Autosport NL • Renault Clio Cup

Sebastiaan Bleekemolen besluit seizoen met overwinning en vicekampioenschap

Uitgegeven door Casper Bekking • 10 oktober 2012 12:42

Zandvoort – Sebastiaan Bleekemolen heeft tijdens de door ruim 15.000 toeschouwers drukbezochte Finaleraces weer een fraaie overwinning op zijn lange erelijst kunnen bijschrijven. In de eerste race op zondagochtend pakte de Team Bleekemolen-rijder voor de vijfde keer dit seizoen de volle punten in de Dutch Renault Clio Cup. Toch was het niet voldoende voor de kampioen van 2011 om zijn titel te prolongeren, aangezien zijn naaste concurrent Niels Langeveld deed wat hij moest doen en veilig in de punten reed. Toen Bleekemolen vervolgens in de tweede race van de baan werd gereden was een fraaie inhaalrace nog het hoogst haalbare. Ondanks dat Bleekemolen dit seizoen één raceweekend miste, eindigde de zoon van oud-F1-coureur Michael toch op de runner-up positie in de prestigieuze titelstrijd van de Dutch Renault Clio Cup. “Het was een superleuk seizoen. Voor dit weekend stonden we eigenlijk al voor een onmogelijke opgave, want als Niels Langeveld gewoon zou scoren waren zelfs twee overwinningen niet voldoende geweest. Dit was nu het maximaal haalbare en die eerste race was helemaal super”, aldus een tevreden terugblikkende Bleekemolen.

Met de Finaleraces werd op Circuit Park Zandvoort het nationale autosportseizoen afgesloten. Voor de Dutch Renault Clio Cup stonden er twee races op het programma. Sebastiaan Bleekemolen had met zestien punten achterstand op leider Niels Langeveld weliswaar nog kansen om zijn vorig jaar veroverde titel te prolongeren, maar de Team Bleekemolen-rijder wist ook dat als de leider ‘op safe’ wat punten zou scoren, zelfs twee overwinningen niet toereikend zouden zijn.

Vijfde winst
In de eerste race moest Bleekemolen vanaf de tweede startplaats vertrekken, reed snel naar de leider toe om met een fraaie actie de eerste plaats over te nemen en de winst veilig te stellen. Daarmee pakte de Team Bleekemolen-rijder al zijn vijfde overwinning van het seizoen in deze zwaarbevochten merkencup. “Mijn start leek niet zo goed, maar ik deed het bewust in de eerste ronde wat rustig aan, want met koude banden sta je zo achterstevoren. Vervolgens kon ik het gat dichtrijden, maar Marcel Dekker verdedigde sterk. Bij de Tarzanbocht zag ik echter een gaatje, remde vijf meter later en was er toen langs. Vervolgens kon ik redelijk gemakkelijk wegrijden en de winst pakken”, aldus een tevreden Bleekemolen. Omdat Langeveld ook punten had gescoord, was titelprolongatie voor Bleekemolen met nog één race te gaan bijna alleen nog een theoretische mogelijkheid. Toch was dat voor de nog regerend kampioen geen reden om er in de laatste race niet ‘vol voor te gaan’. Vanaf de vierde startplaats viel Bleekemolen direct terug naar plaats zes, maar wist in no-time weer op te rukken naar plaats vier. Bij een inhaalactie om plaats drie werd de veel snellere Team Bleekemolen-rijder echter de pas afgesneden en kwam na een aanvaring buiten de baan terecht. Vanaf een vijftiende plaats startte Bleekemolen een fraaie inhaaljacht die hem op een zevende plaats aan de finish bracht. Daarmee eindigde Bleekemolen definitief als runner-up in de titelstrijd van dit jaar.

“We hebben een superleuk seizoen gehad. Voor dit raceweekend stonden we eigenlijk al voor een onmogelijke opgave want als Niels gewoon wat punten zou scoren was dat voor hem al voldoende. Als je, zoals in mijn geval, een heel weekend mist, wordt het belangrijk dat veel verschillende rijders podiumposities scoren. Dat is dit seizoen niet gebeurd”, aldus een toch tevreden terugkijkende Bleekemolen.

Spannende strijd
Michael Bleekemolen reed twee enerverende races waarin de routinier volop in allerlei gevechten betrokken was. Uiteindelijk passeerde de vader van Sebastiaan als veertiende en zestiende de finish. Melvin de Groot reed in race één als negende onder de vlag door om in race twee zelfs beslag te leggen op plaats zes. Daarmee eindigde de Team Bleekemolen-rijder op een keurige vijfde plaats in het kampioenschap. In de Olympia Cup voor minder ervaren rijders deed Team Bleekemolen-rijder Martin de Kleijn van zich spreken. Na een derde kwalificatiepositie reed De Kleijn in race één naar plaats zeven om in de tweede race met een vierde plaats maar net buiten het podium te eindigen. Niels Kool reed in deze klasse naar een achtste en vijfde plaats. Dennis de Borst beëindigde de eerste race als negende en was in race twee volop in de gevechten betrokken, maar zag uiteindelijk na pech de finishvlag niet.

Dutch Renault Clio Cup, Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, 7 oktober 2012
Race 1: 1. Sebastiaan Bleekemolen 16 ronden in 31.45.315; 2. Marcel Dekker, op 1.185; 3. Niels Langeveld, op 5.271; 4. Paul Harkema, op 7.106; 5. Ruud Steenmetz, op 7.653; 9. Melvin de Groot, op 12.198; 14. Michael Bleekemolen, op 38.371; 18. Martin de Kleijn, op 41.418; 19. Niels Kool, op 41.690; 21. Dennis de Borst, op 48.069.
Olympia Cup: 1. Paul Harkema 16 ronden in 31.52.421; 2. Ruud Steenmetz op 0.547; 3. Peter Schreurs, op 14.353; 4. Edgar van der Ende, op 14.812; 5. Wilbert van den Burg, op 33.280; 7. Martin de Kleijn, op 34.312; 8. Niels Kool, op 34.584; 9. Dennis de Borst, op 40.963.

Race 2: 1. Niels Langeveld 16 ronden in 31.40.664; 2. Marcel Dekker, op 2.226; 3. Ruud Steenmetz, op 8.986, 4. Sandra van der Sloot, op 13.238; 5. Joey van Splunteren, op 13.839; 6. Melvin de Groot, op 14.087; 7. Sebastiaan Bleekemolen, op 14.670; 13. Martin de Kleijn, op 27.620; 14. Niels Kool, op 30.033; 16. Michael Bleekemolen, op 45.205. Uitgevallen: Dennis de Borst.
Olympia Cup: 1. Ruud Steenmetz 16 ronden in 31.49.650; 2. Paul Harkema, op 12.381; 3. Peter Schreurs, op 18.408; 4. Martin de Kleijn, op 18.634; 5. Niels Kool, op 21.047. Uitgevallen: Dennis de Borst.