronde later ook bij hem. Echt volledig zinloos!”

Nadat de race-Megane uit de grintbak was gesleept, bleek naast het bodywork ook de bodemplaat flink beschadigd. Veel werk dus voor de technici van Equipe Verschuur. “Het lukte ze toch om de auto op zondagmorgen weer op tijd klaar te hebben voor de tweede kwalificatie. Op zich ging die redelijk, al had ik veel problemen met de remmen en dat is niet plezierig op zo’n snel circuit als hier. Ik volgde waar ik kon Mike Verschuur, maar kwam niet verder dan een achtste positie. Daarmee stond ik uiteindelijk weer bij Snoeks, die vanwege zijn actie in de eerste vier posities naar achter werd gezet en op de zevende plaats terechtkwam. Tussen de kwalificatie en de race hebben we nog gekeken naar de remmen, maar in de race hield ik problemen. In het begin ging het goed en kon ik mij handhaven op de zevende plaats. Later verloor ik een plek maar won er ook weer een in de strijd met de Spanjaard Forne. Die remmen bleven lastig. Af en toe moest ik het pedaal tot op de bodem trappen om nog wat remkracht te hebben. Dan blijf je toch wat voorzichtig, want het gaat hier serieus hard. De race ging verder best lekker. Bij de pitstop alleen getankt en daarna weer verder. Uiteindelijk een vijfde plaats en weer de nodige punten. Op zich prima in het eerste jaar in deze klasse, maar ik weet dat er meer inzat, als ik die eerste race gewoon had uitgereden. Dat is racen, maar leuk is het niet”, besluit Max Braams.

Uitslag Megane Trophy Eurocup race 1 Red Bull Ring:
1.Mirko Bortolotti (Ita) 26 ronden in 42:03.619; 2. Steven Palette (Fra) op 0.775; 3. Mike Verschuur (Ned) op 17.461; 4. Erik Janis (CZE) op 28.389; 5. Kevin Gilardoni (Ita) op 33.710 en Max Braams (Ned) LAS MORAS by Equipe Verschuur) uitgevallen.
Uitslag race 2: 1.Mirko. Bortolotti 26 ronden ; 2. Mike Verschuur op 7.708; 3. Erik Janis op 14.260; 4. Kevin Gilardoni op 15.626; 5. Max Braams (LAS MORAS by Equipe Verschuur) op 44.022 en 6. Marguerite Lafitte (Fra) op 56.770.