Autosport NL • Renault Clio Cup

Bleekemolen doet goede zaken: "Nog zeven keer de Tarzanbocht overleven"

Uitgegeven door Casper Bekking • 13 augustus 2012 11:10

Zandvoort – Sebastiaan Bleekemolen was dit weekeinde tijdens het DPP Festival op Circuit Park Zandvoort de beste coureur van de Dutch Renault Clio Cup. Geen enkele van de 23 rijders wist meer punten te scoren dan de Aerdenhouter. Dankzij de derde plaats in de openingsrace en de winst in de tweede heat, stijgt de titelverdediger naar de tweede plek in het tussenklassement. Melvin de Groot en Niels Kool zorgden eveneens voor succes bij Team Bleekemolen van oud-F1-coureur Michael Bleekemolen. De Groot reed zich in de eerste Clio-wedstrijd naar plek 2, terwijl Kool na beide races naar het Olympia Cup podium mocht.

In de Dutch Renault Clio Cup zijn de verschillen tussen de rijders en auto’s in de top bijzonder klein. Zo bleek een goede kwalificatie op zaterdag, waar de startposities voor de twee races op zondag worden vergeven, van essentieel belang.

Minimale verschillen
Hoe klein de marges tijdens het DPP Festival in Zandvoort waren, maakte Sebastiaan Bleekemolen mee. Tijdens de kwalificatie gaf hij slechts 0,05 seconde toe op de rapste ronde van teamgenoot Melvin de Groot, maar startte hij in race 1 pas vanaf positie 3. Want Marcel Dekker zat er op 0,011 tel van De Groot ook nog tussen. "In de wedstrijd over 30 minuten bleek inhalen supermoeilijk. Ik begon op positie 3 en eindigde er ook. Dus de kwalificatie bleek een enorme impact te hebben", aldus Sebastiaan Bleekemolen, die zijn stalgenoot De Groot vlak voor hem als runner-up over de finish zag gaan. Niels Kool reed eveneens een prima wedstrijd en finishte als 7de algemeen. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor een mooie ‘zilveren medaille’ in het Olympia Cup-klassement. Routinier Michael Bleekemolen noteerde vlak voor Kool een 6de stek algemeen, terwijl Dennis de Borst (16de) en Martin de Kleijn (17de) dicht bij elkaar over de meet gingen.

Zwaar bevochten zege

Voor race 2 bleek de ‘uitslag’ van de kwalificatie wederom erg belangrijk. Nu had Sebastiaan Bleekemolen het geluk dat hij met amper 0,002 seconde voorsprong de poleposition pakte voor Marcel Dekker. Die mooie uitgangspositie gaf ‘De Bleek’ uiteindelijk het voordeel om met een zeer zwaar bevochten zege aan de haal te gaan. "Ik heb mijn overwinning absoluut niet cadeau gekregen. Ik heb geen ronde normaal de Tarzanbocht kunnen aanremmen. Elke keer op het rechte eind pakte eerst Marcel Dekker en later Niels Langeveld telkens mijn slipstream en moest ik zwaar verdedigen. Halverwege de wedstrijd dacht ik: ‘We hebben nog een kwartier te gaan, dus ik moet nog zeven keer de Tarzanbocht overleven.’ Ik was echt aan het aftellen. Gelukkig kon ik de winst naar huis brengen", aldus Bleekemolen, die nu tweede in het klassement staat. "Omdat ik dit seizoen twee races heb gemist, sta ik wel 40 punten achter op koploper Niels Langeveld. Dat is heel veel, dus titelprolongatie wordt lastig. Daarom richt ik me nu ook op de dagzeges. Maar je weet het natuurlijk nooit."

In race 2 miste Melvin de Groot nipt zijn tweede podiumplek voor Team Bleekmolen. De snelle wijnproducent kwam nu als 4de over de meet. Michael Bleekmolen noteerde op zijn beurt een 8ste stek, terwijl Niels Kool de nummer 10 was. Kool was daarmee de nummer 3 van de Olympia Cup. Martin de Kleijn reed zichzelf in de middenmoot naar stek 14, terwijl Dennis de Borst als 17de is geklasseerd. Na de race werd Melvin de Groot echter bestraft met een tijdstraf van 10 seconden omdat hij iemand geraakt heeft, waardoor hij nu als elfde geklasseerd is. Ook andere rijders kregen straffen, zodat Niels Kool steeg naar een 8e plek, tevens de derde plek in de Olympia Cup.

Dutch Renault Clio Cup, DPP Festival
Circuit Park Zandvoort, 11 en 12 augustus 2012
Race 1: 1. Marcel Dekker, 11 ronden in 30:04,259, 2. Melvin de Groot, op 4.949 seconden, 3. Sebastiaan Bleekemolen, 5.307, 4. Niels Langeveld, op 5.458, 5. Ruud Steenmetz, op 5.789, 6. Michael Bleekemolen, op 9.096, 9. Niels Kool, op 10,162, 16. Dennis de Borst, op 16.541, 17. Martin de Kleijn, op 16.757.
Olympia cup: 1. Ruud Steenmetz 11 ronden in 30:10,048, 2. Niels Kool, op 3,458, 8. Dennis de Borst, op 10.752 seconden, 9. Martin de Kleijn, op 10.968.

Race 2:
1. Sebastiaan Bleekemolen, 15 ronden in 30:11,191, 2. Niels Langeveld, op 0.239 seconde, 3. Ruud Steenmetz, op 0.574, 6. Michael Bleekemolen, op 17.122, 8. Niels Kool, op 18.463, 11. Melvin de Groot, op 19.763, 14. Martin de Kleijn, op 25.244, 17. Dennis de Borst, op 31.401.
Olympia cup: 1. Ruud Steenmetz 15 ronden in 30:11,765, 2. Peter Schreurs, op 12.779 seconden, 3. Niels Kool, op 20,312, 6. Martin de Kleijn, op 24,670, 9. Dennis de Borst, op 30,827.