Autosport NL • Renault Clio Cup

Bleekemolen ontketend: "Ik dacht eigenlijk dat de race al over was"

Uitgegeven door Casper Bekking • 27 september 2012 09:08

Zandvoort – Twee totaal verschillende races met hetzelfde fraaie resultaat voor Sebastiaan Bleekemolen tijdens de Trophy of the Dunes. Met twee schitterende zeges in de Dutch Renault Clio Cup scoorde de Team Bleekemolen-piloot optimaal, maar in de eerste wedstrijd ging daar een aanvallend gereden inhaalrace aan vooraf, terwijl hij in race twee juist uiterst verdedigend moest rijden om zijn leidende positie te behouden. “In de eerste race lag ik negende en dacht dat de race al verloren was. In race twee was het zestien ronden verdedigen maar ook de champagne als beloning”, aldus een diktevreden Sebastiaan Bleekemolen. Vader en oud-F1-coureur Michael Bleekemolen kende veel tegenslag. Ook in de Olympia Cup stond Team Bleekemolen twee keer op het podium, nadat in deze cup voor minder ervaren rijders Niels Kool een tweede en derde positie wist te scoren.

De Trophy of the Dunes is één van die traditionele raceweekenden die al vele jaren een vaste waarde vormen op de kalender van Circuit Park Zandvoort. Voor de Dutch Renault Clio Cup stonden er in dit voorlaatste raceweekend van het seizoen twee wedstrijden op het programma. In de kwalificatie reed Sebastiaan Bleekemolen in deze snelste en meest prestigieuze merkencup van Nederland naar een derde en tweede startpositie. Desondanks was de snelle rijder van Team Bleekemolen niet helemaal tevreden. “Ik werd in mijn snelste ronden opgehouden, anders was een poleposition mogelijk geweest.”

Aanvallen en winst
Dat het bepaald geen grootspraak was bewees Sebastiaan Bleekemolen in de eerste race, al leek het er kort na de start nog niet op. In de tweede bocht kwam Bleekemolen namelijk in aanraking met teamgenoot Melvin de Groot en hoewel de ervaren coureur zijn Clio nog net kon opvangen, viel hij toch terug naar plaats negen. In een weergaloze inhaalrace wist de Team Bleekemolen-rijder echter snel weer op te klimmen en zelfs in anderhalve ronde vier concurrenten te passeren. Vervolgens reed hij het gat naar de kopgroep van twee dicht om gedecideerd de leiding over te nemen. In het laatste deel van de race reed Bleekemolen zelfs weg van zijn achtervolgers en pakte soeverein de zege. “Op plek negen dacht ik eigenlijk dat de race al over was met zoveel goede rijders voor me. Als ik nog richting het podium wilde, moest bij het inhalen iedere actie raak zijn. De set-up van de auto was zo super dat het uitremmen en dichtrijden van gaatjes gemakkelijk ging, voor ik wist zat ik weer op drie en vervolgens één”, keek de Team Bleekemolen-rijder tevreden terug. Bleekemolen werd op het podium vergezeld door zijn teamgenoot Niels Kool, die in de Olympia Cup voor minder ervaren rijders een fraaie derde positie pakte. “Het was een leuke strijd en hoewel ik inliep op de rijder voor me, kon ik hem niet meer bedreigen, maar een derde plaats is ook mooi”, aldus de jonge Team Bleekemolen-piloot. Een prachtige race reed ook Melvin de Groot die uiteindelijk beslag legde op een vierde plaats.

Verdedigen en weer winst
In de tweede wedstrijd van de dag mocht Sebastiaan Bleekemolen plotseling van poleposition vertrekken nadat de rijder die in de kwalificatie het snelste was geweest vijf plaatsen straf had gekregen. Bij de start behield Bleekemolen de leiding en stond vervolgens de gehele wedstrijd onder zware druk van Niels Langeveld, de leider in de tussenstand van het kampioenschap en Ruud Steenmetz. De ‘aanvallende’ winnaar van race één toonde nu echter zijn verdedigende kwaliteiten en wat Langeveld ook probeerde, Bleekemolen hield zijn belagers achter zich en passeerde zo voor de tweede keer als winnaar de finish. “In de ene bocht was ik sneller, in de andere Niels. Vooral het rechte stuk was lastig omdat hij daar van de slipstream kon profiteren. In de laatste ronde probeerde ik nog om Steenmetz langs Langeveld te helpen, dat zou weer punten schelen voor het kampioenschap, maar dat lukte niet”, aldus een toch tevreden dubbele winnaar die met alleen nog de Finaleraces te gaan, het gat naar de leidende Langeveld verkleinde naar 16 punten. Net als in race één reed Kool ook nu weer een uitstekende wedstrijd en passeerde als vijfde algemeen en zelfs tweede in de Olympia Cup de finish. De Groot moest nu genoegen nemen met plaats zeven. In de Olympia Cup legde Martin de Kleijn in de eerste race beslag op plaats zes en in de tweede race op plaats acht. Dennis de Borst passeerde in race één als achtste Olympiër de finish en viel in race twee uit. Pech was er voor Michael Bleekemolen die in beide races de finishvlag niet zag.

Laatste races
Op 6 en 7 oktober komt de Dutch Renault Clio Cup voor zijn laatste twee races in actie als op Circuit Park Zandvoort de Finaleraces op het programma staan. Leek de titelstrijd al beslist, met de dubbelzege van Sebastiaan Bleekemolen kan het met 16 punten verschil en nog 44 te vergeven spannend worden.

Dutch Renault Clio Cup, Trophy of the Dunes
Circuit Park Zandvoort, 23 september 2012
Race 1: 1. Sebastiaan Bleekemolen 15 ronden in 31.52.908; 2. Marcel Dekker, op 2.096; 3. Ruud Steenmetz, op 2.803; 4. Melvin de Groot, op 5.637; 5. Paul Harkema, op 14.730; 6. Niels Kool, op 15.559; 11. Martin de Kleijn, op 19.204; 13. Dennis de Borst, op 26.056.
Olympia Cup: 1. Ruud Steenmetz 15 ronden in 31.55.711; 2. Paul Harkema, op 11.927; 3. Niels Kool, op 12.756; 4. Peter Schreurs, op 15.676; 5. Edgar van der Ende, op 15.949; 6. Martin de Kleijn, op 16.401; 8. Dennis de Borst, op 23.253.

Race 2: 1. Sebastiaan Bleekemolen 16 ronden in 31.43.467; 2. Niels Langeveld, op 0.452; 3. Ruud Steenmetz, op 1.193, 4. Marcel Dekker, op 10.973; 5. Niels Kool, op 17.469; 7. Melvin de Groot, op 18.325; 15. Martin de Kleijn, op 41.428; Uitgevallen: Dennis de Borst, Michael Bleekemolen.
Olympia Cup: 1. Ruud Steenmetz 16 ronden in 31.44.660; 2. Niels Kool, op 16.276; 3. Edgar van der Ende, op 26.020; 4. Peter Schreurs, op 30.013; 5. Paul Harkema, op 31.925; 8. Martin de Kleijn, op 40.235. Uitgevallen: Dennis de Borst.