Karting • WSK

Verstappen knokt voor wat hij waard is, ijzersterke zege Pex

Uitgegeven door Casper Bekking • 4 augustus 2012 18:44

Na de spannende kwalificaties, werden vandaag tijdens de WSK Euro Series in Zuera de eerste heats en finales verreden. Door het grote aantal deelnemers in de KF3 en KF2 stonden er voor deze klassen vandaag een hele reeks series op het programma. De coureurs in de schakelklassen kregen vandaag twee heats voor de kiezen en reden daarna de eerste finale van het weekend. Jorrit Pex zorgde voor Nederlands succes en greep een prachtige overwinning, terwijl veel van de overige Nederlanders een zware dag beleefden. Ook Max Verstappen, zoon van oud-F1-coureur Jos Verstappen, kende een paar moeizame races, al kwam hij uiteindelijk weer sterk naar voren.

KF3
In het grote veld van de KF3 kwalificeerde Martijn van Leeuwen zich vandaag netjes als 23e en was daarmee de snelste van de Nederlandse en Belgische deelnemers. Ook in de heats reed de jonge coureur van het Keijzer Racing team, ingedeeld in groep C, een aantal goede races. In zijn eerste twee heats eindigde hij knap als achtste. Helaas gooide pech in de laatste manche van de dag roet in het eten en moest de jonge coureur vroegtijdig zijn race beëindigen.

Stan Pex had zich als 58e gekwalificeerd en werd, net als van Leeuwen, ingedeeld in groep C. In de eerste heat tussen de groepen C en E eindigde de Zanardi coureur op de 24e plaats. In de heats daarna verbeterde hij zich continu en racete naar de plaatsen 17 en 14.

Toon de Winter kende een beroerde dag. In de kwalificatie werd hij uitgesloten en in de eerste heat tussen de groepen A en E viel de jongeling voortijdig uit. Zijn tweede poging verliep niet beter en de Winter werd opnieuw uit de uitslag gehaald. Gelukkig haalde de Top Kart coureur in de laatste serie wel de finish en werd hij als 24e afgevlagd.

KF2
In de series van de KF2 hoopte Max Verstappen zijn 19e plaats uit de kwalificatie te kunnen verbeteren en de talentvolle coureur vocht voor wat hij waard was. Toch lijkt de overstap van Intrepid naar Zanardi niet zonder slag of stoot te verlopen en de Nederlander miste in de eerste heat nodige snelheid. Uiteindelijk kwam hij als dertiende over de meet. De tweede race had hij de snelheid beter te pakken en klom hij knap op naar de vijfde plaats, maar helaas sloeg het noodlot toe en viel Verstappen na vijf ronden uit. Zijn derde heat verliep gelukkig beter. In de strijd tussen de groepen D en E werd de Chiesa-Corse coureur namelijk als vierde afgevlagd, nadat hij zelfs korte tijd aan de leiding had gelegen.

KZ2
In de KZ2 wordt Nederland dit weekend door twee snelle rijders vertegenwoordigd: Roy Geerts en Dylan Davies. Ze kwalificeerden zich respectievelijk als tiende en negende en hadden daarmee beiden nog volop kansen in de kwalificatieheats. Voor Roy Geerts pakten deze series goed uit en met een 8e en 9e plaats kwalificeerde hij zich als 9e voor de eerste finale. Dylan Davies kende veel pech in de eerste heat werd in de tweede sessie als 13e afgevlagd. Daardoor moest Davies met zijn PCR als 16e in de eerste finale starten. Hij leek hierin echter ontketend en boekte maar liefst 10 plaatsen winst, om uiteindelijk knap als zesde afgevlagd te worden. Ook Geerts reed een solide race en kwam als achtste over de streep.

De finale werd gewonnen door de Brit Joron Lennox-Lamb, voor Simas Juodvirsis en Philip Orcic.

KZ1
In de koningsklasse van de kartsport, de KZ1, is Jorrit Pex nog steeds in topvorm. De CRG-coureur boekte dit jaar al vele successen en is ook dit weekend razendsnel. Nadat Pex al in de kwalificatie de beste tijd had laten noteren, zette hij zijn goede prestaties ook in de eerste manches voort. Eén overwinning en een tweede plaats waren voldoende om de eerste finale op pole-position te mogen starten. In de finale reed Jorrit Pex opnieuw de sterren van de hemel en greep een mooie zege. Naast Pex stonden er nog twee Nederlanders aan de start: Bas Lammers en Sinan van der Raad. Lammers kwalificeerde zich als veertiende en reed in de eerste manche naar een mooie achtste plaats. Met P16 in de tweede manche mocht hij uiteindelijk als 12e in de finale starten. Daarin reed de coureur met zijn Praga Kart in dit sterke veld naar een mooie tiende positie. Sinan van der Raad maakte een veel moeilijkere dag mee. De coureur moest als 22e starten en wist met zijn CRG in beide heats niet verder dan de 20e plaats te komen. In de finale wist hij echter veel vooruitgang te boeken en op het moment dat de punten werden verdeeld behaalde hij zijn beste resultaat: P15.

De twee Belgische deelnemers, Jonathan Thonon en Rick Dreezen, reden beiden twee goede series. Thonon eindigde in de finale uiteindelijk knap als vierde, terwijl Dreezen met zijn Tonykart als 7e werd afgevlagd.

De ervaren Italiaan Paolo De Conto eindigde met zijn Birel in de KZ1 finale als tweede, vlak voor Ben Hanley.

Morgen staan de laatste heats voor de rijders in de KF klassen op het programma, waarna de besten daarna door mogen naar de finales. De KZ rijders beginnen opnieuw aan twee kwalificatie series en rijden daarna de hun tweede finale van het weekend. Er staat veel op het spel, want na de races van morgen zullen de nieuwe kampioenen van het WSK Euro kampioenschap bekend zijn! Blijf Pex, Verstappen en co dus hier op Racexpress.com volgen!

Tekst: Mara Wustmans