Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Olympische gedachte Van Amersfoort Racing voor BP Ultimate Masters of F3

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juli 2006 20:45

Van Amersfoort Racing

Na een afwezigheid van drie jaar zal Van Amersfoort Racing deelnemen aan de BP Ultimate Masters of Formula 3. Dit racespektakel vindt van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus plaats op Circuit Park Zandvoort. De rookie-rijders uit het Recaro Duits Formule 3 kampioenschap Récardo Bruins en Dominick Muermans zullen de kleuren van het raceteam uit Huizen tijdens dit grootste autosportevenement op Nederlandse bodem verdedigen. Wanneer de twee jonge coureurs zich weten te plaatsen voor de hoofdrace van zondag, dan is de doelstelling van teambaas Frits van Amersfoort behaald.

Frits, die inmiddels meer dan dertig jaar het autosportvirus met zich meedraagt, kende reeds vele successen in de Formule 3. Zo won hij met Bas Leinders het Formule 3-kampioenschap in 1998, terwijl huidig Formule 1 coureur Christijan Albers in zijn debuutjaar twee races achter zijn naam schreef. Ook namen als Jos Verstappen en Ho-Pin Tung hebben bij Van Amersfoort Racing de fijne kneepjes van het vak geleerd. Dit betekende in 2006 een ideale springplank voor Bruins en Muermans naar de hoogste regionen van de autosport. Ook maakte Van Amersfoort Racing begin dit jaar hernieuwd kennis met motorenleverancier Opel-Spiess die de krachtbronnen voor de Dallara F306 bolides voorziet.

Ook in het verleden van de Marlboro Masters of Formula 3 was Van Amersfoort Racing vele malen succesvol. In 1999 bezetten beide Van Amersfoort Racing-coureurs Thomas Mutsch (Duitsland) en Etienne van der Linde (Zuid Afrika) de eerste startrij. Ze belandden daarna allebei op het podium met respectievelijk een tweede en derde plaats. Anno 2006 is Van Amersfoort Racing het enige Nederlandse team dat aan de BP Ultimate Masters of Formula 3 zal meedoen. Het team komt naast de Recaro Duits Formule 3 Cup dit seizoen ook uit in de Northern European Cup Formule Renault 2.0. Ze zullen ditmaal niet met de gebruikelijke Hankook, maar met de nieuwe Kumho-banden aan de start verschijnen.

Na een mooie derde plaats in het Nederlands Formule Renault 2.0 kampioenschap, maakte Récardo Bruins dit jaar zijn debuut in de Formule 3. En niet zonder succes. Hij pakte in Hockenheim een fraaie tweede plaats en leek lange tijd de volle winst te pakken in Oschersleben, totdat hij door Foster van de baan werd geduwd. Bruins reed afgelopen weekend nog twee races in de Formule 3 op het TT circuit van Assen. Door in zijn achtertuin een zevende positie te halen, voegde de 20-jarige coureur, die onder de vlag van Korea uitkomt, opnieuw 2 punten bij in het algemeen klassement. Daar staat hij nu op de achtste plaats met 23 punten.

Vorig seizoen stond voor Dominick Muermans volledig in het teken van het maken van wedstrijd kilometers. Met vallen en opstaan wist hij zich knap door de races in het Nederlands en Duits Formule Renault 2.0 kampioenschap te vechten. In 2006 trok hij de lessen in de Formule 3 door. In Assen reed hij afgelopen zaterdag een schitterende race en reed lange tijd op de zesde stek, maar door een tikje van Ho-Pin Tung bleef hij met lege handen achter. Wanneer een splinter carbon uit zijn oog was verwijderd, pakte Muermans de draad in de tweede race weer goed op. Na een indrukwekkende inhaalrace werd hij uitstekend dertiende.

FRITS VAN AMERSFOORT: “Wij gaan voor de Olympische gedachte. Ik wil de druk bij onze coureurs wegnemen. Ze komen beiden over van de Formule Renault 2.0 en we beschouwen dit jaar in de Formule 3 als een absoluut leerjaar. Vandaag hebben we getest op Hockenheim en volgende week rijden we nog op het Engelse Pembrey om onder andere de nieuwe Kumho banden te testen. We willen ons zaterdag graag kwalificeren en zondag aan de race meedoen.”