Autosport NL • Renault Clio Cup

Drie podiumplaatsen Bleekemolen op TT Circuit Assen

Uitgegeven door Johan Vis • 13 juni 2013 13:25

ASSEN – Met een derde plaats in de eerste race voor Sebastiaan Bleekemolen, een tweede plaats voor Michael Bleekemolen en de derde plaats voor Melvin de Groot in race twee heeft Team Bleekemolen aan het succes van de Pinksterraces een goed vervolg kunnen geven. Door aanvaringen buiten zijn schuld met andere rijders in beide races kon Sebastiaan helaas de strijd met Marcel Dekker om de overwinning niet aangaan, waardoor hij de leiding in het klassement is kwijtgeraakt.

Sebastiaan Bleekemolen
Michael Bleekemolen is blij dat hij weer helemaal de oude is en zich weer in de strijd om de podiumplaatsen kan mengen. “Ik heb de afgelopen seizoenen wel geracet, maar dat ging helaas niet zo goed. Ik zat lange tijd niet goed in mijn vel, naar later is gebleken kwam dat doordat ik de ziekte van Lyme had. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een tekenbeet en is erg moeilijk te constateren, omdat de ziekteverschijnselen veel ongemakken geven die op andere aandoeningen lijken. Zo zag ik vaak erg slecht, had ik pijnlijke en krachteloze handen waardoor de artsen aan reuma dachten en ga zo maar door. Gelukkig ben ik nu weer helemaal genezen en in topconditie. Dat uit zich ook direct weer in goede resultaten”, lacht een uiterst fitte Michael Bleekemolen.

Na het fantastische resultaat van de Pinksterraces op Zandvoort, waar Michael en Sebastiaan Bleekemolen als nummer 1 en 2 gehuldigd werden, ging Team Bleekemolen vol goede moed voor een hernieuwde kennismaking naar TT Circuit Assen. De Dutch Renault Clio Cup kwam in 2011 voor het laatst in actie op dit Drentse circuit.

Melvin de Groot
In de kwalificatie reden alle Team Bleekemolen coureurs snelle rondetijden. Melvin de Groot deed dat van hen het beste met een tijd van slechts 0.203 achter polesitter Marcel Dekker, goed voor de derde startpositie. Michael Bleekemolen hoefde maar 0.261 toe te geven op de poletijd, maar de onderlinge verschillen in de Clio Cup zijn zo klein dat zijn tijd een vijfde startplek opleverde. Sebastiaan Bleekemolen was minder dan een halve seconde van de poletijd verwijderd, maar moest daarmee genoegen nemen met de zevende startplek, met direct achter zich Ronald Morien.

Na afloop van de kwalificatie werd De Groot echter bestraft vanwege een technische onvolkomenheid. “De sporingsplaatjes, die gebruikt worden om de wielen te stellen, moeten 60 mm dik zijn. Het team gebruikte 2 plaatjes van 30 mm en dat blijkt niet conform het technisch reglement. Eén plaatje van 60 of een combinatie een plaatje van 30, één van 20 en één van 10 mm had wel gemogen. En hoewel ik er geen enkel voordeel van heb, ben ik voor beide races op de startgrid vijf plaatsen achteruit gezet. Jammer, maar zo is het reglement”, legt De Groot de reden van zijn straf uit.

Sebastiaan Bleekemolen kende een ongelukkig begin van de eerste race. Na een touché met Ronald Morien ging zijn Clio dwars en werd hij vol geraakt door een andere deelnemer die hem niet meer kon ontwijken. Voor de Aerdenhouter zijn weg kon vervolgen lag al hij twaalfde. “De eerste ronde daarna liep mijn auto voor geen meter en dacht ik eigenlijk aan opgeven. Ik vreesde dat er iets krom zou zijn, maar ging toch door en opeens liep het weer beter. Ik kon de gaten vlot dichtrijden en de één na de ander inhalen. Het is maar weer het bewijs dat je in een race nooit moet opgeven.”

Michael Bleekemolen lag inmiddels op podiumkoers en streed met Robert van den Berg en Max Braams om de tweede postitie. Daarbij ging het hard tegen hard. Eerst sneed Van den Berg een chicane af, even later werd Michael naast de baan geduwd en verloor hij vele plaatsen. Melvin de Groot reed keurig op de derde plaats, alweer gevolgd door een ontketende Sebastiaan. Toen hij ook De Groot wist te passeren waren de kaarten geschud.

Nog voor de podiumceremonie plaatsvond kreeg Van den Berg straf vanwege het afsnijden van de chicane. Zo ontving Sebastiaan de trofee voor de tweede plaats en Melvin de Groot die van de derde podiumplek. Van den Berg tekende echter bezwaar aan tegen de straf,omdat hij afsneed om een botsing te vermijden, waarna de wedstrijdleiding alsnog Van den Berg de tweede plaats teruggaf. Zo werd Sebastiaan uiteindelijk derde en De Groot vierde. Ronald Morien kwam als zesde over de meet, voor Michael Bleekemolen zat er na zijn uitstapje niet meer in dan de achtste plek.

Met een vierde startpositie voor race twee was Michael Bleekemolen de snelste Team Bleekemolen-coureur, op vijf gevolgd door zijn oudste zoon. Morien startte vanaf P7 en De Groot vanwege zijn straf vanaf de tiende plaats. Voor Sebastiaan Bleekemolen en Ronald Morien zat de angel weer in het begin van de race. Beide kregen zij een tik van een rijder die dwars door het veld heen kwam. Morien viel met aanzienlijke schade uit, Sebastiaan kon zijn race vervolgen, maar met een kromme spoorstang. “Vervolgens kon ik weinig meer uithalen met mijn auto en hoewel ik nog wel de nodige strijd heb geleverd zat er niet meer in dan een zevende plaats.”

Michael Bleekemolen
Beter verging het Michael Bleekemolen en Melvin de Groot. Na een prachtige race, waarin hij Robert van den Berg tot tweemaal toe wist te passeren, veroverde Michael de tweede plaats achter de zeer sterke Marcel Dekker. De Groot kwam na een schitterende inhaalrace als derde over de finish en was daar terecht zeer blij mee.

Volgende races
De volgende ontmoeting in de Dutch Renault Clio Cup vindt plaats op 6 en 7 juli, tijdens de Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. In datzelfde weekend rijdt Sebastiaan Bleekemolen echter ook een race in de Porsche Supercup op de Nürburgring. “Gelukkig kan ik het enigszins combineren. Ik rijd de kwalificatie van de Clio Cup op Zandvoort, vertrek dan naar de Nürburgring voor de kwalificatie en race in de Porsche Supercup. Vervolgens ga ik weer naar Zandvoort, waar ik dan de tweede Clio-race kan meedoen. Zo mis ik dus maar één race.“

Sebastiaan hoeft echter niet tot juli te wachten om achter het stuur te kruipen, want direct na de races op Assen vliegt hij naar Italië waar hij op het befaamde circuit van Monza enkele dagen zal testen voor de Porsche Supercup. De volgende race in deze prestigieuze merkencup vindt plaats op 30 juni, tijdens de Grand Prix van Engeland op Silverstone.

Uitslagen Dutch Renault Clio Cup, zaterdag 8 en zondag 9 juni 2013,
Dutch Power Pack Festival op TT Circuit Assen
Race 1: 1. Marcel Dekker 16 ronden; 2. Robert van den Berg +1.338; 3. Sebastiaan Bleekemolen +6.555; 4. Melvin de Groot +6.810; 6. Ronald Morien +10.899; 8. Michael Bleekemolen +11.443.

Race 2: 1. Marcel Dekker 16 ronden; 2. Michael Bleekemolen +14.233; 3. Melvin de Groot +15.509; 7. Sebastiaan Bleekemolen +35.384. Uitgevallen: Ronald Morien.